spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTNoi promisiuni pentru vama închisă de 13 ani

Noi promisiuni pentru vama închisă de 13 ani

Închis de aproape 13 ani, Punctul de trecere a Frontierei de la Racovăț, aflat pe frontiera cu Ucraina, ar putea fi redeschis în viitorul apropiat.

Pentru acest lucru este însă nevoie de o hotărâre de guvern. Executivul a pus în dezbatere publică, încă din 12 ianuarie, un proiect pentru un astfel de act normativ, iar perioada de trimitere de sugestii a expirat. În schimb, potrivit calendarului privind procesul legislativ, consultarea publică se va încheia oficial pe 11 februarie. Trei instituții care vor activa acolo ar trebui să trimită o armată de personal – Poliția de Frontieră, Autoritatea Vamală și CNAIR.

În primul rând, pentru punerea în funcțiune a Punctului Vamal Racovăț ar fi nevoie de un personal de 21 de angajați – un șef birou și 15 inspectori sau agenți vamali pentru supraveghere și control vamal, un vameș cu echipaj canin, un informatician, un angajat pentru sectorul financiar-contabil, un muncitor și un casier. Pentru ei ar fi nevoie de 11 birouri, plus două cabine de control pe sens.

Polițiștii de frontieră au nevoie de o serie de dotări

La rândul lor, polițiștii de frontieră care vor asigura securitatea și accesul persoanelor au și ei nevoie de o serie de dotări – patru cabine duble pentru control mijloace auto, plus una dublă pentru pietonal. La fel, activitatea în punct ar trebui asigurată de o structură de personal formată din 51 de polițiști de frontieră (n.r. – un ofițer șef de punct, patru ofițeri-șefi de tură și 46 de agenți). Totodată, ei au nevoie de echipamente de lucru, de la stații pentru comunicare, scannere, detectoare, dispozitive de amprentare, până și stampile, truse, cititoare.

Tot în punctul de trecere a frontierei sau imediat în zona adiacentă ar urma să-și desfășoare activitatea și reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru verificări și plata taxelor de utilizare a drumurilor naționale. Aici, personalul minim ar fi de 16 posturi, doar că și aici e vorba de dotări – containere de lucru, mobilier, tehnică de calcul, aparatură specifică, lămpi, sistem supraveghere video, etc.

Vama de la Racovăț este închisă de aproape 13 ani

Decizia închiderii punctului vamal de la Racovăț a fost luată în februarie 2010, când Guvernul a aprobat Memorandumul privind „Punctele de trecere simplificată de la frontiera dintre România și Ucraina”, prin care intenționa să aducă la standarde Schengen cinci vămi. Acum, se propune deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat și a Biroului Vamal de Frontieră Racovăț, România – Diakivți, Ucraina, pentru traficul internaţional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier, inclusiv autobuze şi camioane cu marfă. Punctul ar urma să fie deschis non-stop.

Operaționalizarea se va realiza gradual, într-o primă etapă urmând a fi deschis pentru trecerea camioanelor fără încărcătură și a cisternelor cu combustibil, iar ulterior, în funcție de crearea condițiilor de infrastructură necesare, și pentru tranzitul altor tipuri de vehicule și de mărfuri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...