luni, mai 13, 2024
AcasăLocalUrgenţe sufocate de Sărbători cu pacienţi cât pentru o lună

Urgenţe sufocate de Sărbători cu pacienţi cât pentru o lună

Puţin peste cinci minute. De atât a avut parte, în medie, fiecare pacient pentru a fi consultat în Urgenţe pe timpul vacanţei de sărbători.

Aceasta a fost timpul mediu pe care a trebuit să îl acorde personalul din cadrul UPU-SMURD, adulţi şi pediatrie, fiecărui bolnav din cauza numărului mare de prezentări. Practic, de la o sărbătoare la alta numărul de pacienţi este tot mai mare, însă numărul personalului rămâne relativ acelaşi, medicii fiind pur şi simplu depăşiţi.

Prezentări cât pentru o lună

Concret, din Ajun de Crăciun şi până la amiaza zilei de 3 ianuarie, peste 2800 de oameni au ajuns la Urgenţe. Mai exact, de pe 24 decembrie şi până pe 3 ianuarie la amiază s-au prezentat 1832 de cazuri la UPU şi 1031 de cazuri la CPU Pediatrie. Din aceste cifre a rezultat o medie de 270 de prezentări la fiecare 24 de ore. Sau peste 11 pacienţi la fiecare 60 de minute. Potrivit statisticilor, un număr asemănător se înregistrează în lunile de vară, când lumea este în concedii.

Urgenţele au fost pur şi simplu sufocate în această perioadă. Cel mai mult din cauza exceselor de tot felul, dar şi din cauza lipsei altor alternative, policlinicile şi medicii de familie fiind liberi. „De la excese alimentare şi de alcool până la agresiuni, agitaţii, stopuri cardiace sau accidente vasculare. Au fost de toate, dar parcă mai mult ca în alţi ani au predominat cazuri grave, sau cazuri care să ocupe şi mai mult timp. Asta însemna timpi de aşteptare mai mari pentru cei care nu erau gravi şi consultaţii şi mai scurte pentru unii”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.

Potrivit statisticilor de prezentări, cele mai aglomerate perioade au fost între a doua şi a treia zi de Crăciun şi a doua zi de Anul Nou. Zilnic s-au înregistrat peste 300 de prezentări, atât adulţi cât şi copii. „Cazuri atribuite la doi medici în UPU şi unul la Pediatrie, câţi au fost de gardă, în 24 de ore. Întreg personalul lucra pur şi simplu robotizat. Registratorul medical nu s-a ridicat măcar de la birou până aproape de plecarea acasă pentru a introduce cât mai multe fişe medicale”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.

„Mulţi vin la Urgenţe mai mult pentru un control”

Ceea ce a surprins, în acest an, a fost faptul că oamenii nu au mai fost agresivi verbal sau fizic. Au aşteptat liniştiţi, oricât li se cerea. “În alţi ani erau nervoşi, făceau scandal că trebuie să aştepte. Acum unora li se spunea că au de aşteptat şi cinci ore şi nu aveau nicio problemă. Ştiau că li se iau analizele, li se face o radiografie sau o echografie şi erau mulţumiţi. Mulţi vin la Urgenţe mai mult pentru un control. Aşa, ca de început de an”, a mai spus asistentul din cadrul UPU. Spusele acestuia sunt susţinute şi de cifre. Astfel, din cei 1832 de adulţi ajunşi la urgenţe, doar 350 au fost internaţi. Adică nici 20% din prezentări. La pediatrie au fost internaţi 172 de copii dintre cei 1031 ajunşi la spital.

Cazurile grave au blocat şi mai mult activitatea medicală. Asta pentru că toate resursele, de personal şi medicaţie, aparatură, sunt dedicate acelor pacienţi. Mai mult, în cazul unui stop cardiac pe una dintre secţiile spitalului, personalul UPU este cel solicitat pentru reanimarea acestuia. În acest timp se formează aglomeraţie şi mai mare. Toţi pacienţii vor să fie consultaţi în acelaşi timp şi toţi cred că reprezintă o prioritate. Într-una din nopţi au fost trei pacienţi cu stop pe trei secţii ale spitalului. Deci de fiecare dată un medic şi un asistent din Urgenţe erau solicitaţi acolo.

În prezent, UPU-SMURD Botoşani este deservit de 14 medici, însă în gărzile de 24 de ore sunt doar doi medici care deservesc unitatea. La aceştia se adaugă şi un medic la linia de gardă la Pediatrie, unde numărul de prezentări ajunge să fie tot mai mare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14.6 ° C
14.6 °
14.6 °
69 %
2.8kmh
72 %
lun
12 °
mar
13 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oare folosesc toți același lipici? Că nu prea ține la contactul cu alegătorii.

EDITORIAL

Bugetul de subvenții acordate partidelor aprobat de Guvern pentru 2024 este cel mai mare din istorie: 314 milioane de lei, sumă din care PSD...

EPIGRAMA ZILEI

În vis, erai mugur de floare Ițit din albul unei rochii Atât de sexy, sclipitoare, Că mi-am frecat până și ochii...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...