spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTCum profită Putin de războiul din Israel

Cum profită Putin de războiul din Israel

Jurnaliștii de la „The Economist” analizează intențiile lui Putin legate de războiul dintre Hamas și israelieni.

În ultimele zile, Rusia a intensificat intervențiile diplomatice în legătură cu criza din Orientul Mijlociu. Pe 16 octombrie, Vladimir Putin a discutat cu Benyamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, și cu liderii Egiptului, Iranului, Siriei și Autorității Palestiniene. Putin și-a exprimat condoleanțele pentru israelienii uciși, dar nu a condamnat atacurile Hamas. Autocratul rus a cerut, de asemenea, încetarea focului și a pus criza pe seama Statelor Unite.

Distanţare faţă de Tel Aviv

Apelurile confirmă două lucruri: distanțarea Rusiei față de Israel și faptul că mai nou Kremlinul vede războiul dintre Israel și Hamas ca pe o oportunitate de a submina și de a distrage atenția Occidentului. Acest efort va fi salutat de China: de fapt, Putin tocmai a fost la Beijing pentru a participa la summitul Drumului și Centurii, organizat de Xi Jinping. Între timp, Joe Biden zboară în Israel pentru a se întâlni cu Netanyahu, în căutarea de a influența răspunsul militar al Israelului, a obține ajutor umanitar pentru Gaza și a descuraja Iranul și apărătorii săi. Programul lor concurent de călătorii ilustrează o lume divizată cu privire la Ucraina, Orientul Mijlociu și altele.
Premierul israelian obișnuia să-l numească pe Vladimir Putin „prietenul său drag”. A vizitat Rusia de mai multe ori în ultimii ani. Deci, trebuie să fi fost surprins că președintele Rusiei a așteptat nouă zile după raidul mortal al Hamas în sudul Israelului pentru a lua telefonul. Rusia nu a avut prea multe cuvinte de condamnare pentru militanți, în ciuda rapoartelor că printre altele au ucis 16 dintre cetățenii săi și că alți opt ar putea fi dați dispăruți.

Sprijinul pentru naționalismul palestinian nu s-a schimbat

Netanyahu a făcut demersuri pentru a se apropia de Putin din cauza rolului Rusiei în Siria, vecinul imediat cel mai instabil al Israelului. Rusia a susținut regimul lui Bashar al-Assad, dictatorul sirian, prin bombardamentele asupra diferitelor grupuri de rebeli. Premierul Netanyahu dorea să fie sigur că Israelul va putea să-și urmeze propriile interese în Siria, inclusiv loviturile aeriene periodice, fără a fi împiedicat de Rusia. Unii susțin că Netanyahu, politicianul dominant din Israel în ultimele două decenii, simpatizează și cu lideri autoritari precum Putin. A fost reticent în a critica Rusia pentru invazia sa în Ucraina și, când a făcut-o, a fost foarte moderat. De asemenea, nu a furnizat Ucrainei arme, în ciuda solicitărilor ucrainene.
Există mult potențial de afinitate între Rusia și Israel: 15% dintre israelieni vorbesc limba rusă, datorită originilor lor în fosta Uniune Sovietică. Se pare că Putin admiră Israelul ca o putere regională, care nu se teme să-și impună influența, și a salutat indiferența aparentă a lui Netanyahu față de deficiențele democratice ale Rusiei.
Cu toate acestea, în ciuda demonstrațiilor de căldură, sprijinul Rusiei pentru naționalismul palestinian nu s-a schimbat de la era sovietică, când Rusia a ajutat la pregătirea luptătorilor palestinieni și a înarmat țările arabe care au atacat Israelul în 1973. Rusia a fost întotdeauna mai aproape de țări precum Siria decât de Israel. Și afecțiunea lui Putin pentru Israel nu l-a împiedicat să se apropie de Iran, regimul din Orientul Mijlociu cel mai vehement anti-israelian.

