miercuri, mai 22, 2024
AcasăLocalPremieră la Teatrul „Mihai Eminescu” (video)

Premieră la Teatrul „Mihai Eminescu” (video)

Anul 2024 începe cu o nouă premieră pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani. Este vorba despre spectacolul ,,zeițe de categoria B”, care aduce în atenția publicului trei actrițe din trei orașe și trei teatre diferite, printre care și botoșăneanca Silvia Luca.

Un spectacol-eveniment care își propune să aducă pe aceeași scenă actrițe din trei orașe și trei teatre diferite, aplaudate în spațiile geografice în care joacă, dar mai puțin cunoscute în afara lor, Elena Ivanca (actriță a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Ioana Dragoș Gajdo (actriță a Teatrului „Regina Maria” Oradea), Silvia Luca (actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani).

„zeițe de categoria B”, în premieră la Botoșani

După premiera din septembrie 2023 la TEATRELLI – inițiatorul proiectului și producătorul principal, spectacolul a mai fost jucat, pe rând, în toate teatrele co-producătoare, respectiv la Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea. Iar, pe 13 și 14 ianuarie 2024, la Casa Tineretului, piesa de teatru va putea fi urmărită și de publicul botoșănean.

Dramaturgia îi aparține Alexandrei Felseghi, iar ideea și componenta regizorală lui Andrei Măjeri.

„Misterioasele, fermecătoarele și fabuloasele zeițe descind în forță, revenind pe scenă în ianuarie 2024, pe 13 și 14 la Botoșani. Îmbrăcate de fabulosul Lucian Broscățean. Pe textul Alexandrei Felseghi, care rupe topurile și tocurile. În muzicile uluitoare ale lui Adrian Piciorea. Regia, cât am putut, am asigurat-o eu. De neratat”, a spus regizorul Andrei Măjeri.

,,Cred că foarte multe actrițe și, în general, oameni se vor regăsi în istoriile acestea”

,,zeițe de categoria B” chestionează un subiect de interes contemporan, granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale. Spectacolul pornește de la o documentare de tip autobiografic, concentrându-se, cu precădere, asupra punctelor nevralgice din carierele celor trei actrițe, acelea care au provocat turnuri semnificative. Un demers care aduce în discuție modalitățile prin care artiștii sunt adesea schimbați asemenea unor piese.

Actrița Silvia Luca a spus despre spectacol că este inspirat din ,,poveștile a trei actrițe, din viața lor. De fapt, în ultimă instanță, eu cred că foarte multe actrițe și, în general, oameni se vor regăsi în istoriile acestea. E un proiect interesant, o poveste interesantă pentru public”.

Spectacol fără casting

Andrei Măjeri nu a avut nevoie de casting pentru distribuția proiectului. El s-a bazat pe experiența anterioară pe care a avut-o cu cele trei actrițe, Silvia Luca, Elena Ivanca și Ioana Dragoș Gajdo.

,,Andrei Măjeri a lucrat cu toate și el nu a făcut niciun casting, a spus că în momentul în care s-a gândit la proiectul acesta, împreună cu Alexandra, deja știa ce actrițe vor juca. Anterior lucrase cu noi și de asta nu avea nevoie de casting”, a mai precizat Silvia Luca.

Mecanismul dur al artelor strivește personalități sensibile care au făcut performanță într-o altă epocă, îi năucește pe cei prinși între vârste și nu le dă prea multe speranțe celor la început de carieră. Dar vocația nu se perimează, ea își caută porturi noi în care să acosteze, co-creatori care să stârnească mici revoluții personale și să provoace la dialog.

Prețul unui bilet la acest spectacol este 36 de lei. Biletele se pot achiziționa online pe https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
24 ° C
24.4 °
23.6 °
38 %
8.5kmh
14 %
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
23 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ori cei care primesc de pomană o duc mai bine de aruncă totul la gunoi, ori cei care dau de pomană o duc mai...

EDITORIAL

Ori de câte ori vreun politician mai dezghețat sau mai vorbăreț este întrebat de ce el și ai lui nu repară nimic din noianul...

EPIGRAMA ZILEI

Când făcut-a rezervare A greșit, se pare, tasta Și s-a-nțeles din scrisoare C-o să vină cu … nefasta! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...