spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocalAngajații din primării amenință cu greva generală. Cer salarii mai mari (video)

Angajații din primării amenință cu greva generală. Cer salarii mai mari (video)

Febra protestelor cuprinde şi bugetarii. Astfel, după protestele fermierilor, transportatorilor şi ale medicilor de familie, acum angajații din primării ameninţă că vor ieşi în stradă pentru a-i determina pe guvernanți să le asculte doleanțele. Principalele nemulţumiri ale acestora sunt legate de nivelul salarizării.

La Botoșani, 121 de angajați din 11 comune au semnat pentru a se alătura protestului. Astfel, angajații primăriilor din Albești, Blândești, Cordăreni, Dersca, Drăgușeni, George Enescu, Leorda, Mileanca, Românești, Santa Mare și Todireni își vor întrerupe activitatea începând de pe 5 februarie.

Protestatarii din primării vor salarii mai mari

Protestatarii susțin că salariile lor sunt blocate la nivelul grilei din 2021 și vor să treacă la grila din 2022. Mai mult, cei din primăriile mici spun că au salarii mult prea mici față de cei din administrațiile din oraşe.

Cristina Lungu, secretar general al primăriei din Cordăreni și lider sindical al angajaților din Botoșani, spune că salariul angajaţilor din primării este calculat în funcție de coeficientul viceprimarului din comuna. Acest coeficient este dat de numărul locuitorilor din comuna respectivă. Cu alte cuvinte, salariile angajaților din primării sunt direct proporționale cu numărul de locuitori. De asemenea, potrivit legii, niciun funcționar din primărie, în afară de primar, nu poate lua mai mulți bani decât viceprimarul.

„Noi depindem de viceprimar, coeficientul la o comună de gradul trei, prin grad mă refer la numărul de locuitori, sub 3.000 de locuitori, cum suntem și noi, este de trei la vice. Dacă salariul ar fi cum spune legea 153, în fiecare an, salariul minim pe economie din anul respectiv înmulțim cu coeficientul pornind de la vice, deci pornind de la 3 în jos, trei ori 3.300 de lei ar însemna vreo 9.000 de lei, la salariul net ar ridica un pic, ar fi acceptabil. În momentul de față, vicele are salariul calculat la nivelul anului 2021, deci 3 ori 2.300 de lei, asta însemnă un salariu brut de 6.900 de lei, rămâne cu aproximativ 4.000 de lei și de acolo în jos ar trebui să pornească toți ceilalți”, a declarat Cristina Lungu.

„Noi sperăm greva să dureze numai o zi”

Liderul sindical spune că în perioada grevei angajaţii din primării îşi vor sista activitatea total.

„Perioada grevei se face cu întreruperea activității, grevă care noi sperăm să dureze numai o zi. Poate nu se percepe încă afectarea cetățenilor, ei știu că vin după aceea și nu e o perioadă de vârf acum. Dar omul tot pe noi o să ne blameze, bine, o să fie clar afectat. O să fie greu și pentru noi, practic, rămânem cu activitatea în urmă și tot noi trebuie să o facem”, a mai spus liderul sindical al funcționarilor din primăriile botoșănene.

Protestul vine în contextul în care, la sfârșitul anului 2023, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a majorat cu 5% salariale din administrația publică și administrația teritorială, cu începere de la 1 ianuarie 2024, însă angajații susțin că nu îi ajută foarte mult această creștere.

„Am asistenți personali cu vechime, cu gradația 5, deci maximă, și am debutanți, adică nu au deloc vechime. Cândva li se aplica vechimea, dar de anul trecut au ajuns toți la același nivel, au același nivel indiferent că este debutant sau că este cu vechime maximă, acum au toți 3.300 brut, minimul pe economie. Acum, cu Ordonanța 115 li se cuvine 5% în plus, dar știți ce însemnă netul la majorarea asta de 5%, șapte sau opt lei în plus la salariul net”, a declarat Cristina Lungu.

„În ultima perioadă chiar am început să mă gândesc la o reorientare”

Un tânăr inginer din cadrul primăriei Cordăreni a spus că, în lipsa unor reglementări corespunzătoare, ia în calcul să se reorienteze spre sfera privată. Salariu net de aproape 3.000 de lei nu îi mai permite să își întrețină familia.

„Sincer să vă spun, în ultima perioadă chiar am început să mă gândesc la o reorientare, având în vedere că salariile nu mai cresc, ci din contră, se urmărește scăderea lor, se urmărește scăderea anumitor benefici. Vă dați seama că omul vrea ce este mai bine pentru el, pentru familia lui, m-am gândit spre a mă reorienta către mediul privat sau, dacă nu, să îmi mai deschid ceva, să mă apuc de ceva”, a spus inginerul Flavius Leontescu.

„Eu zic că avem un nivel de salarizare destul de bun”

Și majoritatea angajaților din comuna George Enescu, respectiv 11 angajați din 14, se află printre semnatarii documentului prin care și-au exprimat aderarea la grevă generală. Aici, însă, primarul susține că nu știe multe detalii despre demersul angajaților și pune decizia acestora pe seama influenței din partea celorlalți membri ai sindicatului. Mai mult, spune că bugetul local din George Enescu nu permite o majorare salarială.

„Eu nu am știut de această grevă, întotdeauna este loc de mai bine, probabil ei vor mai mult, dar noi respectăm Legislația în vigoare. Eu zic că avem un nivel de salarizare destul de bun. La ora actuală avem în organigramă 21 de posturi, însă sunt ocupate doar 14, cu tot viceprimar și primar. Ceva, ceva știam, probabil s-au luat după ceilalți și după sindicate, dar la noi nu cred că o să fie probleme. Sper să nu se ajungă aici, în primul rând, noi nu avem un buget local puternic ca să ne permitem majorări salariale la ora actuală”, Bogdan Murariu, primarul comunei George Enescu.

 

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.9 °
18.6 °
53 %
4.6kmh
100 %
sâm
17 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...