spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalDispută cu iz politic în plenul CL. Societatea Locativa va fi desființată...

Dispută cu iz politic în plenul CL. Societatea Locativa va fi desființată (video)

Societatea Locativa va fi desființată, iar războiul dintre fostul primar, liberalul Cătălin Flutur și actualul edil, Cosmin Andrei s-a purtat și în plenul CL. Cel din urmă a depus un proiect de hotărâre pentru dizolvarea, lichidarea și radierea Locativa, societate a cărei director este consilierul PNL Cătălin Flutur. Astăzi, aleșii locali au votat în ședința de Consiliul Local pentru desființarea societății.

Angajații SC Locativa SA au fost și ei prezenți în sala de ședință și au asistat la dezbaterile consilierilor locali pe marginea proiectului de hotărâre. Un reprezentat al angajaților a luat cuvântul pentru a cere explicații asupra motivelor care au dus la acest proiect de hotărâre.

„Suntem aici pentru a aminti că SC Locativa SA nu este și nu a fost o povară pentru bugetul local, cu atât mai puțin pentru bugetul de stat în condițiile în care nu primim nici o subvenție. Salariații societății nu sunt și nu au fost personal bugetar ce-i drept, la obligații ne asemănăm, când vine vorba de drepturi, suntem departe de ei, Suntem aici pentru că dorim explicații concrete și obiective privind modul prin care s-a ajuns la luarea acestei decizii”, a spus reprezentantul angajaților.

„Uitați-vă la palmele lor, uitați la ochii lor, gândiți-vă la copiii lor

În discursul său, Cătălin Flutur a mizat și pe latura sentimentală, vorbind despre perioada festivă în care ne aflăm. Totodată, acesta a amintit de plângerea prealabilă, dar și de memoriul semnat de toți angajații și înaintat către Direcția Națională Anticorupție Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Botoşani, Consiliul Local, Prefectură, Ministerul Muncii, Comisia de Dialog Social şi Avocatul Poporului.

„N-aș vrea ca în post, înainte de sărbătorile Sfinte de Crăciun, să se întâmple și în acest mic parlament local ceea ce s-a întâmplat în parlamentul țării. Suntem poate în cele mai frumoase sărbători de peste an, mare parte probabil am ținut post, așteptăm să vină Moș Crăciun. Uitați-vă la oamenii ăștia, uitați-vă la palmele lor, uitați la ochii lor, gândiți-vă la copiii lor”, a transmis Cătălin Flutur.

Primarul Cosmin Andrei a arătat, prin prezentarea ultimelor trei rapoarte financiare, că societatea este pe o pantă descendentă.

„Eu am depus jurământul pentru acest oraș, nu pentru această societate care are un singur obiectiv, să facă profit, aceasta este scopul societăților comerciale. Într-adevăr, municipiul Botoșani nu plătește subvenție societății, dar asta nu înseamnă că nu ne interesează costurile. (…) Eu am văzut ce s-a întâmplat cu Termica și știu cât de greu îmi este, Locativa poate ajunge în aceeași situație, este pe un trend descendent”, declarat Cosmin Andrei.

„Locativa a vândut apartamente în Centrul Vechi, fără să întrebe Consiliul Local, proprietarul acestor apartamente, cu 10.000 de euro pentru o suprafață de 70 de metri pătrați, vi se pare firesc? Are în portofoliu spații comerciale pe care riscă să le execute pentru a plăti salariile angajaților. Propunerea am făcut-o pentru a nu ajunge în situația în care tot municipiul Botoșani să plătească, cum plătește la Termica”, a mai spus primarul.

„Întrebările pe care mi le-ați adresat pompos-fatalist-emoționant”

Ulterior a intervenit și consilierul USR Raluca Curelariu care din punct de vedere uman, s-a arătat dezamăgită de propunerea Primarului Cosmin Andrei. Curelariu a cerut primarului câteva date referitoare la impactul bugetar al măsurii, cum se vor face angajările la serviciul patrimoniu, măsurile de protecție socială luate pentru angajații Locativa.

