miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocalBebeluși născuți în an bisect la Maternitatea Botoșani. Ce se spune despre...

Bebeluși născuți în an bisect la Maternitatea Botoșani. Ce se spune despre cei născuți pe 29 februarie

Cinci nou-născuți au venit pe lume la Maternitatea Botoșani, pe 29 februarie, într-un an bisect. Este vorba despre un băiețel și patru fetițe, iar toate nașterile au avut loc cu succes.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Două au fost prin cezariană, iar trei au fost naturale, având greutăți între 2560 și 3490 grame. Toți bebelușii sunt sănătoși, cei mici primind și scoruri Apgar excelente de 9 și 10.

Cum se formează un an bisect

În anii cu 366 de zile, ziua suplimentară era atunci un dublu al zilei de 24 februarie, adică „a şasea zi bis înainte de Calendele lunii martie”, de unde cuvântul francez „bissextile”, în timp ce limba engleză optează pentru „leap day” (ziua bisectă).

Odată cu trecerea la calendarul gregorian în 1582, „ziua suplimentară se adaugă la sfârşitul lunii februarie, a 29-a zi”, continuă IMCCE. Deoarece mişcarea de rotaţie a Pământului nu durează exact 365 de zile şi 6 ore în jurul Soarelui, ci 365 de zile, 5 ore, 48 de minute şi câteva secunde, nu toţi anii care sunt multipli de patru sunt ani bisecţi. De asemenea, nu sunt bisecţi nici anii multipli de 100. Deci 1900 şi 2100 nu au ziua de 29 februarie.

Se spune că doar 5 milioane de oameni din lume sărbătoresc pe 29 februarie ziua lor de naștere. Dintre aceștia, 10.562 sunt români conform ultimelor date INS. Cu o şansă din 1.506 de a se naşte pe 29 februarie, doar câteva milioane de persoane din lume au această dată originală de naştere. Cei care se nasc în ziua de 29 februarie se pot bucura că îmbătrânesc de patru ori mai încet. Este ceea ce remarca actriţa franceză Michele Morgan, care a murit la vârsta de 96 de ani.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...