spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocalMiracolul Selena. Bebeluşul care a sfidat diagnosticele medicale (VIDEO)

Miracolul Selena. Bebeluşul care a sfidat diagnosticele medicale (VIDEO)

Selena este un bebeluş care reprezintă un miracol. Atât pentru părinţii ei, dar şi pentru medici. Micuţa a fost condamnată la moarte de un diagnostic cumplit, dar acum trăieşte şi sfidează orice opinie medicală.

Totul a început în vara anului trecut. La un control de rutină, la 30 de săptămâni de sarcină, mama fetiţei a primit o veste cumplită. Medicii au descoperit o anomalie gravă la nivelul placentei, care afecta dezvoltarea copilului.

Diagnosticul a fost de anasarcă fetoplacentară, o anomalie foarte rară, care pune în pericol dezvoltarea şi viaţa sarcinii. Mama a fost imediat îndrumată spre un spital din Iaşi, pentru a fi supusă la mai multe consulturi specializate. Medicii universitari au confirmat diagnosticul sumbru de la Botoşani şi au recomandat întreruperea sarcinii, deşi aceasta era deja peste limita de avort. „Mamei i s-a comunicat că acel copil nu va supravieţui chiar dacă va duce sarcina la capăt şi va naşte. Sau că va muri la naştere, în cel mai <fericit> caz”, a spus medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, medic şef al secţiei Neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Bebeluş condamnat la moarte

În ciuda tuturor sfaturilor medicale şi a riscurilor, mama a decis să nu facă întrerupere de sarcină. În luna august, aceasta a ajuns la spital. Era la 37 de săptămâni de sarcină când a fost operată şi a născut-o pe Selena prin cezariană. „Noi am fost puşi într-o dilemă morală, pentru că familia a decis să nu se ataşeze de acel copil şi să nu îşi facă speranţe, fiind informaţi că acel copil va muri. Au dorit să nu ia parte la tot ceea ce implică copilul, la început”, a mai spus medicul neonatolog.

Micuţa Selena a avut scor Apgar 1 la un minut şi tot 1 la cinci minute de la naştere. Cu alte cuvinte, a venit pe lume mai mult moartă decât vie. A fost reanimată încă din sala de operaţie, intubată şi ventilată mecanic în permanenţă, în secţia de terapie intensivă neonatală. Practic nu avea plămâni, prin care să respire. Toată cavitatea toracică era plină cu lichid. Lichid la nivelul pleurei, lichid în cavitatea abdominală, la nivelul pericardului. S-a colaborat foarte bine cu echipa de la chirurgie pediatrică şi s-au extras cantităţi mari de lichid la fiecare puncţie”, a mai explicat medicul.

Dusă cu elicopterul la Iaşi în stare critică

bebeluş în stare criticăUlterior, după ce timp de 32 de zile medicii au luptat să o ţină în viaţă, micuţa a fost stabilizată şi a fost posibil transferul ei într-o unitate superioară medicală. La mijlocul lunii septembrie medicii au solicitat elicopterul SMURD pentru transferul pe calea aerului. Micuţa a fost transportată cu un incubator special de la Maternitate, de o ambulanţă cu medic pe terenul UM 01189. De acolo elicopterul SMURD a preluat micuţa pentru a o transporta la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi. A fost internată în secţia ATI Chirurgie Pediatrică şi operată.

Selena, miracol după două luni de luptă

După alte 15 zile copila a fost trimisă înapoi la Botoşani, în stare stabilă, după ce chirurgii ieşeni au reuşit o operaţie care să o stabilizeze. În luna octombrie medicii au reuşit să o externeze pe Selena, un bebeluş care este un miracol pentru cei din jur. Un copil perfect sănătos, care iniţial nu primea nicio şansă la viaţă. Se întâmpla după mai bine de o lună şi jumătate în care a stat intubată şi ventilată mecanic.

După o perioadă lungă de timp au venit şi rezultatele genetice, care au mai elucidat starea foarte gravă a bebelşului în timpul sarcinii. Selena a fost diagnosticată cu Duplicaţie Regiunea Par, ce implică gena Acetil seritonin metil transferază, exonul 8. „Este o boală super rară, dar acest copil ne arată că şi un caz care poate fi complet fără speranţă merită o şansă şi rezultatele se văd. Acum este un copil sănătos, perfect normal”, a mai spus medicul Carmen Zaboloteanu.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
40 %
4.5kmh
15 %
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...