luni, iunie 17, 2024
AcasăLocalŢepele ajung şi la pachetele prin curier. Cum vă puteţi proteja

Ţepele ajung şi la pachetele prin curier. Cum vă puteţi proteja

Înşelăciunile la care sunt expuşi tot mai mulţi botoşăneni sunt din ce în ce mai complexe şi fac mai multe victime. O ultimă astfel de inginerie este cea în care diverse persoane primesc colete cu plata ramburs.

Practic, persoana potenţiala victimă primeşte o notificare de la un serviciu de curierat, prin care i se transmite că are de primit un colet, cu plata ramburs. Mesajul este cât se poate de legitim, având şi un AWB real.

Mesaj trimis de o firmă de curierat

Un exemplu concret este al unui botoşănean care a primit o înştiinţare cu privire la un colet pentru care trebuia să achite câteva sute de lei. „Era vorba despre un colet de 270 de lei. Ideea e că soţia comandă destul de des de pe astfel de siteuri şi uneori le achit, în ideea că sunt ale ei. Acum s-a întâmplat să o întreb, pentru că ştiam că ar fi trebuit să primească un colet de 420 de lei. Deci nu se potriveau sumele. A spus că nu a mai comandat altceva şi am refuzat coletul. Curierul a spus că el nu ştie ce este, decât expeditorul”, a spus un botoşănean.

Potrivit AWB-ului, coletul în cauză era trimis din oraşul Vaslui, a ajuns în Miercurea Ciuc, apoi a fost livrat la Botoşani. Acesta ar fi fost expediat de site-ul fashion.ro, o denumire extrem de asemănătoare cu câteva dintre cele mai cunoscute site-uri de modă din ţară. Doar că o căutare un pic mai aprofundată arată, spre exemplu, că site-ul aşa-zisului magazin online este doar o pagină. Domeniul respectiv a fost cumpărat în urmă cu ceva timp şi ar urma să expire în 2026. Pagina de pornire are doar o imagine şi un mesaj de site în construcţie. Mai mult, respectivul AWB are ca expeditor o persoană din judeţul Bacău, localitatea Bârsăneşti.

„Nu putem verifica un colet”

După ce botoşăneanul a refuzat coletul, acesta a fost marcat ca ”Refuzat de către destinatar” de către firma de curierat şi a primit un nou AWB, pentru a fi returnat expeditorului. Doar că, aşa cum ar fi fost de aşteptat, expediorul era şi el unul fictiv pe colet. „Expedierea ta nu a putut fi livrată. Adresa incompleta. Adresa greșită”, se arată în dreptul coletului.

Deşi cei care au de pierdut sunt cei de la firmele de curierat, aceştia spun că nu au nicio putere de a face ceva. „Firma de curierat care primeşte coletul are sarcina de a-l livra. Nu putem verifica un colet şi nici dacă expeditorul este unde spune că este. Sunt pierderi pe care şi le asumă orice firmă de acest fel”, a spus un curier.

Din păcate, însă, sunt şi botoşăneni care cad în plasa acestor livrări, iar în acel moment tot ce pot face este să apeleze la poliţie, pentru a face o plângere.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.8 ° C
20.6 °
17.8 °
78 %
1.4kmh
0 %
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...