spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTRenumită casă de avocatură chemată pentru a apăra Spitalul Județean în cazul...

Renumită casă de avocatură chemată pentru a apăra Spitalul Județean în cazul Alexandra: „Culpa trebuie stabilită în mod separat” (video)

Reprezentanții celei mai mari unități sanitare se pregătesc de unul dintre cele mai dificile procese în care spitalul este implicat de la înființare. 

Din cauza acuzelor extrem de grave aduse de avocații familiei Alexandrei Ivanov, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” au apelat la un nume extrem de cunoscut la nivel naţional.

Vineri, 13 octombrie, conducerea unității a perfectat un contract de reprezentare cu casa de avocatură Cuculis și Asociații.

La începutul săptămânii trecute, managerul unității sanitare, s-a deplasat la București pentru a apela la serviciile cunoscutei case de avocatură. “După cum știți, Spitalul a fost chemat în procesul cazul Ivanov, cu daune de valoare substanțială, motiv pentru care, în urma discuțiilor avute în comitetul director şi în consiliul de administrație al spitalului, s-a considerat că spitalul trebuie să fie reprezentat de avocați care se ocupă de malpraxis. În urma discuțiilor și ofertei am abordat casa de avocatură care ne va prezenta în acest caz. Spitalul este inlcus în acea cerere de daune morale, care este foarte mare pentru oricine, darmite pentru un spital. Orice sumă pe care unitatea ar plăti-o, ar veni din banii destinați tratării pacienților. Medicamente, materiale sanitare, iar acest lucru nu îl putem face, bolnavii sunt prioritatea spitalui. Tocmai în această idee s-a decis apelarea unei case de avocatură„, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

În cursul zilei de vineri, o delegație de trei avocaţi, în frunte cu Adrian Cuculis, a venit la Botoșani. Aceştia au inspectat spitalul și s-au negociat termenii contractului de reprezentare. Din echipă mai fac parte avocata Andrada Panaitescu, cu o vastă experienţă în cazuri de malpraxis, precum şi avocatul Andrei Daniel Mocanu.

Cuculis se delimitează de medicul de gardă şi dă un verdict dur: „dosarul trebuie să fie clasat”

CuculisAvocatul bucureştean sugerează că este posibil ca unitatea sanitară nici să nu fie chemată în instanţă. „Spitalul va trebui să vină în fața anchetatorilor, lucru pe care-l vom face noi. Să dovedim că din punct de vedere structural, pe de o parte, din punct de vedere al primului ajutor pe care l-au acordat, au respectat protocoalele. Când zic protocoale știm foarte bine că s-a discutat că nu există un protocol în cadrul spitalului cu privire la intervenția în cazul unui chiuretaj. Este posibil să nu se ajungă în instanță. Dacă nu există fapta sau dacă fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, adică pasivitatea spitalului nu era de natură să-i afecteze viața în vreun fel și actele medicale care au fost făcute nu ridicau niciun fel de suspiciune cu privire la o iminentă stare de pericol pentru pacienta respectivă, bineînţeles dosarul trebuie să fie clasat”, a spus avocatul Adrian Cuculis.

Acesta subliniază că spitalul şi medicul de gardă sunt două entităţi separate. Acesta spune că se poate pune sub semnul întrebării dacă medicul de gardă a respectat sau nu protocoalele. „Trebuie să avem în vedere că medicul și cu Spitalul sunt două entități separate. Atâta vreme cât spitalul în sine și-a asumat medicul respectiv și medicul a ieșit din protocoalele stabilite în relația contractuală, atunci evident că culpa trebuie stabilită în mod separat. De regulă, răspunderea angajatorului este una directă cu angajatul său, dar dacă ace angajat acționează pe cont propriu și respectând protocoalele respective. Adică dacă eu am niște protocoale și angajatul meu nu le respectă nu pot să fiu eu tras la răspundere”, a mai completat avocatul.

