duminică, mai 12, 2024
AcasăLocalZeci de persoane salvate din flăcări de pompieri. Cum au arătat misiunile...

Zeci de persoane salvate din flăcări de pompieri. Cum au arătat misiunile ISU în 2023 (VIDEO)

576 botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 4.852 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului. Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani în 7.786 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 21 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2022, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a scăzut cu aproximativ 12%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 426 incendii (75 incendii de vegetație uscată), 4 962 intervenţii SMURD și 2 398 alte situații de urgență (înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, salvarea animale, asanarea muniţie neexplodată, degajarea persoanelor blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocarea unor uşi, transportul unor persoane bolnave, înlăturarea pericolului de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, misiuni de sprijin a refugiaților din Ucraina etc.). În 388 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

40% mai puține incendii în 2023, față de anul anterior

În 2023, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 426 incendii din care 75 de vegetație uscată, cu 40% mai puține decât în anul precedent (716 incendii în 2022, din care 278 de vegetație uscată). Mai bine de jumătate au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. 51 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, zece dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa 13 persoane. Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut în gospodării și locuințe au fost coșurile de fum defecte sau necurățate ( 99 incendii), instalații și aparate electrice defecte (92 de cazuri) și focul deschis în spații deschise ( 43 de situații). Urmează apoi mijloacele de încălzire nesupravegheate sau improvizate (26), fumatul în locuri nepermise (26), cenușa, jar sau scântei (15) și acțiunea intenționată (15). Jocul copiilor cu focul a generat alte 7 incendii. Valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani se ridică la aproximativ 34.500.000 lei, în timp ce pagubele provocate sunt de cca. 4.500.000 de lei.

Majoritatea incendiilor s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești

O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că cele mai multe evenimente au fost înregistrate în municipiile Botoșani și Dorohoi câte 69 respectiv 30, urmate de Flămânzi cu 18 și Ștefănești cu 15. Cauzele care au generat cele 75 de incendii de vegetație uscată sunt: foc deschis în spații deschise (57), fumatul în locuri nepermise (11), acțiune intenționată (3), scântei mecanice (3) și jocul copiilor cu focul (1).

Aproape 5.000 de botoșăneni salvaț de echipajele SMURD Botoșani

Anul trecut, 4 852 de botoşăneni, dintre care 332 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 13 intervenţii pe zi. Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 452 de persoane, dintre care 56 copii. Principalele motive pentru care botoșănenii au cerut ajutorul SMURD sunt: intoxicații, afecțiuni cardiace, traumatisme, arsuri, stop cardiorespirator, afecțiuni neurologice sau psihiatrice, accidente rutiere și transport persoane supraponderale.Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicilor, 71 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară. Peste 300 de angajați MAI și CFR instruiți în domeniul acordării primului ajutor.

Misiuni pirotehnice

În 2023, echipa pirotehnică a avut 19 misiuni de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată din care patru de distrugere în mod controlat. Proiectile explozive, grenade de mână defensive și ofensive sau cartușe de infanterie, bombe de aruncător, bombă de aviație, precum și alte elemente de muniție, toate ar fi putut deveni periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi sunat la 112 și nu ar fi cerut ajutorul pirotehnicienilor. 4877 astfel de obiecte au fost găsite, anul trecut, pe raza județului Botoșani. La fiecare caz, echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit în cel mai scurt timp pentru detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea muniției în condiții de siguranță până la distrugerea acesteia. Au fost ridicate 11 proiectile explozive, o bombă de aruncător, o bombă de aviație de 50 kg exploxivă, trei grenade de mână defensive, o grenadă de mână ofensivă, și 4860 alte muniții și elemente de muniție din localitățile Botoșani, Ungureni, Ripiceni, Ipotești, Coșula, Stâncești, Cândești, Văculești și Bucecea.

