spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalEveniment editorial: Lansarea volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a...

Eveniment editorial: Lansarea volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

Luni 18 decembrie, în prezența unui public numeros a avut loc lansarea volumului Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României, la Iași, la Palatul Braunstein. Volumul a fost coordonat de Alexandru L. Cohal, cercetător la Institutul de filologie Al. Philippide, istoricul Dorin Dobrincu, președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldivei (MDM) și George Ţurcănașu, lector doctor la Facultatea de geografie a Universității A.I. Cuza din Iași. Cartea a fost publicată la Editura Polirom.

Evenimentul a fost deschis de Alexandru L. Cohal care a prezentat invitații speciali și câteva coordonate ale contextului în care a apărut volumul. A urmat cuvântul susținut de Raimar Wagner, președintele Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate România și Republica Moldova, unul din susținătorii importanți ai proiectului. Acesta a vorbit despre anul 2013, în care USL guverna cu o majoritate confortabilă, ca despre un moment prielnic pentru regionalizare dar ratat de politicienii de atunci. Raimar Wagner a apreciat că volumul este „un instrument și o lectură obligatorie, de acum încolo, pentru fiecare politician care vrea să se aplece asupra reformei administrației”.

Profesorul univ. dr. Ionel Muntele, de la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității „Al. I. Cuza”, a făcut o prezentare detaliată a celor zece studii ale cărții, arătând că „volumul vizează regiunea ca subiect al unui necesar proces administrativ de organizare eficientă a teritoriului”. În acest context al discuției despre regionalizare, „slaba capacitate de a accepta diversitatea este o problemă. (…) România e diversă, așa e de multă vreme, așa s-a constituit ea modern, nu putem eluda această realitate”, a mai spus Ionel Muntele.

La rândul său, Adrian Șerban, directorul editorial al Editurii Polirom, a ținut să puncteze că „volumul este realizat de 10 oameni care vin din domenii dintre cele mai diverse. Avem doi istorici, doi juriști, doi sociologi, un etnolog, un ligvist, un economist, un geograf. Foarte multe domenii și o abordare interdisciplinară pe tema regionalizării. Volumul pune accent pe Moldova, cumva firesc, dar nu e doar despre Moldova, e și despre România în ansamblu, ba chiar și despre regionalizarea la nivel european”. „Sper ca volumul să aibă cât mai multe lansări, o cât mai bună receptare și cât mai mulți cititori”, a conchis reprezentantul editurii.

Venind cu perspectiva economistului asupra temei regionalizării, profesorul univ. dr. Gabriel Mursa s-a referit la obsesia pentru centralizare pe care politicienii români o au și au avut-o de-a lungul istoriei, declarând că va fi foarte dificil să se ajungă la un stat care să renunțe la politica de concentrare a resurselor la București. „Este o carte reper, și nu exagerez, în ceea ce privește tema regionalizării, care m-a impresionat prin abordarea multidisciplinară”, a afirmat prof. Mursa.

În intervenția sa, George Țurcănașu, unul din autori și coordonatori ai cărții, a dat un exemplu de situație în care intervenția regională s-a dovedit mai eficientă decât cea de la centru, referindu-se la criza sanitară din pandemie când sistemul medical din Suceava, ca și cel din Botoșani s-au prăbușit. „Centrul” a trimis la Suceava Armata pentru a gestiona situația, în condițiile în care criza ar fi putut fi rezolvată la nivel regional (ceea ce s-a și întâmplat până la urmă), dacă ar fi existat o organizare în acest sens.

A urmat o interesantă și consistentă dezbatere cu tema „De ce nu facem regionalizarea?”, în cadrul căreia autorii Marius Balan, Mihai Chiper, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu, Ioana Repciuc, Mihai Talmaciu, George Țurcănașu, dar și Raimar Wagner și Gabriel Mursa au răspuns întrebărilor venite din public.

Întreaga discuție, care a fost transmisă live pe pagina de Facebook a asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, poate fi urmărită accesând link-ul de mai jos.

https://fb.watch/p0ixyu8e5C/

Evenimentul a fost organizat de: Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Editura Polirom, Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași.

Volumul se găsește în librării, dar poate fi achiziționat și online de pe site-ul Editurii Polirom.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...