joi, mai 16, 2024
AcasăLocalCeremonii militare în centrul orașului, de Ziua Veteranilor. Recunoștință veșnică pentru lupta...

Ceremonii militare în centrul orașului, de Ziua Veteranilor. Recunoștință veșnică pentru lupta și jertfa lor

Zeci de botoșăneni au participat astăzi la manifestările organizate pentru a marca Ziua Veteranilor de Război. În semn de respect față de cei care s-au jertfit pentru libertatea poporului român, ceremoniile militare și religioase s-au desfășurat chiar în centrul municipiului, la Monumentul Eroilor din cel de-al II-lea Război Mondial, aflat în intersecția străzilor Cuza-Vodă și Calea Națională.

La eveniment a fost invitați să participe și doi veterani de război care se apropie de venerabilă vârstă de 100 de ani. Ambii au purtat pe umeri, de-a lungul întregii ceremonii, drapelul naționalul al României. Asistența a fost formată în principal de autoritățile urbei și ale județului, de parlamentari, lideri politici și șefi de instituții, care au depus rând pe rând coroane în memoria eroilor români. La festivități au participat și reprezentanții asociațiilor veteranilor de război din structurile Ministerului Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, filiala Botoșani.

După rostirea unei alocuțiuni de către președintele „Asociației Naționale a Veteranilor de Război ” din MApN filiala Botoșani, colonel (r) Gheorghe Jalbă, prefectul județului, Sorin Cornilă, a citit mesajul premierului privind însemnătatea acestei zile. Ceremoniile s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.

Din 2007, în fiecare an, pe 29 aprilie, se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război. Această zi amintește de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostașilor care au luptat în acest război. Prin acesta, participanților la Războiul de Independență li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent și diferite înlesniri, în semn de recunoaștere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi. Mai bine de 10% din victime, 92.000, au fost militari. În schimb, județul Botoșani s-a putut bucura, mulți ani la rândul, de un număr mare de veterani de război. În prezent, în România mai sunt în viață 699 de veterani de război.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
16.6 ° C
17.7 °
16.6 °
40 %
3.7kmh
6 %
joi
17 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...