joi, iunie 8, 2023
AcasăLocalEscroc băgat în arest după ce a păcălit mai multe persoane cu...

Escroc băgat în arest după ce a păcălit mai multe persoane cu 78.000 de lei

Tânărul reținut de polițiști sub acuzația de înșelăciune, după ce a păcălit mai mulți oameni cu un caz umanitar fictiv, a fost arestat preventiv.

Prezentat ieri în fața judecătorilor de drepturi și libertăți de la Judecătoria Botoșani, Bobi Vasile Munteanu, în vârstă de 27 de ani, din județul Neamț, a cerut prin intermediul avocaților plasarea în arest la domiciliu sau aplicarea măsurii controlului judiciar. Doar că cererile au fost respinse, iar instanța a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, bărbatul fiind cercetat pentru comiterea infracţiunii de participație improprie la înșelăciune. Decizia Judecătoriei Botoșani nu este definitivă și poate fi contestată la Tribunal.

Reținut după o anchetă laborioasă

Tânărul a fost reținut miercuri de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, după o anchetă laborioasă. Din cercetările polițiștilor a reieșit faptul că acesta, folosindu-se de datele altei persoane, ar fi solicitat donații pentru o cauză umanitară, prezentându-se drept tată al unui copil de 4 ani, cu probleme medicale, care necesita tratament într-o altă țară. Tânărul ar fi prezentat fotografii și acte medicale ce conțineau date nereale și ar fi contactat mai multe persoane, atât fizice cât și juridice, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță, pe care le-ar fi convins să efectueze viramente bancare în conturile puse la dispoziție de acesta. Valoarea prejudiciului creat prin activitatea infracțională a fost estimat la 78.000 de lei.

Percheziții domiciliare

Cu o zi înainte de emiterea ordonanței de reținere, pe 16 mai a.c., polițiștii botoșăneni, cu sprijinul celor din cadrul Inspectoratului Județean Neamț au pus în executare cinci mandate de percheziție domiciliară, la locuința suspectului, precum și la alte locații pe care acesta le folosea, din județul Neamț. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, în urma activităților desfășurate la locațiile vizate au fost identificate și ridicate mai multe bunuri care prezintă interes în cauză, respectiv telefoane mobile, cartele telefonice, carduri bancare, înscrisuri privind plăți, înscrisuri privind mesaje în scop umanitar, documente în limba germană privind cazul umanitar prezentat, etc.

Totodată, tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă. Activitatea de documentare a activității infracționale a fost realizată cu sprijinul Biroului de Analiză a Informației Botoșani și a polițiștilor de investigații criminale din cadrul I.P.J. Cluj și I.P.J. Iași.

Escrocherie comisă și în județul Iași

Surprinzător este că faptele pentru care a fost arestat la Botoșani au fost comise în timp ce tânărul era judecat la Iași, sub control judiciar, pentru alte escrocherii asemănătoare comise în 2020. În acel dosar, tânărul este acuzat că ar fi înșelat mai mulți preoți, ar fi falsificat stampila unei biserici din Iași și a contrafăcut mai multe documente medicale cu care a reușit să păcălească și persoane din străinătate, inventând mai multe cazuri umanitare care implicau copii în nevoie de operații costisitoare în străinătate pentru a se vindeca de boli grave. Inițial, el a folosit fotografii cu copii aflați în spital, salvate pe telefonul său, pentru a susține povestea pe care o răspândea pe internet sau o prezentă în persoană oamenilor.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
21.6 ° C
21.6 °
18.9 °
59 %
4.1kmh
52 %
joi
25 °
vin
26 °
sâm
26 °
Dum
26 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Important e că avem internet de viteză. Și e și ușor de reparat.

EDITORIAL

Luna în curs a debutat cu vești ce se vor mai degrabă corecte decât bune. Pentru că nu e nimic bun în faptul că...

EPIGRAMA ZILEI

Când despre-a lui iubită a aflat Că a umblat hai-hui și s-a … umflat, S-a supărat un pic și-a făcut bot Dar oful i-a trecut imediat După ce...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...