spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalSpitalul Judeţean descoperit în faţa daunelor morale

Spitalul Judeţean descoperit în faţa daunelor morale

Cea mai mare unitate sanitară din Moldova este la un pas de dezastru financiar. Asta deoarece, în cazul în care pierde orice proces în care sunt solicitate daune morale ar putea intra în impas financiar. La această situaţie s-a ajuns din cauza faptului că asigurarea pe care o are spitalul nu acoperă şi daunele morale, iar acestea ar trebui achitate din bugetul spitalului.

Vechea asigurare a Spitalului Judeţean asigura despăgubirea unei pagube de până la 500.000 de euro, dar numai pe culpă medicală, nu şi daune morale. Noua asigurare nu este cu mult diferită, firmă nedorind să acopere eventualele daune morale la care ar fi pusă la plată unitatea sanitară.

Situaţie agravată după cazul Alexandra

După cazul Alexandra Ivanov, din luna august a anului trecut, nicio companie de asigurări nu mai dorea să încheie o poliţă cu unitatea sanitară. Asta din cauză că spitalul era văzut cu un risc crescut de malpraxis, fiind considerat extrem de vulnerabil, după daunele de 7 milioane de euro cerute în acel caz.

Companiile au devenit atunci foarte restrictive şi au solicitat foarte multe documente, doar pentru a găsit motive să nu încheie o poliţă. Ba mai mult au fost cerute toate dosarele de malpraxis din trecut, dar şi ce procese au angajaţii.

Într-un final o singură companie de asigurări a făcut o ofertă relativ acceptabilă, financiar, unităţii sanitare, de peste 20.000 de euro. Asta în condiţiile în care vechea poliţă era de 8.000 de euro. Restul companiilor de asigurări cereau peste 60-70.000 de euro.

Compania care a venit cu oferta a făcut, însă, o ofertă pentru a acoperi daune materiale de 500.000 de euro. Fără a acoperi şi eventuale daune morale. Tocmai din cauza riscului crescut pe care îl reprezintă spitalul în momentul de faţă.

Spitalul are procese şi pentru doi bebeluşi morţi la Maternitate

Pe lângă procesul uriaş intentat de familia tinerei decedate în Maternitate, au apărut alte două speţe în care spitalul ar putea fi tras la răspundere moral. Este vorba despre cazul prezentat de Monitorul în 2016, când părinţii unui bebeluş mort în Maternitate au acuzat cadrele medicale de moartea micuţului la doar câteva ore de la naştere.

Un alt caz este din decembrie 2022 şi tot de la Maternitatea Botoşani. Un cuplu a acționat în instanță doi medici și Spitalul Județean, pentru răspundere delictuală, solicitând obligarea la plata în solidar a unor daune materiale în cuantum de 25.000 lei și a daunelor morale în cuantum de 120.000 lei, reprezentând prejudiciul suferit în urma leziunii traumatice, fractură parietală, produsă unui nou născut în timpul operației de cezariană care a avut loc în 2020. Dosarul este acum pe rolul Tribunalului Botoșani.

Acum, în ambele cazuri riscul tot mai mare de plată a dauelor morale va aduce spitalul şi implicit Consiliul Judeţean într-o situaţie fără precedent. Asta şi pentru că unitatea sanitară era asigurată anul trecut de Euroins, compania care între timp a dat faliment.

„Este şi o mişcare stratgică”

Specialiştii din domeniul sanitar au avertizat în mai multe rânduri că asigurările de malpraxis nu prevăd şi daune morale. Acestea sunt prevăzute doar la un capitol facultativ şi cresc valoarea totală a poliţei de asigurare. Tocmai de aceea, pentru a fi mai competitive, majoritatea firmelor de asigurări nu le introduc în oferta de bază, pentru a avea preţul mai mic.

„Este şi o mişcare stratgică. Chiar dacă astfel iau mai puţini bani pe poliţa de asigurare şi în cazul unor eventuale despăgubiri sunt oarecum puşi la adăpost”, a spus un broker de asigurare botoşănean. „Mai exact, trebue făcută diferenţierea exactă între eroare şi greşeală medicală. Una este acoperită de daunele materiale şi una de daunele morale”, a mai explicat acesta.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
52 %
2.8kmh
0 %
lun
13 °
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...