„La studiul de oportunitate și întrebările pe care mi le-ați adresat pompos-fatalist-emoționant, studiul de oportunitate se face în momentul înființării unui serviciu, astăzi fac o propunerea care nu se materializează astăzi, este un proces de durată. (…) Va dura 3-4 luni de zile, perioadă în care intenționez să propun tot dumneavoastră suplimentarea schemei de la Serviciul Patrimoniu, dar cu mai puțini oameni”, a fost răspunsul lui Cosmin Andrei.

Raluca Curelariu și-a manifestat dezaprobarea față de modul în care se desfășoară dizolvarea societății.

„Deci nu avem studiul de oportunitate, eu vreau doar să verific că am înțeles bine, nu avem un studiu de oportunitate, nu știm câți oameni trebui să angajăm în loc și unde, nu avem un studiu de impact ca să vedem dacă facem economii sau nu, nu știm cum ar trebui să reorganizăm această societate ca să devină mai eficientă, nu știm absolut nimic din toate acestea, dar știm că noi dizolvăm și vedem mai departe”, a continuat Raluca Curelariu.

„Vorbiți de societăți comerciale de parcă v-ați pricepe, nu vă pricepeți, habar nu aveți”

Flutur a luat din nou cuvântul și a spus că primarul vorbește în necunoștință de cauză, iar argumentele aduse nu ar fi valide.

„De vreo 2-3 ori v-am zis așa, dacă tăceai filosof rămâneai, o ții neaga cu o chestie, o încercare jenantă de a vă scuza. (…) Vorbiți de societăți comerciale de parcă v-ați pricepe, nu vă pricepeți, habar nu aveți. Domnule primar, credeți că aveți niște argumente, dar nu le aveți”, a precizat Cătălin Flutur.

În continuare, consilierul PNL a promis că își va da demisia din fruntea societății dacă se votează împotriva proiectului de hotărâre.

„Eu îmi dau demisia din funcția de director general, că de fapt asta vă roade, dar lăsați omenii aceștia în pace”, a declarat consilierul.

Primarul Cosmin Andrei a spus că milionul de euro care merge anual de la Primărie la Locativa pentru salariile angajaților, bunuri și servicii dorește să îl utilizeze pentru investiții. Dar Flutur a acuzat că „miza este doar să vindeți spațiile de la Locativa”.

A intervenit și consilierul social-democrat Gabriel Tanasă. Acesta s-a arătat dispus să angajeze la Urban Serv, societatea pe care o conduce, angajații de la Locativa care rămân fără serviciu.

„Noi, Urban Serv, căutăm să angajăm profesioniști. Noi căutăm de mâine să angajăm îngrijitori clădiri, tâmplari. Deci vă așteptăm de mâine cu CV-ul să-l depuneți la Urban Serv. Nu este niciun fel de problemă pentru oamenii care vor într-adevăr să lucreze”, a spus Gabriel Tanasă.

„Din păcate, acest proiect a trecut”

Dezbaterile acide s-au finalizat cu aprobarea majorității pentru proiectul de hotărâre. „Din păcate, acest proiect a trecut”, a conchis consilierul liberal și președintele de ședință, Paul Octav.

Pentru au fost consilierii PSD și viceprimarul de la Pro România, Liviu Toma, iar împotrivă a votat blocul PNL și consilierul USR Raluca Curelariu. Fiind director al Locativa, Cătălin Flutur nu a putut vota.

Prin urmare, aleșii locali au dat un mandat special pentru consilierii Marius Rogojinschi şi Carmen Diaconu, care la rândul lor vor convoca o Adunare Generală a Acţionarilor pentru desfiinţarea societăţii.

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.7 ° C
12.7 °
9.3 °
66 %
0.5kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...