spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocalSe schimbă buletinele de la 1 ianuarie! Românii vor primi cărți de...

Se schimbă buletinele de la 1 ianuarie! Românii vor primi cărți de identitate electronice

Începând cu 1 ianuarie 2024, buletinele clasice nu vor mai fi emise în România, odată cu implementarea noilor cărți de identitate electronice. Aceste carduri electronice vor avea dimensiunea unui card bancar și vor include un cip special destinat stocării datelor personale ale cetățenilor.

Informațiile incluse vor cuprinde numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal și două amprente digitale, oferind un nivel sporit de securitate și autentificare.

Toți cetățenii români, indiferent de locul de domiciliu, vor primi automat aceste noi cărți electronice de identitate în momentul în care își schimbă buletinul. O noutate importantă este că aceste cărți electronice pot fi folosite în călătoriile în toate țările membre ale Uniunii Europene și în alte state care recunosc această formă de identificare electronică.

În ce situații vor mai putea fi folosite cărțile simple de identitate

Cărțile de identitate simple, care reprezintă alternativa la cele cu cip, vor putea fi folosite doar la nivel național. Acestea, cât și cele emise până la sfârșitul anului, vor putea fi folosite în continuare ca document de călătorie, atât timp cât vor fi valabile.

Însă, potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu doar cărțile simple de identitate ce sunt emise până la finalul anului în curs vor putea fi folosite ca document de călătorie în statele Uniunii Europene sau în statele terțe care le recunosc ca atare, după cum stabilește legislația în vigoare, ci și cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023, atâta timp cât sunt valabile, scrie avocatnet.ro.

Așadar, proiectul de OUG de la MAI elimină limitarea privind termenul de emitere a cărților de identitate care permit deținătorilor acestora să călătorească peste graniță în baza lor. Acum, călătoria peste hotare este permisă în baza cărților de identitate emise până în 31 decembrie 2023, notează antena3.ro.

Cu alte cuvinte, în cazul în care proiectul va fi pus în aplicare, în OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români va scrie: Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului (…)”.

Așadar, dispare condiția ca actele de identitate să fie emise până în 31 decembrie 2023 pentru a putea fi folosite ca document de călătorie.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
17 ° C
19.8 °
16.6 °
44 %
5.2kmh
27 %
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...