duminică, septembrie 8, 2024
AcasăLocal BTMoartea Alexandrei, povestită de colegele de salon (video)

Moartea Alexandrei, povestită de colegele de salon (video)

Cazul morţii şocante a Alexandrei Ivanov în Maternitate este departe de a fi soluţionat, iar noi informaţii apărute contrazic un aspect important prezentat iniţial de inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Imediat după apariţia cazului în presă, reprezentanţii DSP au mers la Maternitate în inspecţie. Aceştia au solicitat mai multe documente, printre şi care planul de îngrijiri al pacientei. În momentul solicitării acesta nu era completat, însă, trebuie menţionat faptul că, conform legii, în planul de îngrijiri se pot scrie manevrele la cel mult 24 de ore de la efectuarea lor. Nu a fost, însă, cerut şi raportul de tură, acolo unde asistentele scriu ceea ce au făcut pacienţilor şi cum predau tura.

În acest context, după ce au văzut că planul de îngrijiri nu era completat, cei care au controlat au scris în raport că de la 00.45, în cazul Alexandrei, până la ora 7.35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijiri”.

Aspecte suplimentare care nu sunt publice

„Noi am continuat ancheta internă privind decesul de la Maternitate. În urma declaraţiilor au apărut noutăţi legate de activitatea medicală de pe acea secție. Aceste detalii vor fi transmise organelor competente, dar pentru că fac parte dintr-o anchetă penală nu pot fi făcute publice momentan”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Reporterii „Monitorul” au reuşit să dea de urma celor două paciente care au fost colege de salon cu Alexandra. Martore la tot calvarul prin care a trecut fata, acestea au fost audiate şi de poliţişti. Ambele femei sunt din judeţ şi sunt de vârstă mijlocie.

Ambele au fost paciente ale aceluiaşi medic la care a fost şi Alexandra, fiind supuse unor intervenţii de chiuretaj, la fel cum ar fi urmat în cazul tinerei. Din dorinţa acestora, identitatea le va fi păstrată secretă.

Consultată în Urgenţe

Potrivit raportului complet, Alexandra a fost primită la Urgențe şi consultată aproape 50 de minute. După ce a fost investigată şi i s-a făcut ecografie, medicul i-ar fi transmis că în situaţia în care se prezintă nu se impunea să fie operată imediat.

Asta pentru că nu avea o sângerare semnificativă, dar mai ales colul uterin nu era deloc deschis, ceea ce ar fi însemnat că nu putea fi operată fără riscul unei hemoragii puternice.

Ulterior, tânăra a fost internată, cu o perfuzie cu tratament pentru ameliorarea durerilor pe care le avea.

Perfuzia i-au pus-o pe la 12.30, cu calmant”

Ulterior, poveştile se separă. Dacă cei de la DSP au spus că nu ar fi beneficiat de grija nimănui, pacientele din salon spun altceva.

„Ea a venit cam pe la 12.00. Când am deschis ochii am văzut-o că era pe pat, nu ştiu cine şi cum a adus-o. După a venit doamna asistentă şi i-a pus o perfuzie, pentru că spunea că o doare burta. Perfuzia i-au pus-o pe la 12.30, cu calmant. A întrebat-o dacă a mai lăsat-o durerea, însă Alexandra a spus că nu. Cam la 5-10 minute, asistenta tot venea şi o întreba dacă sângerează, dar ea de fiecare dată spunea că nu”, povesteşte una dintre vecinele de salon.

Pe parcursul nopţii a tot spus că o doare”

În momentul în care Alexandra a avut nevoie să meargă la baie, asistenta i-a adus iniţial un bazinet. Aceasta a spus că nu îl poate folosi, iar asistenta de pe secție s-a oferit să o însoţească la baie. Acest lucru s-a repetat de mai multe ori, pe tot parcursul nopţii.

„Doamna asistentă a mers cu ea la baie de mai multe ori, după care o aducea înapoi. Aproape toată noaptea a fost aşa. Spre dimineaţă, însă, mergea singură la baie. Doamna asistentă o tot întreba dacă vrea să meargă cu ea, însă Alexandra spunea că vrea să meargă singură. Pe parcursul nopţii a tot spus că o doare, însă după ce i-au făcut calmantul părea că s-a mai liniştit. După vreo două ore de la prima perfuzie, i-au mai făcut încă un calmat, din câte îmi aduc eu aminte.

Mai spre dimineaţă Alexandra a mers de mai multe ori la baie, iar de fiecare dată când se întorcea bea apă. Se mai punea în pat şi se strângea acolo, mai spunea că o doare, mai stătea şi la geam. Doamna asistentă tot venea şi o întreba dacă o doare, dacă sângerează, însă Alexandra spunea că nu sângerează.

