Social democrații se laudă cu încă doi primari PNL cooptați în partid. Gabriel Talef, primarul comunei Ripiceni, și Costel Matei, primarul comunei Hănești, vor candida la alegerile locale sub sigla PSD, după ce au câștigat mai multe mandate pe listele PNL.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În urmă cu scurt timp, anunțul a fost făcut de Doina Federovici, președintele PSD Botoșani și al Consiliului Județean. Contactat de reporterii „Monitorul”, edilul comunei Ripiceni a explicat că decizia sa de a se alătura PSD a fost influențată de sprijinul pe care l-a primit din partea președintei Consiliului Județean.
„Nu m-am mai regăsit în formula existentă la PNL. În acest mandat al PSD-ului am fost mult mai mult ajutat de CJ, am avut ușa deschisă, în multe probleme m-a ajutat. De mult mi s-a propus, am stat, am pus în balanță și, în final, am luat decizia. Mi s-a propus și de către colegii primari, am văzut cum se descurcă ei, am purtat discuții în timp”, a declarat primarul Gabriel Talef.
Talef a avut trei mandate pe listele PNL, respectiv 2012-2016, 2016-2020, 2020-2024.
„Le-am tot spus că o să plec dacă eu nu contez”
La rândul său, Costel Matei, primarul comunei Hănești, și-a motivat decizia tot pe susținerea avută din partea Doinei Federovici.
„Esența este că eu de cinci mandate sunt primar la Hănești și am muncit și pentru partid, printre altele, lucru care nu a fost și reciproc. În economia voturilor din Hănești tot timpul a contat, în economia împărțirii banilor și a relațiilor colegiale nu prea a contat. Eu semnale am tras de vreo 2-3 ani, le-am tot spus că o să plec dacă eu nu contez. În zona PSD-ului am ajuns să am mai mulți prieteni și mai mulți colegi, adică primarul de la Săveni, vecinul meu, Lucian Trufin. În PNL erau o mână de oameni care își împărțeau fondurile și proiectele. Cu doamna președinte am colaborat bine și foarte bine, am avut anumite doleanțe de care a ținut cont. S-a arătat deschisă, de multe ori a cătat și soluții”, a explicat Costel Matei.
Începând cu 2004, Costel Matei a avut cinci mandate consecutive în funcția de primar. Cu toate acestea, pentru următoarele alegeri, a decis să își schimbe traiectoria politică.
Un alt primar a revenit la PSD după o scurtă aventură în tabăra liberală
Decizia celor doi vine la distanță de doar câteva zile de mișcarea surprinzătoarea a primarului comunei Roma, Mihai Asiminicesei. După o scurtă aventură în tabăra liberală, acesta a decis să se întoarcă în echipa PSD.
Edilul șef din Roma a fost votat la ultimele alegeri pe listele PSD. Însă, de curând, acesta se arăta decis să treacă la Partidul Național Liberal (PNL), deranjat fiind de faptul că îi sunt ascunse rezultatele sondajelor făcute în privința candidaților pentru cursa electorală.
„Este duplicitară modalitatea de a ascunde niște sondaje. Vreau să văd și eu care sunt sondajele. Este o gașcă de șmecheri care aranjează tot, nu e doamna Federovici, ea e foarte slabă, credeți-mă. Pe mine mă descurajează asta. Mi se pare că PSD este un hoț total, atât”, a precizat Asiminicesei în urmă cu o săptămână.
„Rămân aici, nu mai plec”
După o săptămână de negocieri, primarul a declarat pentru reporterii „Monitorul” că s-a răzgândit și nu mai pleacă la PNL. „Rămân aici (n.r. la PSD), nu mai plec. Era vorba de o mișcare mai mare care nu se poate realiza, eu aș fi vrut cumva o altă poziție în PNL, ca și președinte de organizație. Nu am negociat cu ei (n.r. conducerea PNL Botoșani), am așteptat punctul lor de vedere, nu le-am zis eu, voiam să văd cum pun ei problema”, a declarat Mihai Asiminicesei.
