spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocalRETROSPECTIVA: Cele mai importante evenimente din luna martie 2023

RETROSPECTIVA: Cele mai importante evenimente din luna martie 2023

Anul care tocmai s-a încheiat a adus o mulţime de evenimente în viaţa cotidiană. Fie că este vorba despre gafe politice la nivel înalt, de demiteri sau de arestări la vârf, de performanţe sportive unice, ori de realizări medicale în premieră, Monitorul vă prezintă o sinteză detaliată pentru fiecare lună.

MARTIE

1 mart:

Un tânăr din Săveni care trebuia să împlinească 31 de ani în două zile a murit în circumstanţe tragice, strivit de propria maşină, după ce a pierdut controlul volanului cel mai probabil din cauza oboselii. În loc de aniversare, familia i-a făcut priveghi.

2 mart:

-Patru proxeneţi din Dorohoi au fost săltaţi cu mascaţii sub acuzaţia că traficau minore instituţionalizate. Suspiciunile au apărut pentru că trei fete lipseau frecvent în mod nejustificat din centru. Şocant era că şi printre proxeneţi erau minori.

3 mart:

-Mihai Clim, un bărbat de 42 de ani din Albești, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, după ce a corupt sexual trei minore sub 13 ani. Acesta mai fusese cercetat pentru fapte similare, dar scăpase din lipsă de probe.

5 mart:

-Botoşănenii care deţineau garaje în zona Colegiului Eminescu, şi care ameninţaseră cu liste pentru demiterea primarului, începeau să-şi demoleze singuri construcţiile, după ce primăria declarase că va veni cu executori şi buldozere, iar deţinătorii vor suporta  toate costurile.

6 mart:

Cei 16 poliţişti botoşăneni care luau bani sau chiar şi produse lactate de la şoferi pentru a le trece cu vederea abaterile au fost trimişi în judecată. Relatările cu agenţii care negociau mita cu şoferii sau pe care îi aşteptau să scoată bani de la bancomat pentru a achita şpaga au făcut înconjurul ţării.

7 mart:

-Marius Budăi a fost vizat de o moţiune simplă, pe motiv că devenise apărătorul pensiilor speciale şi punea în pericol banii europeni prin PNRR. Opoziţia îl acuza şi de faptul că desconsidera femeile, dar cu toate acestea maşinăria de vot şi-a făcut treaba şi acţiunea politicienilor USR şi de la Forţa Dreptei a picat.

8 mart:

-Politicienele din PSD Botoşani tăceau sau preferau să îi ia partea lui Budăi în scandalul comportamentului grosolan faţă de femei chiar şi de 8 Martie. Doina Federovici, care se erija în apărătoarea drepturilor femeilor, nu scotea o şoaptă.

-Marius Croitoru, fostul antrenor al FC Botoşani, avea doar eşecuri după ce a plecat de la echipă. După ce plecase cu scandal de la Craiova, acesta a trebuit să părăsească şi FC Argeş, unde în 14 meciuri a avut o singură victorie.

9 mart:

drumulConstructorul care lucrase haotic pe drumul Botoşani-Târgu Frumos a abandonat şantierul şi nu mai era de găsit. Şefii de la Drumuri Naţionale, care au ţinut tot timpul partea firmei, refuzau să comenteze. Drumul trebuia să fie gata în câteva luni, dar pe unele tronsoane nu se făcuseră deloc intervenţii.

10 mart:

La Botoşani ajungeau cantităţi uriaşe de materiale sanitare, la un an după ce se terminase pandemia. Produsele costau cinci milioane de euro şi păreau băgate pe gât de firmele care au rămas cu ele pe stoc. Doar în municipiu ajungeau 60 de tone de dezinfectant şi 2 milioane de măşti.

11 mart:

-Ionuţ M., un bărbat de 34 de ani din Ungureni, a fost arestat la Constanţa, după ce a vrut să-şi cumpere un pistol pentru a-şi împuşca fratele. Tentativa de omor a fost pusă la cale cu soţia celui care ar fi urmat să devină victimă. Totul a fost dejucat de un bărbat care scosese legal pistolul la vânzare, căruia i s-a părut ceva suspect.

12 mart:

-Două minore, una de 14 şi una de 16 ani, au ajuns la spital după ce au urcat fiecare în câte o maşină, iar şoferii au vrut să le arate ce pot ei la volan, dar au provocat accidente grave. Un accident s-a produs lângă Ripiceni, iar altul aproape de Victoria.

13 mart:

-Trei botoşăneni specializaţi în fraude informatice au golit de bani mai multe conturi bancare, clonând site-urile băncilor. Aceştia au furat date de la clienţi şi odată cu ele şi peste 550.000 de lei.

14 mart:

-Mai mulţi botoşăneni care se aflau într-un avion ce urma să decoleze de la Salcea spre Germania au filmat cum aeronava s-a ciocnit de un alt avion pe pistă. Zborul a fost anulat până la sosirea unei alt avion.