Echipa de avocaţi a plecat la Poliţie şi Parchet pentru a studia dosarul

Echipa de avocaţi a plecat de la spital direct la Poliţie şi apoi la Curtea de Apel Suceava. Aceștia vor solicita deja accesul la întregul dosar. “Expertiza medico-legală este cea care va face lumină în acest caz. Din nefericire, eu, dar și echipa mea, avem experiență chiar pe zona asta. Poate acesta este unul dintre motivele pentru care am și acceptat după ce am fost solicitați să acceptăm acest dosar. Fără expertiza medico-legală unde să ne arate negru pe alb ce s-a întâmplat acolo, e greu să impui o părere. Că a fost bine, că a fost rău, că a greșit medicul, pacientul, rămâne de văzut”, este de părere Cuculis.

Acesta spune că în mediatizarea cazului s-au strecurat şi o serie de informaţii care au dăunat. Oferite chiar de către autorităţi, ulterior o parte dintre acestea s-au dovedit a fi nereale. „Cazul a fost intens mediatizat pentru că există un principiu în drept de a asculta și cealaltă parte. Până nu ascult și cealaltă parte nu poți să-ți creezi o părere totală asupra unei spețe. O persoană a ajuns la spital și a murit în urma unei hemoragii intense deşi a trimis mesaje disperate să fie salvată. Strict medical, o sarcină întreruptă sau oprită din evoluție, nu presupune un risc iminent pentru pacienta respectivă. Un risc iminent îl presupune o sângerare masivă, dar pe care ea nu o avea la momentul acela, iar ulterior nu știm nici noi ce s-a întâmplat. De asta există un dosar penal și implicit o expertiză”, a mai spus avocatul.

Cine sunt Cuculis și Asociații

În cadrul asociației care îi poartă numele, avocat doctor Adrian Călin Cuculis conduce o echipă de alți 39 de avocați. Parteneri sau asociați, aceștia sunt specializați pe diverse domenii de activitate. Cel mai răsunător nume din echipa Cuculis și Asociații îl reprezintă avocatul Augustin Zegrean. Acesta este fostul președinte al Curții Constituționale din România şi s-a alăturat în anul 2021.

“Deținem un portofoliu de peste 30.000 de clienți, atât persoane juridice cat si persoane fizice, din Romania sau din străinătate. Experiența noastră este foarte variată. Oferim consultanţă juridică în proiecte de zeci de milioane de euro precum şi în proiecte de interes pentru societate. Unul dintre punctele abordate cu succes a fost cel al achizitiilor publice. Am reprezentat atat autoritatile contractante cat si firmele participante. Am devenit una dintre cele mai respectate case de avocatură din România, având în vedere un foarte bun raport calitate-preț al serviciilor noastre juridice. În principal soluțiile favorabile obținute în cauze care pentru alții păreau imposibile. Putem spune că numele Cuculis&Asociații este sinonim cu inovarea în practica avocaturii din România”, se arată în descrierea asociației de pe propria pagină de internet.

Cuculis și Asociații practică “tarife minimale

Deși conducerea unității sanitare a refuzat momentan să facă public onorariul asociației de avocați, aceștia spun că practică prețuri minimale. “Ceea ce trebuie retinut este faptul ca echipa noastra pune pe primul plan interesele clientului, interesele financiare ale avocatilor trecand pe planul al doilea, acest lucru evidentiindu-se si prin tarifele minimale practicate de noi. Prioritatea nostra suprema este aceea de a oferi clientilor servicii juridice de cea mai buna calitate profesionala si morala”, se mai arată în descrierea asociației.

Acesta este de părere că suma de şapte milioane de euro cerută de familia Alexandrei nu este una exagerată. Cu toate acestea, valoarea daunelor trebuie obţinută în instanţă, după un proces. “Familia poată să formuleze cerere de oricât dorește. Daunele morale sunt cuantificabile după ce le dovedești”, a încheiat avocatul Adrian Cuculis.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
42 %
3.2kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...