Două noi cazuri de pestă porcină depistate în judeţ

Potrivit raportului Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) două noi cazuri de pestă porcină africană la mistreț au fost înregistrate săptămâna trecută la Botoșani.

În total, la nivel naţional, în intervalul 5 – 11 noiembrie 2021, au fost înregistrate 21 de cazuri noi de PPA la mistreţi. În afară de Botoșani, au mai fost depistate animale bolnave în judeţul Bacău (un caz), judeţul Bihor (un caz), judeţul Braşov (două cazuri), judeţul Cluj (cinci cazuri), judeţul Neamţ (două cazuri), judeţul Prahova (două cazuri), judeţul Satu Mare (trei cazuri) şi judeţul Vaslui (trei cazuri).

Cazuri depistate şi la animale domestice 

Anunţul vine în contextul în care, la începutul lunii noiembrie, prezenţa virusului a fost confirmată şi la doi porci domestici, crotaliaţi, găsiți morți într-o exploatație non-profesională din localitatea Vicoleni, comuna Ungureni, județul Botoșani.

Peste 500 de focare la nivel naţional

Potrivit ANSVSA, săptămâna trecută au fost stinse 44 de focare de pestă porcină africană (PPA), iar în data de 11 noiembrie mai erau active 549 de focare de PPA. Dintre acestea, 21 de focare în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 426.538 de porcine (animale afectate din focarele active).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.932 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.

Deja ai votat!