spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalMăsuri anunţate de autorităţi pentru vacanţa de Revelion

Măsuri anunţate de autorităţi pentru vacanţa de Revelion

În perioada 30 decembrie – 2 ianuarie, polițiștii botoșăneni vor acționa pentru siguranța cetățenilor, cu efective mărite, în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Scopul prezenței noastre în spațiul public este acela de a menține un climat de ordine și siguranță publică și de a descuraja orice fapte antisociale.

Având în vedere experiențele din anii trecuți, putem spune că excesul de alcool a contribuit de cele mai multe ori la comiterea de fapte antisociale, motiv pentru care vă recomandăm să fiți moderați și sub nicio formă, să nu vă urcați la volanul autovehiculelor dacă ați consumat orice cantitate de alcool.

Polițiștii rutieri vor fi, de asemenea, prezenți pe arterele din județ, cu autospeciale dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Atragem atenția și asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei.

Dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea unei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celui mai apropiat polițist.

Jandarmii vor fi la datorie

În perioada 28 decembrie – 2 ianuarie, jandarmii botoșăneni vor fi la datorie pentru ca participanții la manifestările tradiționale de datini și obiceiuri de iarnă, desfășurate în peste 20 de localități, dar și la spectacolele de Revelion organizate în aer liber, în municipiul Botoșani și orașul Săveni, să se bucure în siguranţă de trecerea în noul an.

Efectivele de jandarmerie au fost suplimentate și vor fi prezente la toate evenimentele publice cu participare numeroasă, unde vor acționa proactiv, împreună cu reprezentanții altor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală și contravențională ce ar putea tulbura ordinea, liniștea publică și siguranța cetățenilor.

Având în vedere aglomerația specifică acestor momente de sărbătoare, vă recomandăm să respectați măsurile stabilite de organizatori și indicațiile jandarmilor, să acordați atenția cuvenită minorilor care vă însoțesc și să aveți grijă de bunurile de valoare aflate asupra dumneavoastră.

Nu în ultimul rând, vă recomandăm să nu încurajați folosirea de către copii a articolelor pirotehnice de divertisment, din cauza riscurilor la care se pot expune și a potențialului pericol pentru sănătate și să solicitați intervenția forțelor de ordine în cazul sesizării unor fapte antisociale.

Măsuri de fluidizare în vămi

În perioada următoare, la nivelul Poliţiei de Frontieră sunt dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat. Se va folosi la maximum capacitatea punctelor de trecere, pentru a nu se înregistra aglomerări.

În condiţiile în care cel mai tranzitat punct de trecere de pe raza judeţului nostru a fost PTF Stânca (valorile de trafic înregistrate în perioada mini-vacanţei, 24-28 decembrie, prin punctele de frontieră de pe raza judeţului Botoşani, fiind aproximativ 21.500 persoane, cetățeni români și străini şi aproximativ 5.200 mijloace de transport), vă reamintim că la frontiera cu Moldova funcţionează şi PTF Rădăuți Prut, care este deschis traficului internațional cu program non stop, pe care îl recomandăm ca rută alternativă.

Sfaturi pentru prevenirea situațiilor de urgență în noaptea dintre ani

Pompierii botoșăneni vor fi la datorie și în perioada 31 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor medical.

În noaptea dintre ani, trebuie acordată o atenție deosebită materialelor pirotehnice folosite, pentru a preveni accidentele. Aceste obiecte pot fi periculoase, iar dacă sunt folosite într-un mod greșit, există riscul ca utilizatorii să fie răniți, sau, în cazuri mai grave, să rămână cu traumatisme.

Pentru ca sfârșitul de an să nu fie umbrit de evenimente precum incendii, explozii sau accidente casnice, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– nu utilizaţi artificii, petarde, rachete şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, în balcoane, holuri de bloc sau pe terase. Astfel de activităţi trebuie desfăşurate în conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, copaci şi autovehicule;

– nu aruncați artificii sau alte obiecte asemănătoare de la balcon. Acestea pot ajunge în balcoanele vecinilor și pot produce incendii. De asemenea, pot răni trecătorii sau pot avaria autoturismele parcate în apropiere;

– nu folosiți obiectele pirotehnice în aproprierea materialelor combustibile;

– nu lăsați copiii să utilizeze obiecte pirotehnice. Reamintim faptul că numai persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoria 1 (obiecte de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil) şi P1(articole pirotehnice care prezintă un risc scăzut);

– asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum, de către o persoană autorizată;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă sau cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune;

– verificaţi instalaţiile electrice şi evitaţi suprasolicitarea acestora;

– nu parcaţi autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenţie ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Acţiuni pentru combaterea consumului de droguri 

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluarea și Consiliere Antidrog Botosani vor desfășura activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

Pentru ca aceste zile să le petreceti în siguranță, aceștia vă recomandă să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și să solicitați ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate sunteți în pericol.

Totodată, atunci când sunteți martorul sau victima unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, vă recomandă să nu interveniți, să rețineti cât mai multe detalii și să sunați la numărul unic de urgență 112.

De asemenea, specialistii antidrog reamintesc faptul că un consum excesiv de alcool sau consumul de substanțe psihoactive influențează negativ și performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Aceste substanțe acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...