vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMii de botoșăneni primesc ajutor social

Mii de botoșăneni primesc ajutor social

Numărul persoanelor care primesc ajutor social la nivelul judeţului Botoşani este într-o uşoară creștere. Astfel, în luna noiembrie a anului care tocmai a trecut, potrivit Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani, au fost acordate ajutoare pentru 2.894 de beneficiari, cu 93 mai mult decât în luna octombrie, când de aceste facilităţi au beneficiat 2.804 botoșăneni.

Comparativ cu lunile noiembrie, respectiv octombrie ale anului 2021, numărul beneficiarilor este în creștere. Astfel, în luna noiembrie a anului 2021 au fost 2.671 de beneficiari de ajutor social, iar în octombrie au fost 2.696 beneficiari. „Putem concluziona că numărul beneficiarilor de ajutor social din această perioadă este mai mare cu 226 de beneficiari în luna noiembrie 2021 și cu 108 mai mare în luna octombrie”, a precizat Sebastian Tocariu, director executiv al AJPIS Botoșani.

Cât despre suma totală plătită, în luna noiembrie AJPIS Botoșani a plătit 728.786 lei pentru 2.897 beneficiari (titulari de drepturi). Drepturile se stabilesc în funcție de numărul membrilor din familie. Astfel, o persoană singură primește 149 lei, iar pentru familiile cu 5 membri, până la 554 de lei, la care se adaugă câte 38,36 lei pentru fiecare persoană în plus. De exemplu, o familie cu zece persoane poate ajunge până la 746 lei.

Doar câteva zeci de dosare suspendate

În ceea ce privește suspendarea dosarelor de ajutor social, în noiembrie, AJPIS Botoșani a suspendat plata pentru 21 de beneficiari, iar în luna octombrie pentru 47.

Printre principalele motive care duc la suspendarea drepturilor se numără faptul că „beneficiarii nu prezintă adeverinţa eliberată de agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă; refuză nejustificat efectuarea acţiunilor sau lucrărilor de interes local prevăzute de legislație; depășesc veniturile pentru care se acordă ajutorul social”.

Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reședința legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat.

La nivel național, în luna noiembrie a lui 2022, numărul beneficiarilor de ajutor social a fost de 159.725, în creștere faţă de luna precedentă, când au beneficiat de aceste facilități 155.596 potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

În urmă cu peste zece ani erau 7.000 de beneficiari

Numărul beneficiarilor de venit minim garantat este cu mult mai mic comparativ cu cel din urmă cu zece ani. Până în anul 2009 ajutorul social s-a plătit direct de primării. În ianuarie 2010, când AJPIS Botoşani a preluat plăţile, a plătit peste 7.000 de dosare, pentru decembrie 2009. Tot în ianuarie 2010 primăriile botoşănene au transmis la AJPIS toate dosarele pe care le aveau în plată. Instituţia judeţeană a primit însă doar 5000 de dosare, dovadă că 2000 de dosare fuseseră aprobate din raţiuni electorale.

Începând din septembrie 2021, beneficiarii își pot păstra eligibilitatea pentru ajutorul social pe o perioadă de șase luni de la începutul încadrării în muncă dacă raporturile de muncă durează o perioadă de cel puțin 24 de luni.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...