luni, mai 13, 2024
AcasăLocal BTDespăgubirile în Cazul Alexandra ar putea fi plătite de tot judeţul

Despăgubirile în Cazul Alexandra ar putea fi plătite de tot judeţul

Tot județul Botoșani ar putea fi bun bun de plată în eventualitatea unor despăgubiri majore în cazul Alexandra.

Avocații care reprezintă familia Alexandrei au deschis un proces civil, în care cer spitalului daune de șapte milioane de euro. Conform specialiștilor, orice sumă câștigată în instanță peste 100.000 de euro rămâne neasigurată și poate fi achitată doar de ordonatorul principal de credite, care este Consiliul Județean. Asta pentru că Spitalul Județean de Urgențe “Mavromati” are asigurarea de malpraxis încheiată cu compania falimentară Euroins.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care reprezentanții unității samitare au apelat la un nume cu greutate în mediul avocățesc. Casa de avocatură Cuculis şi Asociaţii a semnat un contract cu conducerea unităţii sanitare pentru a reprezenta spitalul în acest proces. Cuculis“După cum știți, Spitalul a fost chemat în procesul cazul Ivanov, cu daune de valoare substanțială, motiv pentru care, în urma discuțiilor avute în comitetul director şi în consiliul de administrație al spitalului, s-a considerat că spitalul trebuie să fie reprezentat de avocați care se ocupă de malpraxis. Spitalul este inclus în acea cerere de daune morale, care este foarte mare pentru oricine, darmite pentru un spital. În august, când s-a produs evenimentul tragic, spitalul era asigurat la Euroins. Normal că această situaţie ne îngrijorează. Orice sumă pe care unitatea ar plăti-o, ar veni din banii destinați tratării pacienților. Medicamente, materiale sanitare, iar acest lucru nu îl putem face, bolnavii sunt prioritatea spitalui. Tocmai în această idee s-a decis apelarea unei case de avocatură„, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Consiliul Judeţean ar putea fi bun de plată

În toate cazurile de acest gen, Fondul de Garantare a Asiguraților poate despăgubi până la suma de 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro. Pentru o diferenţă suplimentară cei care primesc despăgubiri se pot înscrie la masa credală.

Dar istoria recuperărilor de la masa credală la falimentele Astra, Carpatica și City arată rău. Ceea ce înseamnă că, pe baza unei eventuale decizii a instanței, va putea plăti Consiliul Județean Botoșani, cel care are în subordine Spitalul Județean, și nu asiguratorul de malpraxis.

Pe parcursul anului 2023, unitatea medicală a avut asigurarea medicală de malpraxis încheiată cu firma Euroins, declarată în faliment pe 6 iunie 2023.

Tânără moartă pe patul de spital

Alexandra Ivanov a murit în dimineața zilei de 18 august. La aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoșani. Ea era însărcinată în luna a treia și a ajuns la spital cu ambulanța acuzând dureri și hemoragie. După ce a fost supusă unui set de analize și a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea.

Tânăra a murit dimineața următoare. În urma mediatizării cazului, directorul spitalului județean a fost destituit și au fost deschise două anchete. Una administrativă și cealaltă penală. Ambele pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc tragedia și cine sunt persoanele responsabile pentru cele întâmplate.

Recent, Spitalul Județean „Mavromati” a fost amendat și de CAS Botoșani cu suma de 42.272 lei, în urma decesului tinerei. Conducerea spitalului intenționează să conteste în instanță și această sancțiune.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.4 ° C
8.6 °
6.6 °
59 %
2kmh
29 %
lun
14 °
mar
14 °
mie
14 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...