Un preot care a urecheat un elev la ora de religie a fost condamnat definitiv

băiatul a ajuns la spital și a avut nevoie de îngrijiri medicale

Deznodământ în cazul preotului din comuna Cristinești, trimis în judecată de procurori după ce în urmă cu doi ani și jumătate a agresat un elev la sfârșitul orei de religie. Chiar în postul Crăciunului, preotul Andrei Costin Mancaș a fost condamnat definitiv pentru purtare abuzivă.

Luni, pe 13 decembrie a.c., Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat apelul formulat de preot, menținând sentința Judecătoriei Dorohoi prin care acesta a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei. Totodată, preotul a fost obligat la plata unor daune morale de 5.000 de lei față de copilul agresat.

„Instanța reține că pedeapsa penală, chiar și amenda, trebuie să răspundă cerinței de a avea un rol punitiv și educativ, în același timp. Aplicarea unei amenzi penale într-un cuantum redus, care să nu reflecte adevăratul pericol pe care îl reprezintă fapta inculpatului, care în calitate de profesor, a agresat fizic un elev minor, ar crea atât inculpatului cât și opiniei publice impresia că săvârșirea acestei infracțiuni nu este pedepsită corespunzător de către instanță, putând fi chiar interpretată ca o încurajare la săvârșirea de infracțiuni de aceeași natură și de către alte persoane”, au menționat magistrații.

Copil bătut după ce ar fi deranjat ora 

Agresiunea a avut loc pe 22 martie 2019, la Școala primară nr. 2 din satul Baranca, arondată Școlii Gimnaziale „Ioan Murariu” Cristinești, după ce elevul în vârstă de 11 ani, care aparține unei alte confesiuni religioase, a deranjat ora de religie. În timpul cursurilor, el a fost apostrofat de mai multe ori de către profesorul de religie cu scopul de a se liniști și de a păstra liniștea în timpul orelor.

La un moment dat, însă, preotul și-a pierdut stăpânirea de sine și l-a prins cu mâinile de urechi pe băiat, moment în care acesta s-a lăsat în jos. Elevul a ajuns acasă cu urechea însângerată, iar părinții copilului au sunat la 112. Așa se face că băiatul a fost transportat la Secția de pediatrie a Spitalului Județean, unde a primit îngrijiri medicale, el beneficiind și de consilirea celor de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului.

În urma examinării, medicii au apreciat că acesta a suferit un traumatism cranian acut, comoție cerebrală, fractură de perete anterior mastoidă stângă și temporară stângă. Prin urmare, elevul a fost internat pentru supraveghere și tratament.

Incident analizat şi de Avocatul Poporului

Cazul a ajuns și în atenția polițiștilor, iar ulterior Comisia de cercetare disciplinară de la nivelul unității de învățământ l-a sancționat pe preot cu diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă determinată de trei luni și reîncadrarea în alte două structuri școlare din comună, respectiv școlile din Cristinești și Dragalina. Incidentul a fost analizat și de Avocatul Poporului, care s-a autosesizat cu o posibilă încălcare a prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.

La sfârșitul lui 2019, preotul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, iar procesul a durat până anul acesta. „Apărarea inculpatului în sensul că și-a pierdut răbdarea datorită comportamentului minorului (…) la orele de curs nu poate fi acceptată ca o justificare, folosirea violenței de către un adult față de un minor, mai ales acesta având calitatea de cadru didactic, mai mult, preot, nefiind compatibile cu normele de conviețuire socială”, au menționat în motivarea sentinței magistrații Judecătoriei Dorohoi.

Deja ai votat!