marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTApa din reţeaua publică, vărsată în iaz chiar de Primăria Mihai Eminescu...

Apa din reţeaua publică, vărsată în iaz chiar de Primăria Mihai Eminescu (video)

Iazul în care se deversa apă din reţeaua de apă potabilă a comunei Mihai Eminescu aparţine chiar primăriei comunei.

Conducătorul comunei, liberalul Verginel Gireadă spune, însă, că situaţia a fost înţeleasă complet greşit de către cel care a făcut sesizarea.

„Problema este o chestiune veche. Ceea ce nu știe respectivul cetățean este că primăria administrează rețeaua de apă pentru satul Cucorăni și satul Ipotești și bazinul pe care-l avem în momentul de față este subdimensionat. Faptul că bazinul se golește peste noapte, apare acel vid de aer în rețea, iar noi, primăria, de 10 ani de când întreținem această rețea, pentru că un om de-al primăriei se ocupă de pompare zilnic, trebuie să aerisim rețeaua, ceea ce n-a înțeles cetățeanul respectiv.

Primăria aerisește rețeaua, pentru că altfel ne crapă ulterior, mai la vale în sat, rețeaua și la oameni pe robineți curge aer. Când acel aer intră în rețea, se învârt contoarele în gol. Întrebarea mea este: cetățeanul ce trebuie să plătească, aer sau apă?”, a întrebat retoric primarul Verginel Gireadă.

Reţeaua de apă nu mai face faţă

Acesta spune că reţeaua de apă a fost făcută pentru satele Cucorăni și Ipotești, dar mai nou s-a legat şi Avicola Cucorăni la reţeaua de apă. Aceasta are peste 12 hale, este populată la maximum astăzi cu păsări și a devenit cel mai mare consumator de apă. Primăria Mihai Eminescu şi Nova Apaserv au fost de acord ca societatea să se branșeze în această rețea, însă acum reprezentanţii primăriei spun că apar probleme.

Mai mult, acesta spune că nu vede unde sunt pierderile de apă, pentru că aceasta se scurge în iazul folosit pentru animalele din comună.

„Este un hidrant, care este pe proiectul tehnic de aerisire din anul 2006-2007, iar hidrantul pe care-l punem noi, pentru că este al primăriei, pe care-l punem să aerisim.

Cetățeanul care are proprietatea terenului a zis să nu-i dăm drumul la apă pe teren și să găsim noi o soluție. Unde să dăm drumul la apă? Apa curge la vale, nu la deal.

Cât se aerisește în acea jumătate de oră, nu-i mai bine ca vacile satului să aibă apă de băut? Eu consider că primăria a făcut un lucru bun”, a concluzionat primarul Verginel Gireadă. Cu toate acestea, cei de la Antifraudă Nova Apaserv şi cei de la Poliţie consideră că faptele se încadrează la furt.

Apă vărsată în iaz pentru binele locuitorilor din două sate

Primarul Verginel Gireagă spune că pentru locuitorii a două sate a făcut aceste operaţiuni şi a îngropat conducta de canalizare pentru scurgerea apei direct în iaz.

„Nu mai au apă două sate. Pentru că Nova Apaserv nu au o persoană de serviciu angajată care să deservească comuna Mihai Eminescu. Deci noi o facem benevol, cu angajații primăriei, închidem, deschidem în tranzit stațiile ca să menținem permanent bazinul pentru ca cele două sate să aibă apă.

Deci, dacă de mâine angajatul primăriei nu apasă butonul, cele două sate nu mai au apă. (…) Apa urcă sus până la ieșirea din Cucorăni, pe cel mai înalt punct din Cucorăni. Mai exact, se pompează din Ipotești, urcă în Cucorăni și vine prin cădere înapoi. Dacă rămâne bazinul gol, nu-i firesc că rămâne aer?”, spune liberul comunei Mihai Eminescu.

„Deci primăria nu fură”

Acesta spune că primăria nu a făcut decât să ajute atât populaţia, cât şi pe cei de la Nova Apaserv.

„Omul din primărie a dat drumul să aerisească rețeaua, a dat drumul la pompe, pentru că este o conductă care duce în bazin și cealaltă vine pe retur, iar noi am aerisit returul.

Persoana de la antifraudă ar fi fost mai bine să întrebe de domnul director principal și pe cel adjunct, care sunt responsabili de zonă, pentru că ei știu că primăria întreține și avem o relație foarte bună de cooperare și-i ajutăm, practic la aerisirea vanei.

Deci primăria nu fură. Iar iazul respectiv este pe pășunea comunală, unde animalele satului Ipotești se adapă. Apa cât curge o data la două sau la trei zile pentru o jumătate de oră pentru aerisirea conductei, nu văd unde-i pierderea. Pierderile sunt în altă parte și nu în comuna Mihai Eminescu, pentru că noi, primăria, suntem destul de implicați. La noi nu sunt deranjamente, nu avem rețele sparte. Intervenim noi, cu oamenii noștri și cu utilajele noastre în cazul în care apare ceva”, a mai spus primarul Gireadă.

Acesta este, însă, contrazis de cei de la compania de apă, care spun că în acea zonă nu este aerisitor şi chiar dacă ar fi, o aerisire se face 15-20 de minute, nu patru ore, cât spun ei că a curs apa în dimineaţa zilei de vineri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...