vineri, mai 17, 2024
AcasăLocal BT,,Balatonul României'', un paradis acvatic din nord-estul Moldovei

,,Balatonul României”, un paradis acvatic din nord-estul Moldovei

Lacul Stânca– Costești este o zonă protejată, situată în nord-estul Moldovei, pe teritoriul județului Botoșani. Acest lac reprezintă una dintre cele mai mari acumulări de apă din România și cea mai mare de pe Prut.
Astfel, Lacul Stânca Costești sau ,,Balatonul României”, după cum i se mai spune, este una dintre atracțiile care a prins amploare în rândul turiștilor. Mai mult, Lacul de acumulare se află pe locul doi ca mărime din țară, după Lacul Porțile de Fier I, și îndeplinește mai multe funcționalități.

Arie protejată

Aici se află un sit SPA, arie avifaunistică protejată prin lege din 2004, și un baraj ce a fost construit în perioada comunistă. Situl dispune de trei clase de habitate de tip ape dulci continentale (stătătoare, curgătoare), culturi cerealiere extensive (inclusiv culturile de rotație cu dezmiriștire) și pajiști ameliorate, ce adăpostesc și asigură condiții prielnice de cuibărire și hrană pentru mai multe specii de păsări (migratoare, de pasaj sau sedentare), dintre care unele protejate la nivel european.
,,Cea mai renumită întrebuințare este cea turistică, fiind printre primele opțiuni ale celor care aleg acest lac în sezonul cald. Datorită dimensiunii și frumuseții sale, adesea este comparat cu lacul Balaton din Ungaria”, potrivit Paniada.
Are în jur de 140.000 de hectare ca suprafață, iar pe fundul lacului se zice că ar trăi pești murena, ce ajung până la doi metri lungime. Lacul Stânca- Costești este unul dintre locurile preferate atât de botoșăneni, cât și de turiștii care ajung în județ.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
84 %
1.4kmh
7 %
vin
18 °
sâm
21 °
Dum
23 °
lun
25 °
mar
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Noroc că l-au băgat la bulău pe Dragnea și a unit Iohannis partidele, că era festival și în centru, dar cu altfel de muzică.

EDITORIAL

Vești „bune” pentru învățământul românesc. Săptămâna aceasta trebuia să intre în tipografii „Broșura pentru admiterea în liceu”, un document cât se poate de util...

EPIGRAMA ZILEI

Am înțeles din ce pricini Marea deloc nu le priește : El să n-audă de rechini Iar dumneaei, de … pește! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...