spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTTextul recitat de cel mai talentat român a fost scris de un...

Textul recitat de cel mai talentat român a fost scris de un pastor acuzat de pedofilie (video)

Cazul impresionant al micuţului Rareș Prisacariu, care a câștigat sezonul 13 al emisiunii „Românii au Talent”, continuă să provoace vâlvă.

Botoșăneanul a câștigat o finală atipică, în care au fost prezenți doar copii. În vârstă de șapte ani, Rareș le-a oferit telespectatorilor un text emoţionant. Un mesaj inedit despre Dumnezeu și omenire. Considerat un munte de talent, micuţul Rareş Prisacariu a iscat, însă, şi un val uriaş de polemici. Dar nu el, neapărat, ci mai ales textul pe care acesta l-a interpretat.

„Mai multă medicină, dar mai puțină sănătate.
Am cucerit spațiul cosmic, dar nu și pe cel interior
Am făcut lucruri mai mari, dar nu și mai bune
Am curățat aerul, dar am poluat solul
Dumnezeu mi-a luat mâna și am stat tăcuți un timp, apoi am întrebat
Ca părinte, care ar fi lecțiile de viață pe care ai vrea să le înțeleagă copiii tăi?
Să înțeleagă că durează câteva secunde să deschidă răni, că un om bogat nu este cel care are cel mai mult, ci cel care are nevoie de cel mai puțin
Doamne, ce ai vrea ca oamenii să știe?
Să știe faptul că sunt aici, pentru totdeauna”, a recitat Rareș Prisacariu.

Val de laude din partea juraţilor pentru Rareş

Jurații nu au avut decât cuvinte de laudă pentru puștiul din Botoșani. „Pe mine efectiv mă descompui în părți mici aici. Cred că ești un orator cu desăvârșire. Cred că lumea are nevoie de un om ca tine! Eu cred că tu vei face viitorul să-și amintească cu mare plăcere de trecut. Bravo, felicitări!”, a spus Mihai Bobonete.

„Ai răscolit în noi niște sentimente și niște gânduri pe care nu mă gândeam că le dețin. Ai spus că tu îl iubești pe Dumnezeu. Să știi că și el te iubește!”, a completat Andra, vizibil emoționată.

„Aici e vorba despre o forță cu totul aparte, pe care toți am simțit-o. Nu e o întâmplare că ne-am întâlnit cu tine aici la Românii au talent”, a adăugat Andi Moisescu.

„Ce ai făcut tu astăzi a fost să vorbești și în numele meu, de acolo de pe scenă. De-aia am venit eu la Românii au talent, să te văd pe tine”, a completat Dragoș Bucur.

Controversă de la autorul textului

Un articol semnat de Nicoale Cotruţ pentru republica.ro aruncă, însă, un con de umbră asupra performanţei micuţului Rareş. Tânărul student la Facultatea de Litere din Bucureşti spune că textul este unul care aparţine unui personaj cu o istorie cel puţin îndoielnică.

„Ultimul sezon al «celui mai cel» show de talente din România, «Românii au talent» a fost câștigat de un copil de 7 ani, care a avut un moment «inspirat de Dumnezeu și de Octavian Paler». Foarte frumos până în acest punct, însă, când s-a urcat pe scenă, a început să recite un text intitulat «Interviu cu Dumnezeu», care circulă pe internet și care poartă semnătura «Octavian Paler». Asta arată incultura părinților, care i-au dat textul, incultura juraților, care au pus botul, și incultura celor de acasă, care l-au votat buluc”, afirmă studentul în materialul său.

Acesta arată că, în realitate, textul respectiv nu îi aparţine lui Octavian Paler, care a şi recunoscut acest fapt anterior, într-o carte de dialoguri cu Daniel Cristea Enache, ci unui pastor american. De altfel, acelaşi text a fost atribuit, de-a lungul timpului, şi lui Dalai Lama, George Carlin, sau chiar unui martor al masacrului de la Liceul Columbine, cu 15 morţi şi 24 de răniţi.

Versuri scrise de un pastor acuzat de abuz sexual

Bob Moorehead, autorul textului, a fost pastor al Bisericii Creştine din Overlake, în Redmond, Washington, timp de 30 de ani. Cu un doctorat la Şcoala Teologică din California, acesta a scris textul intitulat „Paradoxul timpurilor noastre” în anul 1995. Cu un an mai târziu, în 1996, acesta a fost arestat pentru expunere indecentă, în timp ce se afla în vacanţă. Acuzaţiile, că acesta se masturba într-o toaletă publică, au ajuns în atenţia publicului în 1997, ulterior fiind retrase.

În lunile ce au urmat, însă, 17 bărbaţi şi tineri au ieşit public şi l-au acuzat pe pastor că i-a abuzat sexual, pe cei mai mulţi dintre ei în anii ‘70. În 1998, acesta a fost exonerat de consiliul bisericii, care a afirmat iniţial că nu au existat martori la niciunul dintre cele 17 abuzuri. Cu toate acestea, Moorehead a demisionat în acel an.

Un an mai târziu, în 1999, acelaşi consiliu al bisericii care l-a exonerat, a afirmat că au apărut „noi dovezi” şi l-au găsit vinovat de comportament necuviincios. Ulterior, un avocat al victimelor pastorului a solicitat ca întreg consiliul să demisioneze şi să îşi ceară scuze public victimelor acestuia.

„Tot ce am avut de declarat, am declarat”

Ceea ce nu este clar, în momentul de faţă, este dacă acest text a fost ales de către părinţii lui Rareş. Reporterii „Monitorul” au dorit să obţină o reacţie din partea familiei Prisacariu, cu privire la cele relatate în spaţiul public. Părinţii micuţului nu au dorit, însă, să precizeze cine anume a ales textul discursului din finală, ei sau organizatorii concursului.

„Noi suntem nişte oameni simpli şi dorim să rămânem aşa. Tot ce am avut de declarat, am declarat şi o vom face prin intermediul PR-ului de la PRO TV”, a precizat Gina Prisacariu, mama lui Rareș.

În schimb, într-un material preluat de „Gândul”, aceasta declara că „Nu a fost niciodată forțat să învețe ceva, să participe undeva obligatoriu sau să fie obosit din cauza unui efort deosebit. Face totul din plăcere, cu o dragoste infinită pentru Eminescu și pentru locurile natale. Rareș a învățat o multitudine de poezii și texte în proză, propuse sau pe care și le alege singur. Amândoi îl susținem și îi oferim echilibrul de care are nevoie pentru a fi un copil fericit”, a spus aceasta în respectivul material.

Într-un interviu post-finală, Rareş a spus că „pe mine m-a votat lumea nu doar pentru că recit textele, ci pentru că eu chiar le înțeleg”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
19.9 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...