15 mart:

trovanţiiTrovanţi unici care se formau în Lunca Siretului de milioane de ani erau scoşi cu buldozerul din mediul lor natural. Pietre „vii” se aflau în curţile oamenilor, la garduri, sau chiar în curtea bisericii, în timp ce lemn fosilizat de mii de ani era pus pe foc.

16 mart:

-Constantin M., un bărbat de 42 de ani din Santa Mare, a fost arestat după ce şi-a violat mama a doua oară. Bărbatul fusese eliberat anticipat din puşcărie, sub promisiunea că se va îndrepta.

17 mart:

-Două femei din Corlăteni au fost capturate cu ajutorul dronelor, fiind filmate când furau şase saci cu porumb de pe câmp. În timp ce peste graniţă dronele vânau inamicii de război, la noi aceste aparate supravegheau culturile de hoţii tot mai numeroşi.

19 mart:

-Un bărbat de 39 de ani a fost salvat în ultimul moment în timp ce încerca să sară în gol de la etajul 6 al Spitalului Judeţean. Acesta intrase în sevraj alcoolic şi, chiar dacă geamurile erau blocate, le-a spart cu stativul de perfuzii pentru a putea sări. Bărbatul a fost salvat de doi poliţişti care păzeau un deţinut ce urma să fie operat.

20 mart:

-Marius Budăi, presat tot mai mult să reformeze pensiile speciale, crea o diversiune şi spunea că vrea amendamente la PNRR ca să nu crească vârsta de pensionare. În acelaşi timp, colegii din guvern propuneau alte categorii de pensionari speciali.

21 mart:

Larisa MagdalenaLarisa Magdalena, care nu a mai activat în sistemul sanitar, dar avea susţinere politică, fiind soţia administratorului municipiului Botoşani, social democratul Mircea Magdalena, a fost pusă la şefia Sanatoriului Podriga. Aceasta nu a avut contracandidat şi urma să câştige peste 13.000 de lei lunar.

22 mart:

-Cadrul didactic de la Liceul Ştefăneşti acuzat de corupere sexuală a minorilor a demisionat. În acest caz au apărut mărturii şi de la o a doua presupusă victimă a profesorului.

-Un furt de la Ipoteşti, în care erau poze şi filmări cu cine fura curent de la Nova Apaserv, era blocat de poliţişti. Constructorii care lucrau la un proiect al primăriei au recunoscut totul, dar poliţistul din comună încă se gândea pe cine să scoată vinovat. Nici furtul de apă din localitate nu era soluţionat.

23 mart:

-Gheorghe-Claudiu Doroftei, primarul de Bălușeni, şi fostul deputat  Cătălin Buhăianu erau judecaţi pentru angajarea ilegală a fostului parlamentar ca administrator la primărie, deşi acesta era în acelaşi timp director la Sala Polivalentă Bucureşti. Prejudiciul reclamat de DNA trecea de 50.000 de lei.

24 mart:

Spitalul Judeţean era vizat de poliţişti, după ce un pacient de 86 de ani a dispărut inexplicabil din salon şi a fost găsit mort pe hol. Victima era chiar bunicul directorului medical al unităţii sanitare.

25 mart:

– Mihai Ţurcanu, fost director al DSVSA, pretindea că DNA nu avea competenţa să-l ancheteze. Fostul europarlamentar declanşase de fapt un asalt juridic pe toate fronturile pentru a amâna judecata şi susţinea chiar că nu a prejudiciat statul încât să fie nevoie chiar de implicarea DNA.

26 mart:

-Un profesor botoşănean care nu a făcut caz când şi-a pierdut telefonul a sesizat ulterior că nu mai avea vreun leu în cont. Hoţul era un copil de 15 ani, care a ştiut să-i deblocheze dispozitivul şi să-i subtilizeze toţi banii. Prejudiciul nu a fost recuperat.

27 mart:

-Un tânăr care avea permisul suspendat a provocat un accident cumplit, la beţie. Acesta a luat în plin un scuar în Zona Industrială din Botoşani şi a rulat zeci de metru cu roţile în sus, dar şi el şi pasagerul din maşină au scăpat teferi.

28 mart:

-Procurorii anticorupţie au descins la Botoşani, la mai multe instituţii din domeniul protecţiei mediului. Suspiciunile vizau faptul că unii poluatori erau iertaţi de amenzi dacă dădeau şpagă. O zi întreagă, Garda de Mediu a rămas fără personal, care a fost luat la audieri.

30 mart:

-Primăria Mihai Eminescu a blocat conturile Nova Apaserv, deoarece operatorul nu plătise peste 200.000 de lei taxe pentru imobilele aflate pe teritoriul comunei. Decizia era cel puţin ciudată, în condiţiile în care comuna era suspectată că furase şi apă şi curent de la Nova Apaserv, fiind deschise dosare penale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
16.7 ° C
17.2 °
14.4 °
57 %
1.5kmh
5 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...