Relaţie tot mai strânsă cu Iranul

Nu există nicio indicație că Rusia ar fi oferit ajutor direct pentru Hamas în planificarea sau executarea atacului său din sudul Israelului. Cu toate acestea, Rusia a menținut relații prietenoase cu organizația susținută de Iran de când aceasta a preluat puterea în Gaza, considerând că ar putea fi utilă într-o zi. Ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, l-a primit cu căldură pe un membru al conducerii Hamas, Khaled Meshaal, la Moscova în 2007. Când forțele israeliene au intrat în Gaza în 2014 într-o operațiune de șapte săptămâni, s-au trezit în fața unui număr mare de rachete antitanc rusești furnizate de Iran.
Relația din ce în ce mai strânsă a Rusiei cu Iranul a creat deja tensiuni cu Israel și ar fi putut provoca o ruptură chiar și fără atrocitatea din 7 octombrie. Anul trecut, pe măsură ce Rusia a rămas fără rachete cu care să lovească Ucraina, s-a adresat Iranului pentru a-i furniza sute de drone autodetonante Shahed. Acum produce o versiune proprie cu ajutorul Iranului. În schimb, se crede că Rusia va furniza Iranului elicoptere de atac și sisteme de apărare antiaeriană. Aceste arme, la rândul lor, ar crește capacitățile Iranului în cazul în care ar intra vreodată într-un război cu Israel.

Extinderea războiului ar fi pe placul Rusiei

Putin poate să nu dorească asta, dar probabil nu ar avea nimic împotrivă ca războiul Israelului împotriva Hamas să escaladeze și să se extindă în alte părți ale lumii arabe. Hamas a reușit deja să îndepărteze atenția Occidentului de la războiul din Ucraina. Joe Biden, președintele Statelor Unite, încearcă să obțină aprobarea Congresului pentru mai multă ajutorare a Ucrainei, legând-o de un pachet de ajutor de urgență pentru Israel. Dar chiar dacă acest lucru reușește, o conflagrație extinsă în Orientul Mijlociu este sigur să reducă fluxul de muniții către Ucraina, ceea ce ar fi în avantajul Rusiei.

Prin trimiterea a două portavioane în regiune, împreună cu principalul său diplomat, Antony Blinken, America a arătat cât de dornică este să prevină extinderea conflictului. Speră să descurajeze și Hezbollah, un alt grup terorist iranian, care controlează sudul Libanului și are un arsenal de până la 150.000 de rachete îndreptate spre Israel.

Un război mai larg ar aduce probabil două beneficii atât pentru Rusia, cât și pentru Iran. Primul ar fi o creștere a prețurilor la petrol și gaze, care ar ajuta ambele economii aflate în dificultate și i-ar oferi lui Putin bani suplimentari pentru a finanța războiul său în Ucraina. Al doilea ar fi să perturbe planurile Americii pentru Orientul Mijlociu. Deja, Hamas a servit interesele iraniene și rusești prin amânarea pe termen nedeterminat a acordului de pace propus între Israel și Arabia Saudită, pentru care America a depus mult timp și efort pentru a-l realiza.

China nu a oferit până în prezent niciun sprijin Israelului prin condamnarea Hamas. China a exprimat doar îngrijorare „cu privire la escaladarea actuală a tensiunilor și violenței dintre Palestina și Israel”.

China îşi freacă mâinile de pe margine

Potrivit unui raport din Wall Street Journal, prin juxtapunerea pregătirilor forțelor israeliene puternic înarmate, care urmează să intre în Gaza, cu imagini ale navelor de război americane care se îndreaptă aparent spre zona conflictului, agențiile de știri chineze dau impresia că operațiunea este condusă de Washington.

La fel ca Rusia, China va fi bucuroasă să vadă America implicată în regiune și autoritatea sa contestată. China a contribuit la facilitarea unei apropieri între Iran și Arabia Saudită mai devreme în acest an, în parte cu speranța de a submina ordinea mondială condusă de SUA. Este puțin probabil ca China să fi avut cunoștință despre planurile Hamas, dar este puțin probabil să regrete tulburările pe care le-au cauzat.

Articolul original poate fi citit aici: https://www.economist.com/briefing/2023/10/17/putins-plan-to-profit-from-the-israel-hamas-war?fbclid=IwAR1icfrKt_ZLVjSWzu0qp9gusr9JU8QY7-jiDkpoY0U56vuH9iw3YyKu-7I

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
42 %
3.2kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...