spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTPersonalitățile Botoșaniului - Simion Sanielevici

Personalitățile Botoșaniului – Simion Sanielevici

Simion Sanielevici (n. 4 august 1870, Botoșani – d. 12 august 1963, Klagenfurt, Austria) academician român, de origine evreiască, matematician, membru de onoare (1948) al Academiei Române.
Studiile primare și liceale (1881-1889) le-a urmat la Botoșani, în primii ani de școală coleg cu Nicolae Iorga. Studiile universitare le-a urmat la Facultatea de Știinte a Universității din București, cu specializare la Paris. A efectuat cercetări importante în domeniul ecuațiilor diferențiale, integrale și integrofuncționale.

Activitate științifică

Simion Sanielevici întregeşte grupul matematicienilor români – din care fac parte Gheorghe Ţiţeica, Dimitrie Pompeiu, Traian Lalescu, Simion Stoilov – contribuind hotărâtor la cristalizarea învăţământului matematic românesc, de la începutul secolului XX.
Neavând cetăţenie română nu a putut profesa la catedră, astfel, a optat pentru gazetărie, lucrând la mai multe publicaţii ale vremii. Îndeletnicirea de ziarist nu l-a satisfăcut însă, aceasta fiind dublată, în permanenţă, de pasiunea pentru matematică. Aşa se face că, în 1901, a publicat, la Bucureşti, un „Curs elementar de geometrie. Geometrie plană”, pentru clasa a doua gimnazială.
Revenit în ţară, prin hotărârea Parlamentului, Simion Sanielevici obţine cetăţenie română şi, astfel, poate fi încadrat în învăţământul de stat. A început prin a fi profesor la liceu, mai apoi la Seminarul pedagogic şi, în fine, conferenţiar / analiză matematică, la Bucureşti.
În 1920, Sanielevici a devenit profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, unde a funcţionat până la pensionare, în 1938.
Între anii 1921-1929, a suplinit Catedra de mecanică raţională, în anii 1930-1931 a predat cursuri de algebră şi teoria numerelor, trecând apoi la Catedra de geometrie descriptivă şi proiectivă, 1932-1933 şi, în cele din urmă, la cea de Calcul diferenţial şi integral.
A scris şi a editat lucrări de algebră, mecanică, geometrie neeuclidiană. Cursul său de mecanică raţională este primul de acest gen publicat în limba română, iar lucrările lui Lobacevschi, citite în original, le-a prezentat critic în numeroase conferinţe.
Pentru activitatea ştiinţifică desfăşurată, a fost cooptat în Consiliile de conducere ale unor Societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate, iar în anul 1948 a fost ales membru de Onoare al Academiei Române.
Profesorul Simion Sanielevici s-a stins din viaţă, la vârsta de 93 de ani, pe 12 august 1963, în oraşul Klagenfurt, din Austria.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...