Practic, edilul a recunoscut că și-a recalculat decizia inițială deoarece nu a primit funcția pe care o dorea în PNL. Acesta nu a uitat să facă apel și la latura sentimentală, amintind de contributivitatea pe care a avut-o în dezvoltarea organizației social democrate din Roma.
„Totuși, eu am crescut organizație la Roma și nu vreau să renunț așa ușor la colegii mei. La mine a fost mai mult o supărare pe PSD din cauza unor principii pe care noi le-am stabilit, dar se pare că lucrurile se limpezesc”.
„Așa e în perioada asta”
Întrebat despre reacția pe care a avut-o președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, Asimincesei susține că a fost primit înapoi „foarte bine, mi-a și zis că și-a dat seama că nu o să renunț așa ușor la PSD. Așa e în perioada asta”. Edilul din Roma a declarat că încă nu este hotărât dacă va candida pentru un nou mandat de primar și se „gândește” asupra unei alte funcții. Pe semne că întoarcerea s-a produs și în schimbul unei promisiuni mai avantajoase din partea PSD.
Parcursul politic al primarului Mihai Asiminicesei a vrut să se întoarcă la PNL după un deceniu în PSD. Însă, înainte de 2014, un alt deceniu, a fost liberal, având chiar și funcția de viceprimar din partea PNL, dar și de președinte al Organizației Locale.
Zeci de primari au fugit la PSD doar în ultima lună
Aceste mișcări de trupe în scena politică botoșăneană vin în contextul în care sfârșitul lunii februarie a adus în echipa PSD alți zeci de primari, majoritatea liberali, dar sunt și excepții, primarul din Dimăcheni a fost la USR, iar cel de la Dângeni la Pro România. Miercuri, pe 28 februarie, mai mulți primari și vicerprimari s-au „înghesuit” la discuții cu Doina Federovici. Atunci, în urma negocierilor, 23 de primari și viceprimari s-au hotărât să treacă la PSD. Lor li s-au alăturat liberalii Ștefan Coțofrec, primarul al comunei Cândești, Gabriel Talef, primar al comunei Ripiceni și Costel Matei, primarul comunei Hănești.
Lista noilor sociali democrați actualizată:
- Gabriel Talef (PNL) – primarul comunei Ripiceni;
- Costel Matei (PNL) – primarul comunei Hănești;
- Ștefan Coțofrec (PNL) – primarul comunei Cândești;
- Adrian Nistor (Pro România) – primarul comunei Brăești;
- Cătălin Gavril (PNL) – primarul comunei Corlăteni;
- Viorel Ciobanu (PNL) – primarul comunei Coțușca;
- Ionel Lucian Borfotină (PNL) – primarul comunei Cristești;
- Daniela Stredie (PNL) – primarul comunei Cristinești;
- Claudiu Ilaș (Pro România) – primarul comunei Dângeni;
- Marinel Moruz (USR) – primarul comunei Dimăcheni;
- Ștefan Dulgheru (PNL) – primarul comunei Leorda;
- Verginel Gireadă (PNL) – primarul comunei Mihai Eminescu;
- Dumitru Buzoianu (ALDE) – primarul comunei Românești;
- Marcel Chelariu (independent) – primarul comunei Suharău;
- Cozmin Iulian Epuraș (PNL) – primarul comunei Stăuceni;
- Constantin Cocoreanu (PNL) – primarul comunei Tudora;
- Ilie Munteanu – viceprimarul comunei Brăești;
- Marinel Bosac – viceprimarul comunei Corlăteni;
- Vasile Aghiniței – viceprimarul comunei Coțușca;
- Liviu Stănuc – viceprimarul comunei Cristești;
- Sorin Dumitru Bobișteanu – viceprimarul comunei Dângeni;
- Maria Pîntea – viceprimarul comunei Dimăcheni;
- Valerian Maloș – viceprimarul comunei Leorda;
- Valeriu Drobotă – viceprimarul comunei Mihai Eminescu;
- Marius Răschip – viceprimarul comunei Românești;
- Neculai Pachițanu – viceprimarul comunei Tudora.