949 controale desfășurate de Inspecția de Prevenire

În anul 2023, cadrele Inspecției de Prevenire a ISU Botoșani au efectuat 949 controale la instituții și operatori economici. Pe timpul desfășurării acțiunilor de contol au fost constatate peste 2.500 de încălcări ale legislației din domeniul situațiilor de urgență. Au fost aplicate 2 495 sancțiuni contravenționale, din care 310 amenzi în cuantum de aproximativ 1.200.000 lei. Anul trecut au fost primite aproximativ 1.300 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații/ acorduri privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Mai bine de jumătate dintre solicitări au fost soluționate favorabil. Celelalte au primit adrese de neîncadrare, completare documente sau au fost respinse. În anul 2023, activitatea de informare și educare preventivă s-a concretizat într-un număr total de peste 600 de instruiri la operatori economici, instituții publice și localități, puncte de informare preventivă, lecții deschise și acțiuni de informare și educare preventivă, la care au participat peste 23.000 de persoane.

Intervenții în urma fenomenelor meteo periculoase

În anul 2023, au fost transmise către populația din zonele afectate 178 avertizări/ atenționări meteorologice și hidrologice de tip cod galben, portocaliu și roșu. În urma vântului puternic, ploilor torențiale, ninsorilor abundente și viscolului, pompierii militari au intervenit în sprijinul populației pentru înlăturarea copacilor și a stâlpilor rupți de vânt de pe mașini, clădiri sau drumuri, evacuarea apei din locuințe, anexe și gospodării și salvarea persoanelor din autoturismele rămase înzăpezite. Cele mai dificile misiuni s-au derulat la începutul lunii aprilie, când județul Botoșani a fost afectat de ninsori abundente și viscol puternic. Din această cauză, au fost închise toate drumurile naționale și județene, 26 localități au rămas fără curent electric, 304 autovehicule au rămas blocate în trafic, iar 644 persoane au avut nevoie de ajutor. La acestea se adaugă și transportul la spital a opt persoane dializate din localitățile Adășeni, Liveni, Drăgușeni, Săveni, Gulioaia, Mihălășeni și Ungureni, a unei gravide aflată în ultimul trimestru de sarcină intrată în travaliu, a unui bărbat în vârstă de 41 de ani, din localitatea Darabani cu o plagă tăiată la antebrațul stâng. De asemenea, un număr de 97 de persoane surprinse în trafic, au necesitat cazare temporară în spațiile puse la dispoziție de unitățile administrative teritoriale din județul Botoșani. Împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, ambulanțieri, drumari și furnizori de energie electric și gaz au fost gestionate peste 200 de situații de urgență.

Activități desfășurate de pompierii voluntari

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat, în anul 2023, la un număr de 458 de intervenții, dintre care 269 de intervenţii în cooperare cu structurile profesioniste, iar la 189 de intervenţii au acţionat singure. Din cele 458 de intervenții: 189 au fost la incendii, 57 au fost la incendii de vegetație uscată și 212 alte situații de urgență.

Pompierii voluntari au desfășurat, anul trecut, 1954 de acțiuni de informare și educare preventivă și au organizat 257 de exerciții de intervenție/evacuare în caz de incendiu și cutremur la unități de învățământ. Pe parcursul anului 2023, SVSU –urile din județ au executat aproximativ 32.000 de controale la gospodăriile populației.

Și în anul 2023, personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă a continuat să ofere sprijin cetățenilor ucraineni.

Pompierii voluntari au intervenit și în urma manifestării unor fenomene meteorologice periculoase (vânt, ploi abundente, înzăpeziri) pentru înlăturarea arborilor căzuți, a stâlpilor sau acoperișurilor doborâte de vânt peste case, autovehicule sau drumuri, respectiv pentru evacuarea apei din curți, case sau beciuri sau pentru salvarea unor persoane rămase cu autoturismele în zăpadă.

În 2023, voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune” au participat la un număr de 76 intervenții și 20 acțiuni de informare și educare preventivă.

Misiunile desfășurate de pompierii botoșăneni în anul 2023 au fost prezentate într-o ședință festivă, la care a participat subprefectul județului, Elena – Paula Cojocariu – Berențan, și în sistem de videoconferiță, adjunctul inspectorului general al IGSU, general maior Benone – Gabriel Duduc.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
11.1 °
44 %
2.2kmh
60 %
Dum
10 °
lun
14 °
mar
14 °
mie
15 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...