spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocalBotoșănean implicat în negocierile dintre protestatari și Guvern. Cine este acesta

Botoșănean implicat în negocierile dintre protestatari și Guvern. Cine este acesta

Un botoșănean care s-a implicat de la bun început în protestele declanșate de fermieri a făcut parte din delegația care a negociat cu Guvernul.

Este vorba de Dănuț Andruș, în vârstă de 51 de ani, de loc din comuna Păltiniș. Numele său a fost menționat chiar în comunicatul Guvernului, după așa-zisele „consultări între premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții transportatorilor și fermierilor”.

Astfel, potrivit comunicatului, „la dialog, din partea transportatorilor și fermierilor au participat Șerbănescu Constantin, Cercel Ionuț-Lucian, Calotă Georgian, Medan Mircea-Marcel, Stemate Ionel-Cristian, Andruș Dănuț, Oltean Denisa Daniela, Dolete Mihai, Dogărescu Constantin, Dumitrache Benone, Petrea Dumitru Alexandru, Dinu Vasile Viorel”.

Dănuț Andruș, de la lider local PSD, la protestatar naționalist

Recentele proteste ale fermierilor au adus în prim-plan figura lui Dănuț Andruș, un botoșănean care a devenit cunoscut pentru implicarea sa în negocierile cu Guvernul. Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra trecutului său relevă o conexiune strânsă cu lumea politică și o evoluție surprinzătoare de la candidat PSD la funcția de primar la un activism vehement și naționalist.

Dănuț Andruș și drumul său în politică

În 2020, Dănuț Andruș a candidat la funcția de primar al comunei Păltiniș, reprezentând PSD. Asta nu a fost, însă, prima sa incursiune în politică, deoarece în 2018 a fost prezent la Congresul PSD, eveniment la care Viorica Dăncilă a devenit președinte executiv PSD. În acel context, Andruș a atras atenția presei naționale prin apariția sa într-un costum popular, accentuându-și identitatea românească. Mai mult, el a deținut și funcția de președinte al organizației PSD din comuna Păltiniș, după ce anterior înființase o fermă agricolă, arendând terenuri de la localnici.

O gaură neagră în declarația de avere

Ceea ce ridică semne de întrebare este absența oricăror detalii referitoare la proprietăți, mașini sau conturi bancare în declarația de avere depusă în 2020. Dănuț Andruș a menționat doar veniturile provenite dintr-o asociație de vânătoare și indemnizația de consilier local, neglijând să precizeze orice alt activ sau posesiune.

Afacerile și implicarea în proteste

Cu toate acestea, presa a prezentat în mai multe rânduri că familia sa deține o fermă de aproximativ 1300 de hectare și peste 1500 de capete de animale. Mai mult, Dănuț Andruș a fost asociat cu Asociația Proprietarii Paltinul. Cu toate acestea, evoluția sa către activismul naționalist, manifestat pe platforme precum TiK-Tok și în aparițiile sale televizate, este cu atât mai remarcabilă, mai ales în ultimul an.

„Nu-mi este rușine de trecutul meu. Sunt un român autentic și nu am de ce să mă feresc. Atunci când am constatat că lucrurile nu merg în direcția bună, am plecat din PSD. Mă consider un om liber într-o țară normală, fiecare om are dreptul de a alege, nu sunt motivat politic. Am probleme și nu putem continua activitatea. Nu mai sunt membru. Protestul spontan a reieșit din durerea noastră.

Întâlnirea de la Ministerul Finanțelor a fost răstălmăcită. Noi am cerut măsuri concrete. Am cerut ca e-factura să se aplice de la o cifră de afaceri de un milion de euro. Chestiuni concrete pentru a îmbunătăți nivelul de trai al fermierilor. Este neputința autorităților. În România intră peste 10.000 de tiruri zilnic și ei vor să cumpere 2000 de sigilii”, a spus Dănuț Andruș la Realitatea Plus.

Plecând de la protestele fermierilor, implicarea lui Dănuț Andruș în mișcarea naționalistă, promovând mesaje controversate, ridică întrebări cu privire la adevăratele sale intenții și afiliații politice. Parcursul său de la PSD la un activism vehement și naționalist, exprimat inclusiv împotriva Ucrainei sau antieuropene, îl plasează într-un context mai larg al unor mișcări politice extremiste. De altfel, Dănuț Andruș a demarat procedurile pentru obținerea personalității juridice a Partidului Alianței Fermierilor și Antreprenorilor Români. Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul București.

Care sunt cerințele fermierilor 

În acest context trebuie menționat că cererile fermierilor și agricultorilor sunt multe, iar unele nu au nicio legătură cu realitatea. Ei cer eliminarea CASS, eliminarea accizei la combustibil, desființarea sistemului electronic de facturare sau reducerea cu 50% a impozitului pe venit, lucruri greu de acceptat pentru o societate care funcționează pe principii economice, motiv pentru care se suspicionează că protestele ar ascunde cu totul altceva. Negocierile eșuate de până acum îi determină pe fermieri și transportatori să rămână fermi pe poziții și să nu cedeze, motiv pentru care protestatarii vor să blocheze în continuare traficul auto în mai multe orașe.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...