spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalDezvoltarea este pe plan secund în bugetul CJ

Dezvoltarea este pe plan secund în bugetul CJ

Cheltuielile de funcționare a Consiliului Județean și a instituțiilor din subordine secătuiesc bugetul județului. Mai bine de jumătate din bani se vor duce pe cheltuielile de personal, bunuri și servicii.

Ieri a fost adoptat bugetul Consiliului Județean pe anul 2024, în forma propusă de executiv, fără nici cea mai mică opoziție. CJ se bazează pe venituri de 488,3 milioane de lei, însă cheltuielile vor depăși 100 de milioane de euro (n.r. – 537,3 milioane lei). Asta pentru că, la cât se estimează a se colecta, se vor adăuga 46 de milioane de lei din excedentul anului trecut.

Cele mai consistente surse de venit ale bugetului ar urma să fie subvențiile de la bugetul de stat, alocările aferente PNRR, banii atrași ca subvenții pentru proiectele din fondurile europene aferente noului exercițiu multianual 2021 – 2027 și sumele primite prin Programul „Anghel Saligny”(n.r. – 112,5 milioane lei). La fel, cotele defalcate din impozitul pe venit și cele din TVA întregesc bugetul CJ. De altfel, la venituri proprii Consiliul Județean a prevăzut doar 83,133 milioane lei.

Buget mai mare pentru funcţionare decât pentru investiţii

În ciuda Ordonanței austerității adoptată de Guvern anul trecut, prin care s-a încercat limitarea cheltuielilor în instituțiile de stat, cheltuielile de funcționare vor depăși anul acesta sumele prevăzute pentru investiții. Astfel, la secțiunea Dezvoltare sunt prevăzuți numai 190 de milioane de lei, iar la funcționare 297,5 milioane lei.

Este drept, excedentul de anul trecut se va duce tot la Dezvoltare și se vor cumula în final 239,7 milioane lei. Chiar și în aceste condiții, investițiile totalizează sub 50 la sută din buget.

Capitolul bugetar cu cele mai mari cheltuieli rămâne, ca în fiecare an, cel de asigurări și asistență socială – 132,3 milioane de lei. Pentru Sănătate, bugetul din acest an prevede cheltuieli de 45,4 milioane de lei, iar pentru Cultură, recreere și religie – 31,6 milioane de lei. Transporturile au alocate 178,8 milioane de lei alocate, Învățământul – 52,9 milioane de lei, iar Protecția Mediului – 35,8 milioane de lei. Cheltuielile de funcționare ale administrației locale sunt estimate la 32,9 de milioane de lei.

Cei mai mulţi bani se duc la Spitalul Judeţean

Dacă anul trecut grosul banilor din secțiunea de Dezvoltare s-au dus pe Drumul strategic, anul acesta în topul investițiilor se va afla Spitalul Județean, urmat de asfaltările prin Anghel Saligny. De exemplu, Spitalul Județean „Mavromati” va beneficia anul acesta de alocări bugetare de 24,1 milioane lei, din care 5 milioane de lei pentru funcționare și 19,1 milioane lei pentru Dezvoltare.

La această sumă se adaugă și o sumă din excedentul bugetar de anul trecut, tot pentru Dezvoltare. Aici, de exemplu, 6,1 milioane de lei sunt prevăzutâți numai pentru achiziția unui angiograf, aparat care nu a mai fost niciodată în dotarea spitalului.

Per total, însă, Investițiile pe anul 2024 vor cumula peste 260 de milioane de lei. Asta pentru că la cele 134,9 milioane lei din bugetul CJ se vor adăuga alte 2,1 milioane lei din venituri proprii ale unităților, 74,2 milioane lei din fonduri europene și 48,7 milioane lei din excedentul din 2023. Prin urmare, investițiile vor însemna cam 50 de milioane de euro.

Proiect votat în unanimitate

Dacă în trecut aceste proiecții despre modul în care vor fi cheltuiți banii județului stârneau mai multe discuții, ieri nu a existat nici măcar o intervenție din partea consilierilor județeni. De altfel, proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate, cu o singură neparticipare la vot. Asta după decesul fulgerător al consilierului județean PNL, Tiberiu Nichiteanu, decedat săptămâna trecută în urma unui stop cardio-respirator. De altfel, ședința extraordinară de ieri a Consiliului Județean a început cu un moment de reculegere în memoria fostului consilier. În plus, pe locul ocupat de obicei de Tiberiu Nichiteanu, a fost așezat și un buchet de patru trandafiri albi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
14.6 °
10 °
78 %
2.2kmh
86 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...