spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalCriterii schimbate pentru acordarea burselor de merit

Criterii schimbate pentru acordarea burselor de merit

Ministerul Educației propune modificarea modului de acordare a bursei de merit și introducerea unui nou tip de bursă începând de anul școlar viitor, respectiv 2024-2025. 

Modificările vin în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că, pe baza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 5 iau burse de merit în valoare de 450 de lei în acest an școlar.

Potrivit proiectului de OUG anunțat de Ligia Deca luni, și care urmează să fie pus în dezbatere publică, bursa de merit va fi acordată elevilor care vor avea media anuală peste 9,50. Bursa de merit va avea același cuantum ca până acum, 450 de lei, scrie Edupedu.

„Pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru elevii din clasa a IX-a se va lua în considerare media de admitere la liceu”, spune Ligia Deca în conferința de presă.

Bursă de reziliență

Va fi introdus un nou tip de bursă, cea de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii care vor avea media anuală cel puțin 7. De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul așa-numitei școli din spital sau la domiciliu.

„Bursele de merit și de reziliență cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual”, spune Ligia Deca.

Aproape 300 de burse pentru elevii cu media sub 5

În acest an școlar, la nivelul județului Botoșani, 279 de elevi au media sub 5 și se încadrează la bursa de merit. Aceştia se numără printre primii 30% de elevi din clasa din care fac parte, în ordinea descrescătoare a mediilor, şi primesc cei 450 de lei corespunzători bursei de merit. Asta înseamnă că, în cazul celui cu nota 2,42, restul de 70% de elevi din clasă au doar medii de începând de la 1 până la 2,41.

În acest context, sunt acordate 34.770 de burse elevilor din județ. Dintre acestea de excelență olimpică I se vor acorda 2 burse, de excelență olimpică II 57 burse, de merit se vor da 9.704 burse, cele sociale în număr de 22655 burse. Totodată, se vor mai acorda și 10 burse pentru mame minore, iar 2342 tehnologice. Cele 9.704 de burse de merit au stârnit cele mai multe controverse, întrucât nu mai puţin de 279 de elevi din judeţul Botoșani pentru care au fost aprobate au medii sub 5.

Pe lângă cele 279 burse de merit care se acordă elevilor cu media între 2,42 și 5, mai sunt 380 de burse pentru cei cu media între 5 și 7, 593 pentru cei cu media între 7 și 8, 1596 de burse între media 8 și 9, iar 5.976 între media 9 și 10.

Mită electorală pentru copiii alegătorilor

Anul școlar 2023-2024 a venit cu o surpriză sub forma unei mite electorale pentru copiii alegătorilor. Astfel, pentru prima dată, se acordă burse de merit pentru 30% din colectivul unei clase, indiferent de medie. Această măsură dă posibilitatea de a lua burse de merit și elevilor cu media 2.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...