spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocalCe atribuții are asociația de proprietari

Ce atribuții are asociația de proprietari

Din punct de vedere legal, asociația de proprietari este o organizație non-profit care are drept scop reprezentarea intereselor proprietarilor dintr-un condominiu (bloc, imobil), menținerea clădirii în condiții bune, gestionarea spațiilor comune și a contribuției fiecărui proprietar pentru cheltuielile generale.

Asociațiile de proprietari se constituie în edificii cu cel puțin trei locuințe și trebuie să
întocmească un statut și un regulament de bloc. Totodată, acestea au obligația de a-și creiona anual un buget, iar adunarea generală a membrilor trebuie convocată măcar o dată pe an. În orice caz, toate deciziile trebuie luate în adunarea majorității membrilor. Asociațiile de proprietari au obligația de a se ocupa de toate chestiunile care țin de administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente blocului.

Ce poate face administratorul

Administratorul, persoana fizică sau juridică, are, în principal, următoarele atribuții:
a) prestarea serviciilor în mod profesional;
b) gestionarea bunurilor materiale și a fondurilor bănești;
c) efectuarea formalităților necesare în angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea și întreținerea clădirii, derularea și urmărirea realizării acestor contracte;
d) asigurarea cunoașterii și respectării regulilor cu privire la proprietatea comună;
e) gestionarea modului de îndeplinire a obligațiilor cetățenești ce revin proprietarilor în raport cu autoritățile publice. Obligațiile cetățenești sunt cele stabilite, potrivit legii, de adunarea generală a proprietarilor;
f) îndeplinirea oricăror altor obligații expres prevăzute de legea asociațiilor de proprietari.

Ce spune legea

Legea Asociației de Proprietari 2024 indică limpede ce drepturi și obligații au cei care stau la bloc, dar și ce sume trebuie să plătească, de fapt.

Legea Asociației de Proprietari 2024 e bine să fie consultată de oricine locuiește la bloc. În acest mod puteți afla ce fel de obligații aveți, dar și de ce drepturi beneficiați. De asemenea, documentul arată și banii pe care trebuie să-i plătiți.

Potrivit legii, proprietarii au dreptul să participe la adunările generale ale asociației, să-și exprime opiniile și să voteze în deciziile care privesc condominiul. De asemenea, au dreptul să fie informați cu privire la toate aspectele care privesc activitatea asociației, să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației și să solicite în scris și să primească informații cu privire la orice aspect ce privește condominiul.

În același timp, proprietarii au obligația să plătească lunar cheltuielile asociației, care includ întreținerea, administrarea spațiilor comune și alte cheltuieli stabilite de adunarea generală a asociației. De asemenea, au obligația să respecte regulile condominiului, cum ar fi programul de liniște și regulile de folosire a spațiilor comune.

Legea prevede, de asemenea, că proprietarii au dreptul să sesizeze neregulile constatate în activitatea asociației, fie către consiliul de administrație, fie către autoritățile competente.

În cazul în care proprietarii au neînțelegeri cu asociația de proprietari, pot solicita sprijinul unui avocat specializat în dreptul asociațiilor de proprietari.

Modificări aduse de Legea Asociației de Proprietari 2024

Iată câteva dintre principalele modificări aduse de Legea Asociației de Proprietari 2024:

  • Proprietarii au dreptul să participe la adunările generale online, dacă se decide astfel de către adunarea generală.
  • Suma plătită lunar de către proprietari pentru întreținere și administrare este stabilită în funcție de suprafața apartamentului, numărul persoanelor care locuiesc în apartament și alte criterii stabilite de asociația de proprietari.
  • Proprietarii au dreptul să solicite în scris și să primească informații cu privire la orice aspect ce privește condominiul.
  • Proprietarii au dreptul să sesizeze neregulile constatate în activitatea asociației către consiliul de administrație sau către autoritățile competente.

Legea Asociației de Proprietari 2024 este un instrument important care contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre proprietari și asociațiile de proprietari.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...