spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocalPas înainte anunţat pentru reabilitarea Muzeului de Științe ale Naturii din Dorohoi

Pas înainte anunţat pentru reabilitarea Muzeului de Științe ale Naturii din Dorohoi

Pas înainte pentru reabilitarea Muzeului de Științele Naturii de la Dorohoi. După vizita efectuată zilele trecute la Botoșani, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că în următoarele zile va fi lansată procedura de achiziție pentru reabilitarea instituţiei de cultură.

Vineri, 26 ianuarie, ministrul a vizitat mai multe obiective culturale, printre care Direcția Județeană pentru Cultură, Memorialul „Mihai Eminescu” din Ipoteşti, Muzeul de științe ale Naturii – Dorohoi, Casa Costache Enescu și Casa Memorială George Enescu de la Liveni.

„Am vizitat Muzeul de Științele Naturii din municipiul Dorohoi, în câteva zile urmând lansarea procedurii de achiziție publică. Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi se va readuce la viață biblioteca ce deține peste 6.500 de volume de specialitate care vor putea fi consultate în sala de lectură. De asemenea, se vor amenaja doua laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare – un auditorium, o sală de educație muzeală, una pentru conferințe și simpozioane”, a transmis Raluca Turcan.

Proiect finanţat cu bani de la Ministerul Culturii

Valoarea avizată a proiectului este de 68,5 milioane lei, adică echivalentul a 13,8 milioane de euro. Partea de cofinanțare ce revine Consiliului Județean Botoșani este în valoare de 5 milioane de lei. Proiectul se va derula prin Programul național de restaurare a monumentelor istorice, finanțat din bugetul Ministerului Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

Clădirea Muzeului a fost construită la 1887 ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată. În prezent, muzeul are în patrimoniu mai multe exponate valoroase printre care colecția de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeş, colecția de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, colecția de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte de sticlă-porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...