spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalLupta din Consiliul Local trece la un alt nivel. Șeful DSA, la...

Lupta din Consiliul Local trece la un alt nivel. Șeful DSA, la un pas de a-și pierde funcția

Răfuiala din Consiliul Local ajunge la un alt nivel. Șeful Direcției pentru Sport și Agrement (DSA) Botoșani, Eugen Țurcanu, este la un pas de a-și pierde funcția după o sesizare a primarului Cosmin Andrei.

Pe lângă funcţia de director al DSA, Eugen Țurcanu este și consilier local din partea PNL, iar primarul Cosmin Andrei este social democrat. Lupta politică dintre cei doi se dă dintotdeauna, iar cei doi își întocmesc constant plângeri prin care își reclamă activitatea. De această dată sesizările primarului, dar și a altor persoane au ajuns să constituie obiectul unei Comisii de Cercetare Disciplinară. Preşedintele comisiei a fost nimeni altul decât viceprimarul Bogdan Buhăianu, membru PSD.

Potrivit raportului încheiat de Comisie, cercetarea ar fi demarat în urma unei sesizări ce a fost formulată de Cosmin Andrei pe data de 19 septembrie 2023, cu privirea la „nerespectarea atribuțiilor de serviciu care se referă la organizarea, coordonarea și controlul activităților instituției pe care o conduce, manifestând neglijență în serviciu și un management defectuos prin funcționarea din Zona de Agrement situată în Parcul „Mihai Eminescu” din Municipiul Botoșani, a unui trenuleț acționat electronic și mecanic și 2 mini carusele acționate electric și mecanic care nu au fost supuse regimului de autorizare și de verificare tehnică”.

Relație „defectuoasă” plătită de toți botoșănenii

Sesizarea a fost făcută în contextul în care primarul a fost informat telefonic de o mamă cu privire la un accident pe care l-a avut copilul său în Parcul „Mihai Eminescu”. Ca urmare, edilul a dispus verificări din partea Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), ce au scos la iveală o serie de nereguli. Mai mult, pentru neregulile constatate, direcția a fost sancționată cu suma de 2.000 de lei, bani ce trebui să fie plătiți din bugetul local al municipiului Botoșani.

Cum direcția care administrează parcul este în subordinea primăriei, practic, Cosmin Andrei a reclamat primăria, iar amenda va fi achitată din banii tuturor botoșănenilor. Toate acestea din cauza că relația dintre primar și „Eugen- Cristian Țurcanu este defectuoasă încă din 2012”, ar fi declarat Cosmin Andrei pentru membrii Comisiei.

„Discriminat și persecutat politic” 

După mai multe termene anulate din diverse motive, pe data de 17 ianuarie, prezent în fața Comisiei de Disciplină, Eugen Țurcanu a cerut revocarea președintelui social democrat Bogdan Buhăianu, „deoarece a considerat că este discriminat și persecutat politic”, se arată în raportul Comisiei.

În plus, Eugen Țurcanu susține că ”toată documentația în original cu privire la proveniența bunurilor ce era necesară a fi autorizată ISCIR au fost predate către viceprimarul din acea vreme – Cosmin Ionuț Andrei. Aceste documente au fost predate fără număr de înregistrare, iar acestea pot fi dovedite cu martori”, arată datele raportului.

Cosmin Andrei acuzat că nu și-a îndeplinit atribuțiile

Directorul DSA a depus la Comisia de disciplină o informare cu neexercitarea sarcinilor de către Cosmin Andrei în perioada în care era viceprimar, ceea ce a dus la situațiile actuale.

„Ionuț – Cosmin Andrei, în mandatul 2012 -2016 era viceprimar (…), avea sarcina scrisă explicit „exercitarea controlului asupra activităților din locurile și parcurile de joacă și de distracție. De asemenea s-a ocupat de coordonarea activității DSPSA Botoșani. În mandatul 2016 – 2020, când a ocupat fotoliul de viceprimar, s-a ocupat de coordonarea activității Direcției Edilitare, care avea în componență și terenuri de joacă. Așadar, a avut la dispoziție să instituie și să aplice toate legile incidente în materie de terenuri de joacă, de distracție. Niciodată nu a făcut nimic în acest sens, nu a discutat despre aceste legi, nu a făcut observații, note de control, procese verbale de constatare, referate sau e-mailuri”, a spus Eugen Țurcanu.

În plus, directorul DSA a explicat că există anumiți oameni care au comis greșeli pentru care el este tras la răspundere.

„Eu nu am spus că nu am greșit, dar el era în măsură să mă îndrepte. Plus că, la rândul meu, am avut un jurist care nu m-a informat ce trebuie să fac, un act nu a făcut în toți anii ăștia, un șef- serviciu care administra acele obiecte de joacă, un reprezentant RSVTI, care avea împuternicire din partea mea și care mi-a pus că nu trebuie să fac nimic pentru că suntem în regulă”, a declarat Eugen Țurcanu.

Eugen Țurcanu ar urma să fie dat afară pe motive disciplinare

Membrii Comisiei de Disciplină au mai spus că „domnul director face confuzie în ceea ce privește exercitarea în timp a prerogativelor de consilier local raportat la atribuțiile și obligațiile unui director aflat în subordinea Primarului Municipiului Botoșani, respectiv a Consiliului Local a Municipiului Botoșani”. Prin urmare, având în vedere cele analizate, propun „desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă”. În ceea ce privește exercitarea atribuțiilor, doar primarul este în măsură să dispună încetarea acestui contract.

Contactat telefonic de reporterii „Monitorul”, primarul Cosmin Andrei a declarat că nu poate comenta nici un aspect până în momentul în care nu ia o decizie în privința directorului DSA. „Am primit un raport al Comisiei de Cercetare Disciplinară pe care urmează să îl analizez și să emit o dispoziție în zilele următoare. Voi decide dacă îmi însușesc sau nu decizia Comisiei, cel mai târziu luni”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Pe de altă parte, Eugen Țurcanu susține că cele întâmplate au fost acțiuni voite în contextul campaniei electorale și va contesta decizia în instanță.

„Vine campania electorală și vor să își pună un om de-a lor. O să fiu dată afară de pe o zi pe alta. El a făcut plângere, el a făcut comisie. Mesaj pentru PNL-iști, asta e dragostea și alianța PSD-istă o să fiți executați unul câte unul”, a transmis Eugen Țurcanu.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
42 %
3.2kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...