spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocalPremieră de excepție la Teatrul „Mihai Eminescu” (video)

Premieră de excepție la Teatrul „Mihai Eminescu” (video)

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii, în acest sfârșit de săptămână, la premiera spectacolului „Domnul Zero” de Elmer Rice.

Sâmbătă, 3 februarie și duminică, 4 februarie, de la ora 18:00, pe scena Casei Tineretului va fi pusă în scenă premiera spectacolului „Domnul Zero” de Elmer Rice, regia Vlad Cepoi. Vlad Cepoi este și cel care a făcut traducerea și adaptarea textului, scenografia și ilustrația muzicală a spectacolului. Coregrafia spectacolului este realizată de Victoria Bucun.

Piesa „Mașina de calcul”, scrisă de Elmer Rice în 1923, investighează teme fundamentale legate de condiția umană, alienare și impactul tehnologiei asupra vieții individuale. Acțiunea se desfășoară în anii ’20 și se axează pe Domnul Zero, un contabil obișnuit, al cărui destin suferă o schimbare dramatică atunci când își pierde slujba de lungă durată din cauza automatizării și introducerii mașinilor de calcul. La distanță de un secol, constatăm că preocupările societății străbunicilor noștri sunt încă surprinzător de actuale în contextul societății contemporane. Povestea explorează adâncimea relației dintre individ și tehnologie, subliniind impactul alienării asupra vieții personale și conexiunilor umane.

„Domnul Zero” servește ca oglindă a fricilor și anxietăților pe care le experimentăm astăzi

Prin adaptarea textului clasic, „Domnul Zero” servește ca oglindă a fricilor și anxietăților pe care le experimentăm astăzi, subliniind caracterul ciclic al preocupărilor umane în fața schimbărilor tehnologice și sociale. Astfel, piesa rămâne un testament al relevanței sale de-a lungul decadelor, provocând publicul să reflecteze asupra propriei sale relații cu tehnologia și schimbările în evoluția societății.

„Am descoperit un text scris acum 100 de ani, în 1923, de un american, Elmer Rice, și l-am descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale. Am descoperit un text care dezbătea niște teme pregnante în acea perioadă și anume frica de tehnologie și cum le va schimba lor viața. Mi-am dat seama că trecem prin același lucru și acum. Mi s-a părut amuzant că prin inteligența artificială am găsit un text pe care l-am transformat într-un spectacol despre inteligența artificială”, a transmis regizorul Vlad Cepoi.

Din distribuție fac parte actorii Răzvan Amitroaei, Andreea Moțcu, Alexandra Vicol, Cezar Amitroaei, Petruț Butuman, Florin Aionițoaei, Lorena- Petronela Chiribuță, Irina Mititelu, Radu Dragoș, Crenola Muncaciu, Bogdan Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Oana-Maria Tudoran, Valentin Popa, Lidia Uja, Ioan Crețescu.

„Domnul Zero suntem toți”

Răzvan Amitroaei dă viață personajului principal, Domnul Zero. În cadrul unei conferințe de presă, Răzvan susține că personajul pe care îl joacă reflectă realitatea cotidiană a fricilor și anxietăților pe care le resimțim cu toții.

„E un rol de compoziție, chiar vreau să îi mulțumesc lui Vlad că a avut pentru a doua oară încredere în mine. Aici joc un personaj mai în vârstă și a fost foarte provocator, dar procesul până a ajunge la Domnul Zero chiar a fost cu hopuri, bune și rele. (…) Domnul Zero suntem toți, eu cumva am luat-o foarte personal când mi-a dat Vlad să citesc textul, avem foarte multe chestii de acolo pe care le aveam, frici, anxietăți, cum m-a adus sistemul să fiu, puțin cu capul plecat, să am grijă să vorbesc bine pentru șeful, așa suntem toți”, a spus Răzvan Amitroaei.

Prețul unui bilet este de 50 lei. Biletele se pot achiziționa de la Casa Tineretului sau de la casieria Cinema Unirea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
39 %
3.1kmh
90 %
lun
20 °
mar
25 °
mie
17 °
joi
16 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...