joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPersonalitățile Botoșaniului - Simion Sanielevici

Personalitățile Botoșaniului – Simion Sanielevici

Simion Sanielevici (n. 4 august 1870, Botoșani – d. 12 august 1963, Klagenfurt, Austria) academician român, de origine evreiască, matematician, membru de onoare (1948) al Academiei Române.
Studiile primare și liceale (1881-1889) le-a urmat la Botoșani, în primii ani de școală coleg cu Nicolae Iorga. Studiile universitare le-a urmat la Facultatea de Știinte a Universității din București, cu specializare la Paris. A efectuat cercetări importante în domeniul ecuațiilor diferențiale, integrale și integrofuncționale.

Activitate științifică

Simion Sanielevici întregeşte grupul matematicienilor români – din care fac parte Gheorghe Ţiţeica, Dimitrie Pompeiu, Traian Lalescu, Simion Stoilov – contribuind hotărâtor la cristalizarea învăţământului matematic românesc, de la începutul secolului XX.
Neavând cetăţenie română nu a putut profesa la catedră, astfel, a optat pentru gazetărie, lucrând la mai multe publicaţii ale vremii. Îndeletnicirea de ziarist nu l-a satisfăcut însă, aceasta fiind dublată, în permanenţă, de pasiunea pentru matematică. Aşa se face că, în 1901, a publicat, la Bucureşti, un „Curs elementar de geometrie. Geometrie plană”, pentru clasa a doua gimnazială.
Revenit în ţară, prin hotărârea Parlamentului, Simion Sanielevici obţine cetăţenie română şi, astfel, poate fi încadrat în învăţământul de stat. A început prin a fi profesor la liceu, mai apoi la Seminarul pedagogic şi, în fine, conferenţiar / analiză matematică, la Bucureşti.
În 1920, Sanielevici a devenit profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, unde a funcţionat până la pensionare, în 1938.
Între anii 1921-1929, a suplinit Catedra de mecanică raţională, în anii 1930-1931 a predat cursuri de algebră şi teoria numerelor, trecând apoi la Catedra de geometrie descriptivă şi proiectivă, 1932-1933 şi, în cele din urmă, la cea de Calcul diferenţial şi integral.
A scris şi a editat lucrări de algebră, mecanică, geometrie neeuclidiană. Cursul său de mecanică raţională este primul de acest gen publicat în limba română, iar lucrările lui Lobacevschi, citite în original, le-a prezentat critic în numeroase conferinţe.
Pentru activitatea ştiinţifică desfăşurată, a fost cooptat în Consiliile de conducere ale unor Societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate, iar în anul 1948 a fost ales membru de Onoare al Academiei Române.
Profesorul Simion Sanielevici s-a stins din viaţă, la vârsta de 93 de ani, pe 12 august 1963, în oraşul Klagenfurt, din Austria.
Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...