spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocalExemplu de voință în fața obstacolelor vieții. Povestea impresionantă a unei eleve...

Exemplu de voință în fața obstacolelor vieții. Povestea impresionantă a unei eleve din Botoșani

Se numeşte Maria Macovei, dar i se spune Măriuca, din clasa a V-a, când a devenit eleva Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani.

Este unul dintre copiii care şi-au exprimat dorinţa de a obţine mai mult de la viaţă şi care, pentru a-şi îndeplini scopul, a luptat, zi de zi. Mai întâi, cu diabetul pe care îl are din naştere, dar care nu a împiedicat-o să devină un copil capabil să se bucure de viaţă, cu perioade bune sau mai puţin bune… cu probleme şi cu soluţii.

Măriuca a ales să se concentreze pe soluţii şi pe a-şi clădi viitorul dorit. De la orele online ale anului şcolar 2020-2021, la primii paşi pe drumul succesului (menţiune la etapa judeţeană a Olimpiadei de limba şi literatura română din anul şcolar 2021-2022), Măriuca şi-a definit, treptat, obiectivele şi a avut curajul să-şi urmeze visul… în sute de ore de citit, de lucrat variante de subiecte, de rezolvat teme pentru şcoală, de mers la cursuri de chitară… astfel încât, în clasa a VII-a, s-a calificat la etapa naţională a celor trei concursuri legate de limba şi literatura română: Olimpiada de limba şi literatura română (premiul al II-lea la clasa a VII-a, la etapa naţională), Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă” (menţiune la etapa naţională, nivelul 2, gimnaziu), „Cultură şi spiritualitate românească” (premiul al II-lea, la etapa naţională, clasa a VII-a).

Performanță școlară

În ultimul an de gimnaziu, Măriuca şi-a propus mai mult şi a reuşit să se depăşească pe sine: nu doar s-a calificat, din nou, la toate etapele naţionale ale celor trei concursuri, ci a obţinut premiul I la etapa naţională a Olimpiadei de limba şi literatura română. Este o performanţă rară, o premieră în istoria şcolii la care ea învaţă, un motiv de bucurie pentru toţi cei care o cunosc. Este încununarea unei munci intense, cu renunţări la multe bucurii şi la preţiosul timp liber, pe care ea l-a dedicat, în totalitate, pregătirii pentru a-şi vedea visul împlinit. Acest premiu la etapa naţională îi asigură admiterea în clasa a IX-a. Măriuca îşi doreşte să continue studiile la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, la profilul uman.

Măriuca este un copil cum se întâlnesc foarte rar, astăzi. Pentru ea, perseverenţa, renunţarea la timpul propriu, munca asiduă sunt repere de viaţă. Lectura este, pentru ea, un mod de viaţă, drumul care a condus-o la succesele de până acum.

Toate aceste rezultate au fost posibile şi datorită celor care au susţinut-o, constant: mama ei, profesorii şcolii, reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi ai ministerului.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8.7 ° C
12.7 °
7.8 °
70 %
2.4kmh
23 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...