spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocalPoștașii renunță la grevă în schimbul majorărilor salariale

Poștașii renunță la grevă în schimbul majorărilor salariale

Poștașii au încheiat astăzi greva generală declanșată luni, a anunţat sindicatul din Poşta Română. Poștașii declanșaseră conflictul de muncă din cauză că la nivelul companiei nu se încheiase contractul colectiv şi pentru că erau nemulțumiți de salariile mici.

Anunțul sindicaliștilor vine în contextul în care, ieri, premierul Marcel Ciolacu l-a amenințat cu demiterea pe directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, în cazul în care pensiile ar fi întârziat din cauza grevei. La câteva ore distanță, Ministrul Digitalizării, Bogan Ivan, a anunțat, în urma mai multor ore de negocieri cu reprezentanții Poștei Române„s-a stabilit în comun acord o creştere salarială care se apropie oarecum de ceea ce a solicitat sindicatul într-o medie cuprinsă între 350 şi 370 de lei net, în două tranşe, la 1 iulie şi la 1 septembrie”.

Astăzi, abia după ce contractul colectiv de muncă a fost semnat și înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București, au făcut și sindicaliștii marele anunț.

„Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, informează că greva demarată la nivelul Companiei Naționale Poșta Română s-a încheiat în această dimineață, 3 aprilie 2024, în urma semnării noului Contract colectiv de muncă și înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București”, au transmis sindicaliștii.

Grevă de avertisment organizată în urmă cu două săptămâni

Demersurile poștașilor au pornit pe 20 martie, odată cu lansarea campaniei „Poștașii nu vor să mai fie săracii României! Stop abuzurilor din Poșta Română!” de către Blocul Național Sindical. Atunci, angajații din întreaga țară, inclusiv cei din Botoșani, au decis să intre în grevă de avertisment, subliniind nemulțumirile lor față de condițiile de muncă și nivelul salarial inadecvat. Sindicaliștii amenințau atunci cu greva generală dacă nu le vor fi ascultate doleanțele.

Greva generală a debutat în prima zi de plată a pensiilor

Luni, 1 aprilie, o parte dintre poștași s-au ținut „de cuvânt” și au intrat în grevă generală. Însă au fost și oficii în care angajații și-au desfășurat activitatea normal. Potrivit sindicaliștilor, această discrepanță apare ca urmare a presiunilor din partea directorului Oficiului Județean de Poștă, Vica Purici. Pe de altă parte, aceasta a negat acuzațiile.

Este important de precizat că începutul grevei generale a coincis cu prima zi de plată a pensiilor, ceea ce a pus o presiune și mai mare pe guvernanți. La Botoșani, unde o parte dintre poștași au fost în grevă generală, acest lucru a dus la întârzierea primirii pensiilor pentru unii seniori.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...