joi, mai 16, 2024
AcasăLocalBebeluși născuți în an bisect la Maternitatea Botoșani. Ce se spune despre...

Bebeluși născuți în an bisect la Maternitatea Botoșani. Ce se spune despre cei născuți pe 29 februarie

Cinci nou-născuți au venit pe lume la Maternitatea Botoșani, pe 29 februarie, într-un an bisect. Este vorba despre un băiețel și patru fetițe, iar toate nașterile au avut loc cu succes.

Două au fost prin cezariană, iar trei au fost naturale, având greutăți între 2560 și 3490 grame. Toți bebelușii sunt sănătoși, cei mici primind și scoruri Apgar excelente de 9 și 10.

Cum se formează un an bisect

În anii cu 366 de zile, ziua suplimentară era atunci un dublu al zilei de 24 februarie, adică „a şasea zi bis înainte de Calendele lunii martie”, de unde cuvântul francez „bissextile”, în timp ce limba engleză optează pentru „leap day” (ziua bisectă).

Odată cu trecerea la calendarul gregorian în 1582, „ziua suplimentară se adaugă la sfârşitul lunii februarie, a 29-a zi”, continuă IMCCE. Deoarece mişcarea de rotaţie a Pământului nu durează exact 365 de zile şi 6 ore în jurul Soarelui, ci 365 de zile, 5 ore, 48 de minute şi câteva secunde, nu toţi anii care sunt multipli de patru sunt ani bisecţi. De asemenea, nu sunt bisecţi nici anii multipli de 100. Deci 1900 şi 2100 nu au ziua de 29 februarie.

Se spune că doar 5 milioane de oameni din lume sărbătoresc pe 29 februarie ziua lor de naștere. Dintre aceștia, 10.562 sunt români conform ultimelor date INS. Cu o şansă din 1.506 de a se naşte pe 29 februarie, doar câteva milioane de persoane din lume au această dată originală de naştere. Cei care se nasc în ziua de 29 februarie se pot bucura că îmbătrânesc de patru ori mai încet. Este ceea ce remarca actriţa franceză Michele Morgan, care a murit la vârsta de 96 de ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
18.7 ° C
18.8 °
18.6 °
42 %
4.2kmh
63 %
joi
16 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...