spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocalStudent botoșănean arestat la Iași după o anchetă DNA. Tânărul a fost...

Student botoșănean arestat la Iași după o anchetă DNA. Tânărul a fost filmat în timp ce se dădea în spectacol în fața polițiștilor

Un student botoșănean a fost arestat preventiv la cererea procurorilor DNA Iași, după ce le-a adresat numeroase injurii și amenințări polițiștilor ieșeni care l-au încătușat pentru a-l duce la spital și apoi la secție. Ba mai mult, le-ar fi oferit în mai multe rânduri și diverse sume de bani cu titlul de mită.

În fapt, în noaptea de 18 spre pe 19 februarie a.c., botoșăneanul George Constantin R. a fost implicat într-un accident rutier soldat cu pagube materiale produs în apropiere de Iulius Mall din municipiul Iași, iar la un moment dat au fost chemați și polițiștii Secției 4 Poliției Iași.

Pentru că tânărul din Botoșani emana halenă alcoolică, polițiștii l-au condus la o unitate medicală, unde conducătorul auto a refuzat prelevarea de mostre biologice, exercitând totodată acte de violență și injurii asupra agenților.

Mită promisă poliţiştilor

Iar ce a urmat întrece orice închipuire. Astfel, potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), tânărul ar fi promis unor agenți de poliție remiterea unor foloase necuvenite, constând în sume de bani cuprinse între 3.000 lei și 30.000 de euro, pentru ca polițiștii să nu dispună măsurile legale față de el, în legătură cu mai multe infracțiuni săvârșite în urmă cu puțin timp (n.r. – distrugeri provocate unui autoturism cu care s-ar fi șicanat în trafic, acroșarea unui alt autovehicul în parcarea unui mall și refuzul de a i se recolta probe biologice).

Concret, susțin procurorii DNA, pe 19 februarie, în timp ce se afla în sediul secției de poliție din municipiul Iași, unde urma să fie cercetat, tânărul ar fi amenințat doi polițiști cu exercitarea de violențe fizice, l-ar fi lovit pe unul dintre ei, după care, observând că această abordare nu va duce la nici un rezultat favorabil, botoșăneanul le-ar fi oferit agenților sumele de bani pentru a nu fi tras la răspundere penală.

Denunţ formulat de oamenii legii

Denunțul a fost formulat de conducerea Secției 4 Poliție Urbană Iași la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași. Totul a culminat pe 6 martie a.c., când George Constantin R.  a fost reținut de procurorii DNA, iar a doua zi a fost dus în fața judecătorilor de la Tribunalul Iași, care au dispus arestarea lui preventivă pentru dare de mită, ultraj și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Jurnaliștii ieșeni au reușit să obțină mai multe informații din ancheta DNA, iar relatările presei din județul vecin arată cum s-au derulat evenimentele. Astfel, pe parcursul deplasării către unitatea medicală unde ar fi urmat să i se recolteze probele de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, botoșăneanul s-a aflat pe bancheta din spate a autospecialei de poliție, unde a făcut un adevărat spectacol, deși lângă el se afla un agent de poliție.

„În aceste împrejurări, în interiorul acestui autovehicul, numitul George-Constantin R. l-a amenințat pe agentul de poliție, cu acte de violență, agentul de poliție declarând, în calitate de persoană vătămată, că autorul i-a spus, aproximativ, în modalitatea următoare „Sclavule, dacă-ți *** una, cazi jos!”, se arată în referatul de propunere a arestării preventive.

Scandal filmat 

Cu calm și tact polițiștii l-au lăsat pe tânăr să se manifeste, știind că toate gesturile și afirmațiile acestuia sunt înregistrate audio-video de aparatura de tip body-cam din dotare. De altfel, camerele au înregistrat o altă amenințare cu fapte de violență adresată de botoșănean unuia dintre polițiști chiar în autospeciala de poliție. Astfel, George Constantin R. l-a amenințat pe polițistul aflat la volanul autospecialei, în timp ce discuta cu polițistul de lângă el.

„Dacă suflu o dată spre dânsul, îi *** una, îl dărâm.” În momentul în care polițistul amenințat s-a întors și l-a întrebat „Ce-ai zis, ăi?”, botoșăneanul ar fi replicat „Spre tine, ăi, spre tine! Căcatule!”.

Tot potrivit presei ieșene, tânărul ar fi simplu student și ar proveni din satul comuna Roma. În timpul contrelor cu polițiștii, botoșăneanul ar fi afirmat că tatăl său ar fi o persoană influență la nivelul județului, și care ar avea suficienta influență de a-i da afară din serviciu pe cei doi agenți de poliție. Aspectele invocate nu s-ar fi confirmat deși numele tatălui acestuia coincide, din câte se pare, cu numele unui fost procuror al DIICOT Vrancea.

Decizia privind arestarea preventivă a botoșăneanului nu este definitivă și a fost contestată deja la Curtea de Apel Iași.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.4 ° C
19.6 °
18.9 °
62 %
3.4kmh
63 %
mar
24 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
20 °
sâm
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...