spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalFilm premiat, cu botoşăneni în distribuţie, prezentat în faţa a zeci de...

Film premiat, cu botoşăneni în distribuţie, prezentat în faţa a zeci de spectatori

Sala ,,Mihai Eminescu” a hotelului Rapsodia a găzduit, duminică, proiecţia filmului ,,Metronom”, din distribuţia căruia fac parte şi doi botoşăneni. Zeci de oameni au fost prezenți la vizionare, iar evenimentul a fost organizat de două comunități etnice din Botoșani, cea armeană și rusă-lipoveană.

Pelicula prezintă povestea unui grup de adolescenți din România, din anul 1972, care ascultau pe ascuns, în timpul unei petreceri, emisiunea ,,Metronom” realizată de criticul și muzicianul de jazz Cornel Chiriac, pe postul de radio Europa Liberă care era interzis în România de atunci. De asemenea, adolescenții care erau elevi în clasa a XII-a îi scriau și îi trimiteau realizatorului emisiunii mai multe scrisori de recunoștință. Tinerii sunt prinși mai târziu de autoritățile regimului din cauză că unul dintre ei a dat securității o scrisoare care era pentru Cornel Chiriac și care era scrisă de prietenii săi rebeli.

Premiu câştigat la Cannes

Filmul ,,Metronom”, în regia lui Alexandru Belc a câștigat la festivalul de film de la Cannes din anul 2022 premiul pentru cea mai bună regie la secțiunea ,,Un certain regard”. Totodată, pelicula a primit 11 nominalizările la premiile Gopo din 2023, fiind filmul cu cele mai multe nominalizări ale ediției.

Președintele comunității rușilor-lipoveni din Botoșani, Ovidiu Ivanov a declarat că evenimentul reprezintă un moment unic pentru cele două minorități etnice care au organizat această manifestare. „Legăturile dintre uniunea armenilor și comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani sunt foarte vechi și strânse, și sunt încântat că am putut concretiza un proiect mai vechi și anume să aducem în atenția tuturor un eveniment care să poarte amprenta comunităților noastre”, a spus acesta.

În urma vizionării, a urmat o discuție între publicul prezent și actorii botoșăneni Șerban Lazarovici și Vlad Ivanov care au jucat în film.

„Mă bucur să îmi revăd familia din Botoșani și mă simt norocos că m-am născut și am crescut aici pentru că botoșănenii sunt cei care îmi aduc energia de bucurie și fericire”, a spus actorul Vlad Ivanov.

Prezent la discuție a mai fost actorul și regizorul Florin Kevorkian. „Aș vrea să vă aduc tot omagiul meu pentru tot ceea ce ați făcut și să vă spun că a meritat fiecare kilometru pe care l-am făcut spre Botoșani. Cât despre oraș, el este discutat în București datorită calităților bune ale actorilor și oamenilor care provin de aici”, a spus acesta.

Filmul este de o oră și 40 de minute și a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi La Region Nouvelle-Aquitaine.

– Andy Ciotir, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
8.9 ° C
9.6 °
6.1 °
74 %
1.7kmh
0 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...