Ea când a venit în salon avea branula deja pusă la mână. Eu aşa îmi aduc aminte din salon, că i-au pus perfuzia cu un calmant şi după i-au mai pus încă un calmant. Asistenta mergea cu ea la baie şi verifica şi în vasul WC-ului să vadă dacă nu a sângerat sau dacă nu îi curge de la sarcină”, a continuat femeia.

„Eu nu am văzut-o pe doamna doctor”

Aceasta confirmă, însă, ceea ce acuză şi familia tinerei. Medicul nu ar fi trecut deloc prin salon. „Eu nu am văzut-o pe doamna doctor. Poate o fi trecut cât am aţipit eu, nu ştiu dacă a fost sau nu”.

În declaraţiile oferite poliţiştilor, asistenta de gardă a menţionat că medicul ar fi fost, totuşi, pe secție, puţin după ora 1 noaptea, când cele trei paciente dormeau.

La ora 5, Alexandra s-a ridicat din pat şi a mers până la camera asistentelor. A discutat cu aceeași asistentă, pe care a rugat-o să o anunţe pe doctoriţă că îşi doreşte să fie chiuretată, din cauza durerilor pe care le avea. Zece minute mai târziu, asistenta a sunat de pe telefonul mobil medicul aflat la parter. Doctoriţa i-a spus, însă, să continue observarea pacientei şi dacă aceasta sângera mai tare, menţionând că, în continuare, nu se impunea chiuretajul.

Alarmă dată de colegele de salon

La ora şase, Alexandra s-a ridicat din nou din pat şi a mers singură la toaletă. Ulterior, a început calvarul.

„Spre dimineaţă, după ce s-a schimbat garda, la ora 7.10, eu eram încă în pat şi Alexandra i-a spus colegei de alături că simte că nu are aer. Eu când am ridicat capul din pat, am văzut că era vânătă, gura şi nasul le avea vinete şi am întrebat-o ce se întâmplă, iar ea mi-a spus că se simte rău. Colega de salon a chemat repede o asistentă, o alta decât cea de pe parcursul nopţii, pentru că se schimbase tura. A venit, i-a luat tensiunea şi a pus pe cineva să aducă un aparat de monitorizare.

Când a venit aparatul Alexandra se tot zbătea, iar asistenta nouă i-a spus ceva de genul stai locului, nu te alinta. 

La momentul ăsta ea era deja vânătă, spunea că nu are aer. După ce i-au luat tensiunea şi au pus aparatul de monitorizate au mai venit 5-6 asistente la patul ei. Medic nu am văzut să fi venit. Aparatul acela ţiuia, iar asistentele i-au ridicat perna, au udat-o pe faţă cu apă, iar ea se tot ridica şi se agita, iar la un moment dat a început să tuşească, ca un horcăit aşa, nu era o tuse normală. Atunci au strigat repede să aducă aparatul de oxigen. După ce i l-au pus ea nu îl suporta, îl tot smulgea de la gură, ele o stropeau cu apă.

La un moment dat s-a prins de o doamnă asistentă şi îi spunea că nu are aer. Când i-au pus iar aparatul a început să îi dea sânge pe gură. Atunci au luat-o repede pe targă şi îi spuneau să nu închidă ochii. Au pus-o pe targă şi au dus-o”, este mărturia şocantă a uneia dintre colegele de salon.

„Eu am fost acolo cu ea şi ştiu ce am văzut”

Povestea acesteia este în mare parte susţinută şi de a doua colegă de salon a tinerei. Aceasta a fost chiar cea care a dat alarma către celelalte asistente şi spune că starea tinerei s-a deteriorat brusc.

„Eu am fost acolo cu ea şi ştiu ce am văzut şi asta am spus şi la poliţie. Eu nu am văzut ca doctoriţa să fi venit în salon. Poate am mai dormit, dar nu am simţit-o şi nu am văzut-o. Doamna asistentă i-a fost alături toată noaptea, când a avut nevoie a venit. Dimineaţă, pe la 7 şi ceva, când s-a schimbat tura i s-a făcut rău Alexandrei. Chiar eu am chemat asistenta, dar după am plecat la baie. Când m-am întors înapoi erau vreo 4-5 asistente în salon. Nu ştiu daca era vreuna doctoriţă. După au luat-o imediat. Asistenta a fost toată noaptea la ea, pe parcursul nopţii i-a fost alături. La un moment dat ar fi întrebat-o pe asistentă dacă nu vine doamna doctor, iar aceasta a spus că mâine dimineaţă”, a spus cealaltă colegă de salon a Alexandrei.

„Atunci şi-au dat seama de gravitatea situaţiei”

În cursul zilei de ieri, varianta celor două femei a fost confirmată chiar şi de mama Alexandrei, venită la audieri la poliţie.

