spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocalSărbătorile de iarnă vin cu un val de controale în piețe și...

Sărbătorile de iarnă vin cu un val de controale în piețe și magazine

Instituțiile de control din județul Botoșani au anunțat intensificarea controalelor la producătorii și comercianții de carne și produse de origine animală în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Planurile de acțiuni au fost detaliate în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural desfășurată marți, pe 28 noiembrie a.c. Pe hârtie, totul a arătat bine, însă rămâne de văzut cum se vor derula acțiunile și în teren, mai ales când apar sesizări din partea populației.

Ovidiu Airimițoae, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, a prezentat în detaliu verificările ce vor fi efectuate de inspectorii DSVSA. Acestea includ abatoare, depozite frigorifice, carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, brutării, patiserii, depozite pentru legume și fructe, târguri și expoziții. Scopul principal este prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și a răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA). Ovidiu Airimițoae a subliniat că se va acorda o atenție deosebită condițiilor de igienă, conformității documentelor însoțitoare, menținerii regimului termic recomandat de producător, asigurării trasabilității, etichetării și marcării produselor. În toatele piețele din județ vor exista echipe de permanență formate din medici veterinari, oferind consumatorilor posibilitatea de a semnala orice suspiciune privind calitatea produselor.

De asemenea, Ovidiu Airimițoae a atras atenția asupra necesității de a cumpăra produse doar din locații autorizate și de a evita achiziționarea cărnii provenite de la animale tăiate în spații neautorizate, fără supraveghere sanitară veterinară.

În ceea ce privește sănătatea publică, Daniela Șota, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, a subliniat că Serviciul de Control în Sănătate Publică va asigura permanența pentru rezolvarea imediată a unor evenimente cu impact asupra sănătății publice. Colaborarea strânsă dintre DSP Botoșani și DSVSA va permite schimbul de informații, intervenind rapid pentru rezolvarea problemelor identificate. În situația în care DSVSA Botoșani identifică o problemă ce intră în competența DSP Botoșani, inspectorii sanitari vor interveni imediat împreună cu cei ai DSVSA Botoșani pe domeniile de competență specifice pentru rezolvarea operativă a acesteia. De asemenea, DSP Botoșani va asigura un număr de telefon de permanență – 0745619074 – la care va răspunde personalul specializat din cadrul unității, disponibil 24 de ore din 24. Totodată, vor fi verificate mai multe locații, de la restaurante și hoteluri, până la săli de festivăți, acolo unde au fost anunțate evenimente.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani va desfășura, de asemenea, controale amănunțite, vizând conformitatea și modul de etichetare a produselor alimentare specifice sărbătorilor de iarnă. Verificările vor acoperi o gamă largă de produse, inclusiv carnea preambalată, cacao și produsele din cacao, produsele de patiserie și cele zaharoase. Mirel Rogalschi, comisar șef adjunct al CJPC Botoșani, a subliniat că vor fi verificate și aspecte precum comercializarea produselor tradiționale, siguranța jucăriilor și respectarea normelor privind iluminatul festiv.

Prefectul județului, Sorin Cornilă, a făcut un apel la vigilentă și eficiență din partea tuturor, evidențiind responsabilitatea comună pentru siguranța cetățenilor în această perioadă aglomerată de evenimente și activități festive.

imagini de la ședința Colegiului prefectural

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
10.6 ° C
10.6 °
7.7 °
72 %
1.1kmh
1 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
13 °
joi
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...