spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalComunicat de presă - USR Botoșani: Din seria ”Să nu îndrăzniți să...

Comunicat de presă – USR Botoșani: Din seria ”Să nu îndrăzniți să vă lăudați!”

De zeci de ani botoșănenii așteaptă să vadă cu ochii lor că și Botoșaniul contează pentru politicienii care conduc această țară. Așteaptă să vadă că nu-și mai strică mașinile pe drumuri sparte și cârpite, că spațiile verzi arată ca mici oaze de relaxare, că mult lăudata moștenire culturală are și finanțarea necesară și că sănătatea lor este importantă pentru decidenții locali și centrali.  În realitate, însă, botoșănenii s-au ales, de cele mai multe ori, cu așteptarea.

Spitalul de Paliative – în loc să salveze vieți și să aline dureri, stă de ani de zile sub lacăt

Despre Spitalul de Îngrijiri Paliative se vorbește la Botoșani de 10 ani, de când medicul Tamara Ciofu, pe atunci parlamentar, a avut inițiativa înființării unei astfel de unități.

Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019. Acestea au fost, însă, tergiversate, din cauza unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi Compania Națională de Investiții (CNI), care este finanţatorul. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor de către primărie – nu mai puţin de doi ani pentru racordarea unor conducte şi a reţelei electrice. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022.

Spitalul stă de 4 ani sub lacăt, iar pentru toate întârzierile s-a dat vina pe insolvența constructorului, pe situația terenului din zonă, pe lipsa specialiștilor în paliație, pe necesitatea unor noi dotări, a unor noi lucrări, pe birocrația de la centru și scuzele au tot continuat atât din biroul primarului Cosmin Andrei, cât și din cele de la CNI.

Valoarea investiţiei a fost de cca 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI, însă bugetul local a suportat și el o serie de cheltuieli.

Spitalul, despre care am aflat că este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat, ar fi putut să salveze vieți în perioada de criză a pandemiei, dar nu a făcut-o, pentru că autoritățile au refuzat să folosească procedurile de urgență pentru a finaliza lucrările și a face angajările. Nici ministrul sănătății, în persoana lui Alexandru Rafila, sosit la Botoșani, nu știa ce e de făcut cu mult așteptatul spital de paliative, motiv din care nu a intervenit cu nimic.

Consilierii USR au făcut repetate interpelări în legislativul municipal pentru a cere informații și măsuri de deschidere a unității spitalicești, fără niciun rezultat însă.

În toți acești ani la Botoșani au apărut clinicile private de paliative, unde un pacient plătește și 5.000-6.000 de lei pe lună.

”L-am rugat pe domnul primar Cosmin Andrei să le dea o soluție botoșănenilor care nu au acești bani, dar care ar avea nevoie ca de aer de un astfel de spital. Nu ne-a dat niciun răspuns. Nu le este, dar ar trebui să le fie rușine tuturor celor care ar fi trebuit să pună această unitate spitalicească în funcțiune, dar nu au făcut-o. Ani de zile de așteptare fără sens, de incompetență, de nepăsare față de suferințele oamenilor. Să nu îndrăznească să se laude cu punerea spitalului în funcțiune, atunci când o fi să se întâmple ”minunea”. Panglicile lor vor însemna sute și mii de suferințe pe care autoritățile au refuzat să le aline în toți acești ani.”, explică Raluca Curelariu, consilier local USR, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...