spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTLicitaţia pentru continuarea lucrărilor la Teatrul "Mihai Eminescu" a fost contestată

Licitaţia pentru continuarea lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu” a fost contestată

Speranţele municipalităţii în ceea ce priveşte licitaţia de la Teatrul Eminescu s-au adeverit. Astfel, asocierea de firme Conest – Otis Star Grup Iaşi a contestat licitaţia organizată de municipalitatea botoşăneană vizând atribuirea lucrărilor de reabilitare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Perioada în care puteau fi depuse contestaţii a expirat miercuri, 2 martie, la miezul nopţii.

Contestaţia urmează să fie soluţionată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în termen de 20 de zile (cu posibilitate de prelungire cu încă zece zile). În cazul în care nu este admisă contestaţia, UAT Municipiul Botoşani va demara o nouă procedură de achiziţie în cel mai scurt timp posibil. În paralel, se lucrează la actualizarea devizului general de lucrări, iar, în eventualitatea organizării unei noi proceduri de licitaţie, sperăm ca derularea acesteia să fie mai rapidă, motivat de faptul că proiectul este deja cunoscut potenţialilor ofertanţi”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

La licitaţie au participat trei asocieri de firme

În august 2021, Cosmin Andrei a anunţat că trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, au depus oferte la licitaţia vizând continuarea lucrărilor la teatru. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca; Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava. Valoarea estimată a acestui contract este de 33.599.086,92 de lei.

Tot primarul a dat asigurări că rezultatul licitaţiei va fi făcut public în luna decembrie 2021. Acest lucru nu s-a întâmplat, motivat de faptul că au fost multe cereri de clarificare. O altă dată avansată a fost 17 februarie 2022.

Pe 18 februarie, primarul Cosmin Andrei a declarat că Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, instituţie care a supervizat licitaţia, a dat un aviz conform condiţionat. Pornind de la acest aviz, comisia de organizare a licitaţiei a trebuit să declare toate cele trei asocieri de firme care au depus oferte ca fiind neeligibile pentru această lucrare.

ANAP a transmis recomandări care vizau descalificarea tuturor firmelor

În cadrul conferinţei de presă în care a fost anunţat faptul că toate firmele au fost descalificate, edilul a recunoscut că ANAP a transmis înainte recomandări care vizau descalificarea tuturor firmelor, însă comisia a avut un alt punct de vedere şi a declarat un câştigător. ANAP nu a fost de acord cu acest punct de vedere, drept pentru care acum municipalitatea trebuie să anuleze licitaţia, toate ofertele fiind neconforme.

Edilul a spus atunci că încheierea licitaţiei fără declararea unui câştigător nu reprezintă un eşec. Mai mult, nu are emoţii în ceea ce priveşte finanţarea europeană, susţinând că aceasta nu va fi pierdută.

Botoşănenii vor să reabiliteze Teatrul pe banii lor

Între timp, botoşănenii se mobilizează pentru a salva această clădire emblematică a municipiului care stă de prea mulţi ani în paragină. Şi din ce în ce mai mult prinde contur ideea de a fi strânşi bani pentru teatru, aşa cum au făcut înaintaşii.

„Dacă stăm pasivi și așteptăm de la alții să se implice… asta vom avea. Zeci de ani de așteptări, nimic mai mult. Teatrul a fost construit din donații private și după un secol noi nu îl putem renova? Dacă două femei ridică în București un spital și încă unul anex din donații, dacă Ateneul a fost ridicat din leu cu leu… în Germania foarte multe casteluri medievale au fost la fel, Notre Dame la fel, Sagrada Familia la fel, mii de edificii în lume renovate cu patriotism local, se ridică atâtea biserici din banii enoriașilor, eu propun să dăm câte un leu pentru teatrul meu. E ditai ruina în centrul orașului”, a scris pe facebook medicul şi scriitorul Elena Cardaş, cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani şi a considerat că trebuie să ia atitudine.Cum era de aşteptat, reacţiile nu au întârziat să apară.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Municipalitatea a reuşit să obţină a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Actualul contract de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018.

Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost obţinută în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul a intrat în şantier în august 2014, însă lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...