„Asistenta a stat cu Alexandra, a dus-o şi la baie, pe braţe. La 6 dimineaţa am vorbit cu o colegă de la neonatologie, pentru că ea era singura care era de tură dimineaţa, şi a mers la Alexandra şi a stat cu ea până a intrat în ATI. Pe la 7 am sunat-o pe doamna de la neonatologie şi mi-a spus că e acolo lângă ea şi că crede că a făcut un atac de panică pentru ca nu avea aer, însă mi-a spus că e toată rece, după care mi-a închis telefonul. De atunci eu am intrat în alertă.

Asistenta mi-a spus după că s-a încercat, i s-a pus oxigen, dar era foarte agitată, pentru că nu avea aer. La un moment dat, când s-a întors a început să îi curgă sânge pe nas şi pe gură, iar atunci şi-au dat seama de gravitatea situaţiei”, a spus Doina Miron, mama Alexandrei.

„Am avut încredere în colegele mele, în sistem”

Familia spune că ce s-a făcut a fost prea puţin şi prea târziu. Cea care ar fi trebuit să acorde asistenţa medicală mai atent ar fi trebuit să fie medicul de gardă.

„Eu am avut încredere în oameni, în colegele mele, în sistem. Şi eu eram de gardă, aş fi putut să merg peste medic, dar am spus că nu îndrăznesc, noi pentru asta lucrăm, pentru asta muncim, ca să ajutăm oamenii, deci nici o clipă nu m-am gândit că nu o să intervină. După ce am văzut mesajul «nu am aer», nu mi-a mai răspuns la telefon absolut nimeni.

În acel moment am plecat la Maternitate şi regret, deşi regretele sunt tardive, că puteam să merg peste ea. Şi eu lucrez în sistemul sanitar, lucrez cu copiii, nu m-am gândit nicio clipă că s-ar putea întâmpla asta. Ea îmi tot spunea «mama, ajută-mă», dar eu aveam încredere. Am trimis mesaje la toate asistentele şefe cu care colaboram şi toate m-au asigurat că trebuie să vină medicul, că trebuie să îşi facă datoria.

Se apela la medicul de gardă, dar medicul de gardă spunea că trebuie să vină medicul curant, acum eu nu ştiu care era acolo. Eu am sunat la asistentele şefe, iar asistenta şefă de la camera de gardă a vorbit cu asistentele şi m-a asigurat că este bine, că o sa fie îngrijită bine. Am dat mesaje toată noaptea.

Nu am îndrăznit să sun, pentru că era după 00.00. La ora 5.00 dimineaţă când am văzut că o asistentă şefă chiar de acolo de unde era internată Alexandra a citit mesajul meu de pe Whatsapp, am sunat-o şi am rugat-o să o sune pe doctoriţa Pitrop şi facă ceva. Nu am avut niciun semnal de la medicul de gardă”, a mai spus mama îndoliată de pierderea copilului.

„Un alt lucru care nu este normal”

Potrivit surselor din cadrul Spitalului Județean, camera de gardă a medicului care ar fi trebuit să o trateze pe Alexandra era la parterul Maternităţii, iar tânăra era internată la etajul cinci.

„Regula este ca medicul care primeşte urgenţele să aibă camera de gardă la parter, să fie aproape de camera de urgenţe. Nu există un telefon fix în acea cameră, apelurile, dacă este vorba despre ceva urgent, se fac pe telefonul mobil personal al cadrelor medicale, un alt lucru care nu este normal”, a spus un medic din Spitalul Județean.

DSP tace

Reporterii au încercat să afle şi de la reprezentanţii DSP de ce din raportul înaintat ministerului lipseşte discuţia cu martorii oculari. Deşi în timpul vizitei deputatului Emanuel Ungureanu, inspectorii DSP şi-au arătat disponibilitatea de a prezenta presei toate rapoartele inspecţiei, ulterior aceiaşi reprezentanţi au invocat legea pentru a-şi justifica tăcerea.

„Sunt Dr. Laura Acatrinei. Conform Legii Nr. 95/2006 cu modificările și completările ulterioare, art. 27 alin (7) comunicarea se face prin reprezentantul legal. Vă mulțumesc pentru înțelegere!”, a transmis medicul Laura Acatrinei prin intermediul unui mesaj text. Aceasta este medic în cadrul Inspecţiei sanitare de stat a DSP.

În prezent, medicul de garda, asistenta şi infirmiera care erau de gardă au fost suspendate pentru 90 de zile. Medicul curant activează în continuare în cadrul Maternităţii. În cazul său nu a fost luată nici o măsură, deoarece în momentul în care Alexandra a ajuns la spital, aceasta se afla în timpul liber. Ba mai mult, legea îi interzice să vina de acasă în timpul liber.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
24.5 ° C
25.5 °
24.4 °
15 %
3.5kmh
0 %
Dum
27 °
lun
29 °
mar
29 °
mie
20 °
joi
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...