spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalStatul eşuează din nou cu cardul de sănătate

Statul eşuează din nou cu cardul de sănătate

Mii de botoşăneni stau cu o hârtie în buzunar, pe post de card de sănătate. Asta deoarece Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a întrerupt tipărirea de mai bine de un an. Asiguraţii, medicii de familie şi farmaciştii au adevărate bătăi de cap atunci când sistemele informatice pică, iar asiguratul are doar o bucată de hârtie pentru a-şi dovedi calitatea.

Gândit ca un ajutor pentru sistemul sanitar, cardul de sănătate, sau mai degrabă lipsa lui, cauzează tot mai multe probleme celor care au nevoie de el.

Astfel, peste 4.000 de botoşăneni au la ora actuală adeverinţe înlocuitoare pentru cardul de sănătate. Deşi însăşi această hârtie arată, în 2024, hibele unui sistem prezentat ca salvator pentru sistemul sanitar, nici măcar cu ea asiguraţii nu sunt tot timpul siguri că îşi pot face treaba. „Dacă vine un asigurat să îi dau reţetă, dar are adeverinţă în loc de card de sănătate, iar sistemul este picat, aşa cum de multe ori se întâmplă, trebuie să îi spun să vină altă dată. Sau merge la Urgențe, aşa cum mulţi o fac”, a spus un medic de familie botoşănean.

Asiguraţi puşi să umble cu rude după ei

Probleme au şi farmaciştii botoşăneni, în cazul celor care au adeverinţe în locul cardurilor pierdute sau distruse. Din acest motiv, un asigurat care nu are card trebuie să umble cu o rudă după el.

„În cazul în care nu merge sistemul, este de preferat să vină cu o rudă sau prieten pe care să îl trecem împuternicit. Aşa putem salva rețeta cu buletinul împuternicitului. Este mai simplu şi nu este risc să respingă reţeta”, a spus un farmacist botoşănean.

„Dacă are adeverință că nu are card, este egal cu zero”

Dar chiar şi dacă sistemul informatic funcţionează, dar asiguratul nu are cardul de sănătate, tot este un risc pentru farmaciști. „La sfârșit de lună, la raportare, SIUI refuză rețetele eliberate pe buletinul asiguratului. Chiar dacă nu are card emis. Dacă are adeverință că nu are card, este egal cu zero. La fel SIUI scoate rețeta la sfârșit de lună”, a mai spus farmacistul botoşănean.

Potrivit reprezentanţilor CAS Botoșani, peste 300.000 de botoşăneni au carduri de sănătate în momentul de faţă.

„În prezent sunt emise 301.786 de carduri pentru botoşăneni. Dintre acestea, 294.763 au fost distribuite”, a precizat Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoșani. Aceasta spune că 7.113 carduri au rămas la sediul CAS, nedistribuite, în timp ce alţi 4.176 de botoşăneni au adeverinţe înlocuitoare a cardului de sănătate.

Sistem greoi la eliberarea documentului

Cererea de eliberare a cardului duplicat trebuie completată și semnată de titular (persoană asigurată) sau, după caz, de persoana împuternicită legal de acesta prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului, la cerere fiind atașată copia actului de identitate al titularului sau, după caz, și a reprezentantului/împuternicitului legal.

Plata contravalorii cardului duplicat în cuantum de 13,69 lei se realizează la casieria instituției de către titular (persoana asigurată) sau de către un membru al familiei de grad I şi II, soţ/soţie, persoană împuternicită legal de acesta prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului sau de orice persoană, cu excepţia reprezentanţilor legali ai furnizorilor de servicii medicale/medicamente cu şi fără contribuţie personală/dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive şi a persoanelor care desfăşoară activitate la nivelul acestora.

„Adeverința de înlocuire a cardului duplicat este valabilă 60 de zile și se eliberează la ghișeu doar titularului sau, după caz, persoanei împuternicită legal de acesta prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantului legal al asiguratului”, a mai spus preşedintele CAS Botoșani.

Nou acord semnat de Ministerul Sănătăţii

În toamna anului trecut, Ministerul Sănătății a anunțat că a încheiat un nou acord-cadru cu Compania Națională Imprimeria Națională S.A. pentru reluarea procesului de tipărire a cardului național de asigurări sociale de sănătate, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani şi/sau au dobândit calitatea de asigurat ulterior momentului distribuirii inițiale a cardurilor.

Acordul-cadru a fost încheiat pentru o perioadă de 3 ani și are ca obiectiv realizarea unei cantități de 1,2 milioane de carduri de sănătate.

Procesul de retipărire a cardurilor de sănătate a început, urmând ca un număr de 400.000 de carduri de sănătate să fie livrate către Casele Județene de Asigurări de Sănătate în două loturi. Bugetul alocat pentru tipărirea celor 400.000 de carduri este de aproximativ 5,5 milioane lei.

Farmaciile arată cum se poate proceda eficient

Birocraţia excesivă şi timpul pierdut pentru eliberarea unei hârtii care să ateste ceea ce se poate verifica cu un singur click încurcă mulţi asiguraţi. Astfel, deşi aproape orice farmacie eliberează carduri de fidelizare în câteva minute, CNAS „reuşeşte”, de aproape un an, să ţină blocată tipărirea acestor bucăţi de plastic din varii motive.

Cei care chiar doresc o adeverinţă înlocuitoare, sunt nevoiţi să se deplaseze la sediul CAS, să aştepte la coadă şi, dacă au noroc, să li se elibereze cardul la ghişeu. Dacă este aglomerat, vor fi nevoiţi să vină a doua zi sau să aştepte să le vină prin poştă în aproximativ o săptămână. Tot prin poştă vor trebui să aştepte adeverinţa şi cei care depun cererea prin alte persoane. Chiar şi dacă acea persoană are împuternicire de la notariat, dovada nu îi poate fi înmânată personal.

Desigur, ca tabloul să fie complet, se poate face o solicitare şi prin poştă, dar trebuie un munte de acte.

Pe lângă cererea completată și semnată de titular (persoană asigurată) sau, după caz, de persoană împuternicită legal de acesta prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului, trebuie copie act de identitate titular, copie act de identitate al persoanei împuternicită legal de acesta prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau al reprezentantului legal al asiguratului, copie după împuternicirea notarială sau alt document care atestă reprezentarea legală a titularului cardului pierdut (hotărâre judecătorească), actele doveditoare privind modificarea datelor personale de identificare, în cazul în care se solicită eliberarea cardului duplicat ca urmare a schimbării datelor personale, dovada plăţii contravalorii cardului duplicat în cuantum de 13,69 lei, care se realizează în contul Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani deschis la Trezorerie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.8 °
22.7 °
33 %
3.1kmh
92 %
joi
23 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...