A început proiectarea pentru Muzeul Județean (video)

Începând de pe 15 decembrie s-a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare pentru Muzeul Județean de Istorie, anunțul fiind făcut de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, ieri, în cadrul inaugurării noii galerii.

„S-a dat ordinul de începere pentru proiectarea lucrărilor la Muzeul Județean de Istorie. Este una dintre marile noastre investiții pe care le vom derula anul următor, investiție de peste 7 milioane euro și începând cu 15 decembrie, practic s-a intrat în linie dreaptă, după ce-am predat amplasamentul”, a declarat președintele CJ.

Lucrările de proiectare urmează să se deruleze pe parcursul a șase luni, asta însemnând că din iunie 2022 vor începe efectiv lucrările de reabilitare și modernizare a Muzeului Județean de Istorie. Fondurile pentru modernizarea muzeului provin de la Compania Națională de Investiții (CNI), iar lucrările vor dura trei ani și șase luni.

Firma care va efectua lucrările de modernizare și reabilitare a clădirii este SC Smeogal Construct SRL Iași, care a fost înființată pe 13 august 2020 și are ca obiect principal de activitate lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Proiect în valoare de 36 milioane lei

Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigură Consiliul Județean este de aproximativ 577 mii de lei. Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. Ea a fost construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureștiului, Arcul de Triumf, Cazinourile din Sinaia și Constanța, precum și multe locuințe particulare aflate acum în patrimoniul național.

Actul de naștere a fost semnat în trei exemplare, la 31 octombrie 1904. Un exemplar a fost trimis la Arhivele statului din București, un exemplar a rămas la Prefectură, iar unul a fost introdus într-un tub metalic, alături de monede din acea vreme, iar tubul a fost îngropat în temelia clădirii. Piatra de temelie a fost pusă pe 4 octombrie 1904, dar lucrările au început abia în martie 1905. La 28 noiembrie 1906, construcția a fost finalizată, iar conducerea județului de atunci a dedicat această clădire jubileului celor 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

De-a lungul anilor, clădirea a găzduit Prefectura, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.

Deja ai votat!