spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăLocalScandal cu iz politic pentru participarea la Festivalul de Datini și Obiceiuri...

Scandal cu iz politic pentru participarea la Festivalul de Datini și Obiceiuri din Botoşani

O cunoscută formație din județul Botoșani susţine că are interzis la Festivalul de Datini și Obiceiuri. ,,Moștenitorii din Broscăuți” îi acuză pe organizatorii manifestării că le-ar fi respins participarea din motive politice.

În ciuda restricțiilor impuse de Ordonanța Austerității, Consiliului Județean Botoșani a decis să nu anuleze Parada de Datini și Obiceiuri de Iarnă ,,Din străbuni, din oameni buni…”, ci să găsească sponsori pentru organizare. Cel care oferă fondurile este afaceristul Răzvan Baltă, fiul fostului parlamentar Mihai Baltă. Botoşăneanul este, însă, acuzat că ar fi interzis participarea formației din Broscăuți din motive politice.

Scandal cu iz politic 

Virgil Bordei, reprezentant al formației „Moștenitorii din Broscăuți”, spune că primarul PSD din comuna Broscăuți l-ar fi influenţat pe Răzvan Baltă pentru a respinge participarea ansamblului la festival. Acesta susține că motivul din spatele ,,piedicii” este un conflict între el și primarul comunei, Aurel Costel Agheorghițoaei.

Situația tensionată ar fi luat naștere anul trecut, după ce o rudă a lui Bordei i-ar fi cerut să o reprezinte în instanță pentru a contesta o amendă primită de la viceprimarul comunei. Din acel moment ar fi izbucnit o întreagă serie de conflicte, mai ales că primăria a și pierdut procesul.

Inițial, organizatorii Festivalului de Datini și Obiceiuri ar fi acceptat participarea formației. Ulterior, după ce ar fi fost înștiințați de primar cu privire la conflict, managerul de la Centrul Creației a informat reprezentații formației că nu mai pot participa, justificând alegerea prin numărul limitat de locuri. Totodată, Bordei susține că Iustina Irimia – Cenuşă, directoarea CJCPCT știa de conflictul dintre el și primar, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

„Mi s-a comunicat că la nivel local există un conflict politic, mă interesează cine a comunicat doamnei Irimia-Cenușă, care este șefa instituției subordonate doamnei Doina Federovici, că la nivel local există această neînțelegere politică, noi nu am invocat așa ceva, nu am spus că venim sub egida unui partid, noi reprezentăm comunitatea din Broscăuți”, a declarat Virgil Bordei.

Reporterii Monitorul au încercat să o contacteze pe Iustina Irimia- Cenușă, managerul Centrului de Creație, atât telefonic, cât și la instituția pe care o conduce. Aceasta se află, însă, în concediu medical și a spus că va reveni cu lămuri în cazul „Moștenitorilor din Broscăuți”, dar, până în momentul publicării materialului, „Monitorul” nu a primit nici un răspuns.

„El a zis că ne cunoaștem, eu nu-l cunosc”

Pe de altă parte, Răzvan Baltă spune că cei de la „Moștenitorii din Broscăuți” au fost respinși doar din motive organizatorice și nu are cunoștință de conflictele existente la nivelul comunei.

„Treaba este foarte simplă cu ansamblul din Broscăuți. Se permite un singur ansamblu din fiecare comună, ceilalți au fuzionat, ei nu pot? Domnul are o problemă acolo, în comună și pe mine prea puțin mă interesează. El a zis că ne cunoaștem, eu nu-l cunosc. Numărul s-a mărit de la 1.000 la 1.500 de participanți, calculul e simplu, la 70 de formații, o formație- 15 minute pe scenă, asta înseamnă patru pe oră. Atunci am zis, să vină din fiecare comună o singură formație, toate au înțeles și au fuzionat’‘, a declarat sponsorul Răzvan Baltă.

Totuși, acesta a recunoscută că a vorbit la telefon cu Virgil Bordei, dar mărturisește că s-a văzut constrâns de numărul mare de participanți să recurgă la restricționarea unor ansambluri, iar cazul de la Broscăuți nu ar fi singular.

„Dacă nu a fost educat, nu pot face eu educație cu el”

La rândul lui, edilul din Broscăuți se apară spunând că Virgil Bordei ar profita de situație pentru a-l denigra și a-și face campanie electorală pentru alegerile de anul viitor.

„Un fost polițist de la Dorohoi, am înțeles că ar vrea să candideze la noi din partea AUR, vrea să câștige capital electoral, este treaba lui, dar total greșit, nu așa se face politică, foarte urât ce face. El nu este cetățean al comunei Broscăuți, este din Ibănești, a venit aici să câștige campania electorală. Dacă nu a fost educat, nu pot face eu educație cu el”, a declarat primarul Aurel Costel Agheorghițoaei.

Cu privirea la amenda aplicată de către viceprimarul comunei, Agheorghițoaei a spus că primăria ar fi putut să câștige procesul, dar nu au vrut să se prezinte.

Domnul viceprimar a aplicat o amendă unei persoane, rudă cu el, executa o construcție fără autorizație. A mers și i-a spus civilizat că este necesară o autorizație pentru acel timp de construcție. Domnul l-a înjurat și l-a fugărit, l-am invitat la primărie cu adresă scrisă, nu-l amenda nimeni dacă se purta civilizat. Noi nici n-am vrut să mai mergem, oricum câștigam”, a mai adăugat Agheorghițoaei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.2 ° C
13.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...