joi, mai 9, 2024
AcasăLocalȘofer de autocar condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de migranți....

Șofer de autocar condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de migranți. Unde a fost prins de polițiști

Doi șoferi de autocar, dintre care un botoșănean, trimiși în judecată pentru dare de mită și trafic de migranți, au fost condamnați la închisoare cu executare. Acuzată la rândul ei de trafic de migranți, o femeie s-a ales și ea cu o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare. Localizat în comuna Păunești, din județul Vrancea, botoșăneanul Dan Alexandru I a fost ridicat de polițiști în cursul zilei de luni (n.r. – 29 ianuarie a.c.), la scurt timp de la pronunțarea sentinței definitive. Între timp, el a fost depus în Penitenciarul Focșani pentru executarea pedepsei.

Totul li s-a tras de la un incident înregistrat în august 2020. Atunci, Dan Alexandru I, colegul său Ionuț Marian M, în calitate de șoferi, și ghidul Nicoleta Narcisa A au efectuat o cursă în Grecia asigurată de o firmă de transport internațional de persoane. La plecarea din Grecia, ei au preluat și doi sirieni în schimbul sumei de 1.500 de euro. Pe traseu, femeia avea rolul de a-i ascunde pe cei doi cetățeni sirieni în momentul tranzitării punctelor de trecere a frontierei.

Totul a decurs fără probleme până în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, unde un polițist de frontieră, care a verificat autocarul, i-a găsit doi sirieni (foto) ascunși în compartimentul de odihnă al șoferilor. Atunci, pentru a evita problemele, cel de-al doilea șofer, Ionuț Marian M., i-ar fi oferit polițistului 1.000 de euro pentru a permite continuarea călătoriei cetățenilor sirieni. Agentul de poliție și-a sesizat colegii de la Anticorupție, iar cei trei angajați ai firmei de transport au fost reținuți.

Când au fost audiați, toți trei au încercat să scape mai ieftin susținând că nu au știut unul de celălalt și că ceilalți ar fi fost cu ideea. Doar că anchetatorii au făcut o serie de interceptări cu tehnică operativă de supraveghere audio, în mediu ambiental, iar prin discuțiile purtate în arest cei doi șoferi s-au dat de gol. Înregistrările cu pricina au fost depuse la dosar, ele demonstrând activitatea fiecăruia dintre inculpați.

În primă fază, procesul s-a judecat la Tribunalul Giurgiu, iar în urma administrării probelor femeia a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În schimb, șoferii au fost condamnați la închisoare cu executare. Pedeapsa cea mai mare, 5 ani și 4 luni închisoare, a fost încasată de botoșăneanul Dan Alexandru I. Asta deoarece el mai avea o condamnare din 2021 pentru ucidere din culpă, în urma unui accident mortal în care a fost implicat în toamna lui 2018, în județul Argeș. În schimb, colegul lui, Ionuț Marian M a primit 4 ani și 8 luni închisoare.

A urmat apelul care s-a judecat la Curtea de Apel București, iar printr-o decizie din 29 ianuarie a.c. pedepsele le-au fost diminuate. Astfel, Dan Alexandru I s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 4 ani și 2 luni închisoare, iar colegul său cu o pedeapsă de 3 ani și 8 luni închisoare, ambele condamnări fiind în regim de detenție.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.3 ° C
17.8 °
15.5 °
49 %
2.6kmh
100 %
joi
17 °
vin
20 °
sâm
19 °
Dum
16 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când președinta CJ le dă drumul acasă celor care îi scriu pe Facebook, se cunoaște din prima propoziție.

EDITORIAL

Din lipsă de ceva mai bun, zilele acestea am ajuns pe la Buzz House. Filmul, nu altceva... Și pot spune că m-am îngrozit de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...