spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocalGreva generală din primării, amânată cu două săptămâni

Greva generală din primării, amânată cu două săptămâni

Greva generală din primării a fost amânata două săptămâni. Decizia a fost luată în urma consultării angajaților care speră ca în următoarele două săptămâni să le fie mărite salariile.

La Botoșani, 121 de angajați din 11 comune au semnat pentru a intra în grevă generală. Astfel, angajații primăriilor din Albești, Blândești, Cordăreni, Dersca, Drăgușeni, George Enescu, Leorda, Mileanca, Românești, Santa Mare și Todireni urmau să-și întrerupă activitatea începând de astăzi.

Însă Sindicatul Solidaritatea Comunelor și Orașelor din România (SCOR) a decis să amâne greva generală cu două săptămâni. Sindicaliștii speră că, în acest interval, Guvernul să vină cu o ordonanță prin care să aprobe acordarea unui spor salarial de 14,3% și dreptul la Acord Colectiv și Contract Colectiv de Muncă.

„Pentru implementarea acestei înțelegeri, se suspendă declanșarea grevei generale pentru două săptămâni, răgaz necesar guvernului pentru evaluarea completă a impactului bugetar, identificarea sursei de finanțare și inițierea actelor normative necesare. Totodată, va fi inițiată și modificarea HG nr. 302/2022, astfel încât funcționarii publici să aibă dreptul de a negocia acorduri colective la nivelul grupului de unități și nu doar la nivelul limitat la fiecare primărie în parte”, se arată într-un comunicat SCOR.

Protestatarii din primării vor salarii mai mari

Reprezentanții sindicatului au avut, în ultima perioadă, întâlniri și negocieri cu ministerele Muncii, Finanțe și Dezvoltării. Una dintre nemulțumiri este că nu au beneficiat de majorări salariale, în ultimii ani. Protestatarii susțin că salariile lor sunt blocate la nivelul grilei din 2021 și vor să treacă la grila din 2022. Mai mult, cei din primăriile mici spun că au salarii mult prea mici față de cei din administrațiile din orașe.

Aceștia susțin că salariul angajaților din primării este calculat în funcție de coeficientul viceprimarului din comuna. Acest coeficient este dat de numărul locuitorilor din comuna respectivă. Cu alte cuvinte, salariile angajaților din primării sunt direct proporționale cu numărul de locuitori. De asemenea, potrivit legii, niciun funcționar din primărie, în afară de primar, nu poate lua mai mulți bani decât viceprimarul.

Totuși, protestul vine în contextul în care, la sfârșitul anului 2023, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a majorat cu 5% salariale din administrația publică și administrația teritorială, cu începere de la 1 ianuarie 2024, însă angajații susțin că nu îi ajută foarte mult această creștere.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
17.1 ° C
17.2 °
16 °
73 %
0.9kmh
98 %
mar
16 °
mie
16 °
joi
17 °
vin
20 °
sâm
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...