spot_img
luni, aprilie 22, 2024
AcasăLocalExplozie de culoare la Târgul Mărțișorului. Botoșănenii nu s-au înghesuit la tarabe...

Explozie de culoare la Târgul Mărțișorului. Botoșănenii nu s-au înghesuit la tarabe (video)

Pietonalul Unirii găzduiește în aceste zile Târgul Mărțișorului. Cea de-a XIV-a ediție a manifestării a fost deschisă astăzi, dar cu mai puțini botoșăneni decât în anii trecuți.

La deschiderea târgului, Daliana Bejan, referent al Centrului Județean pentru Conservarea  și Promovarea și Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani, le-a urat bun venit meşterilor populari şi a explicat semnificația mărțișorului.

„Iată că și în acest an, mărțișorul, acest șnur alb-negru, alb-roșu, a reușit să ne adune în număr mare la Botoșani, pentru că sunt aproape 50 de participanți, meșteri populari și artizani din județele Botoșani, Suceava, Iași și Argeș. După cum se știe, în mitologia românească, mărțișorul este un obicei ancestral al vegetației și fertilității, un obiect care se confecționa din două fire de lână”, a precizat referentul Daliana Bejan.

Realizate cu migală şi dragoste pentru frumos şi pentru tradiţiile strămoşeşti, mărţişoarele, care în tradiția populară sunt considerate talismane, respectiv vestitoare ale primăverii, sunt expuse la tarabele aflate pe Pietonalul Unirii până pe 1 martie.

„Poate mai vin după amiază”

Evenimentul de deschidere a avut loc în orele amiezii, când vremea a fost însorită, iar termometrele au înregistrat grade neobișnuit de ridicate pentru această perioadă din an. Totuși, botoșănenii nu au mai luat cu asalt Pietonalul la fel cum obișnuiau în anii precedenți.

„Parcă ar fi mai puțin oameni anul acesta. Eu cred că foarte mulți sunt la muncă încă, poate mai vin după amiază. La amiază e cam greu de ajuns, părerea mea. Iau cu drag mărțișoare pentru toată familia, cele de aici sunt mai speciale”, a spus o botoșăneancă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.8 °
8.6 °
86 %
1.3kmh
97 %
lun
9 °
mar
14 °
mie
20 °
joi
14 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai Horea și Cloșca au rămas să vadă cum se repară școala, probabil Crișan se uita urât și e la pământ.

EDITORIAL

Nici n-a început bine campania electorală și deja ne este silă de ceea ce vedem și auzim, deși știam ce ne așteaptă. Cum deja...

EPIGRAMA ZILEI

Ai putea opri exodul Sau al nației sevraj Azi, când, hoții și norodul Trăiesc în concubinaj? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...