sâmbătă, mai 11, 2024
AcasăLocalManual de jurnalism lansat la Biblioteca Judeţeană (video)

Manual de jurnalism lansat la Biblioteca Judeţeană (video)

Biblioteca județeană „Mihai Eminescu” a găzduit, sâmbătă, lansarea cărții „Manualul micului jurnalist”. Evenimentul a marcat Ziua Internațională Anticorupție sărbătorită la data de 9 decembrie.

Autoarea cărții este Ioana Matfeev, iar lansarea a inclus şi o dezbatere intitulată „Jurnalismul ca dezvoltare personală și pasiune”. Evenimentul i-a avut ca invitați pe istoricul Gheorghe Median, redactorul șef al cotidianului „Monitorul de Botoșani”, Cătălin Moraru, și jurnalistul TVR și Rock FM Doru Ionescu. Discuția a fost moderată de jurnalista Roxana Aiacoboaei, fost redactor Buzz.

„Manualul Micului Jurnalist” scris de Ioana Matfeev este continuarea unei ediții din 2014, cea care se numea „Manual de jurnalism pentru copii și adolescenți”. „Am ajuns în acești 12 ani de Buzz la o concluzia că jurnalismul practicat la vârste mici este dezvoltare personală. După 15 ani încep să se configureze pasiuni. Îmi doresc ca acest manual să colinde țara, să se dezvolte acest concept de jurnalism practicat la vârste fragede, pentru că au nevoie acești copii de cultură, de educație, de lectură”, a declarat Ioana Matfeev.

„E un manual alternativ care n-ar trebui să se studieze doar în clubul Buzzmedia, ci în tot sistemul educațional

Primul invitat care a luat cuvântul a fost istoricul botoșănean Gheorghe Median. Pe parcursul celor 12 ani de Buzz, acesta a reprezentat una dintre principalele surse de informare pentru copiii și tinerii redacției.

„În 1912, a apărut la Botoșani prima carte dedicată cinematografiei, prima din România. A fost scrisă de Constantin Iordăchescu, un extraordinar învățător de la școala Marchian. În această carte, el atrăgea atenția asupra părților bune și părților rele pe care le poate avea asupra copiilor imaginea cinematografică. Iată că după 112 ani, avem din nou ocazia unei lansări unice în România”, a spus acesta.

În continuarea evenimentului a vorbit jurnalistul TVR și Rock FM Doru Ionescu. Acesta este încă din 2017 trainer în Tabăra de jurnalism „Ai Noștri Tineri”, un proiect al asociației Buzzmedia în cadrul căreia funcționează redacția Buzz.

„Mă tot lovesc pe Facebook de tot felul de teorii cum tinerii din lumea de azi nu mai au cheia de gât, că nu au niciun fel de educație. Nu! Noi nu le mai înțelegem lumea lor, pentru că e deja a lor. Jurnalismul a ajuns o chestie de masă, toată lumea poate să scrie frumos, poate spune o poveste pe profilul lui de Facebook. Următoarea ediție a acestui manual sper să nu se mai numească aşa pentru că sună învechit. Să-i găsim ceva pentru uzul Facebook-ului pentru că această carte ne oferă o bază în ceea ce facem intuitiv pe social media. E un manual alternativ care n-ar trebui să se studieze doar în clubul Buzzmedia, ci în tot sistemul educațional”, a spus Doru Ionescu.

Roxana Aiacoboaei i-a dat cuvântul apoi redactorului șef al cotidianului „Monitorul de Botoșani”.

„Indiferent că scriem la ziarul armatei sau în tabloid, jurnalismul se împarte în bun și rău. În aceste zile, jurnalismul rău prevalează. Ce vedem noi în presa românească de astăzi? Vedem non-jurnalism, adăugați la asta rețelele sociale, dezinformarea aferentă. Copiii ăștia nu cred nicio conspirație. De ce? Din cauza a ceea ce scrie în manualul acesta: știu cum să afle adevărul, știu că cineva trebuie să transpire ca să facă o fotografie nedisorsionată a realității. Ei știu lucrurile astea chiar dacă vor fi sau nu jurnaliști. Vă asigur că vor lua decizii mult mai bune în viața lor decât noi ceilalți. Jurnalismul bun ne face să avem niște antene cu care detectăm adevărul mai simplu”, a spus Cătălin Moraru.

Lansare încheiată cu un spectacol

Lansarea cărții „Manualul Micului Jurnalist” s-a încheiat cu doua colinde interpretate de Ilona Dănilă, fostă membră a redacției Buzz.

Manualul poate fi cumpărat de pe site-ul redacției Buzz -Telebuzz, secțiunea Libraria Buzz. Banii strânși din vânzarea cărții se vor duce în dotarea și funcționarea redacției Buzz.

– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14.6 ° C
15.9 °
13.8 °
62 %
0.9kmh
76 %
sâm
13 °
Dum
15 °
lun
15 °
mar
15 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...